Water-elementen en planten op balkon of terras

Er is de vaak gestelde opmerking : 'Ik heb geen tuin en hou toch van water, wat leven en groen ...'

Voor een minivijver hebben velen een plekje, hoe klein de tuin of balkon ook is. Men kan een moerastuintje maken of werken met schalen en potten. Misschien kan een decoratief mini-watertuintje gecreëerd worden, op terras of balkon.

Met minivijvers en andere waterelementen kun je ’s zomers op een zonnig balkon voor verkoeling zorgen. Kleed het balkon bijvoorbeeld aan met meerdere vijverbakken (-bakjes), groot en klein. Glazen accubakken, aquariumbakken, keramieken (dichte) potten, houten kuipen en zinken teiltjes zijn prima voor een balkon. Zelfs een vogeldrinkschaal kan als eenvoudig waterelement dienen. Je kan er eventueel een drijfplantje in laat drijven. Verder zijn ondiepe schalen ideaal voor moerastuintjes op tuintafelformaat. Daarnaast zijn er kant-en-klare fonteintjes verkrijgbaar bij tuin- en vijvercentra. Ze nemen weinig plaats in en zorgen toch voor een continu waterspektakel.

Combineer al deze waterelementen met planten in potten, zoals bamboe, siergrassen en irissen, of andere planten die ’s winters prima buiten kunnen blijven staan.

Planten met grote bladeren doen het ook goed op een balkon met waterelementen en ze kunnen het vijvertje zo nodig wat schaduw geven. Denk daarbij aan hosta’s (foto onder, links) en Astilboides tabularis. Deze planten gedijen zowel in de zon als in de diepe schaduw. Dat betekent dat ze ook geschikt zijn voor balkons op het noorden. Op deze schaduwrijke balkons doen klassieke vijvertjes met zuurstofplanten, een waterlelie en drijfplantjes het overigens niet zo goed. In dat geval is het beter voor een moerastuintje te kiezen, omdat je tussen het aanbod moerasplanten veel schaduwliefhebbers vindt.

 

Hou rekening met volgende :

  • denk aan het gewicht van al deze gevulde bakken en potten. Je balkon moet dit wel allemaal kunnen dragen!
  • Zorg dat je voor potten met niet-winterharde planten binnenshuis genoeg ruimte hebben om ze daar te kunnen laten overwinteren. Zet deze vorstgevoelige planten, evenals schalen met tropische drijfplantjes, pas na half mei weer buiten, wanneer er vrijwel geen kans meer bestaat op nachtvorst.

 

Bakken en teilen

Als je niet per se vissen wilt kan eigenlijk alles wat water vast kan houden dienen als minivijver. Voor een tijdelijk vijvertje (bv. voor de duur van de zomer) op een tuintafel of op het balkon kun je zelfs gebruik maken van glazen accubakken en keramieken buitenpotten voor planten (uiteraard zonder gaten in de bodem)

 

Daarnaast zijn zinken teilen en bakken erg populair. Zeer geliefd is ook de speciekuip of metselbak. Die heeft een prima diepte en daarin kun je uitstekend een gezond vijvermilieu creëren. Er zijn ook soortgelijke kunststoffen bakken die zeer sterk en goed zijn.

Tip :

Geschikte planten voor ondiepe teilen zijn bv. snoekkruid, gele lis en zwanebloem. Zet ze eventueel in een eigen plantmandje met daarin vijvergrond en bovenop een laagje schoongewassen grind. In de teil zelf hoef je dan geen vijvergrond meer te doen – alleen een bodempje water, afhankelijk van het door de planten gewenste waterpeil.

Tonnen en kuipen

Erg sfeervol is een houten tonnetje. Als het geen speciale vijverton is, dan moet je bij aanschaf goed opletten of het hout (zowel qua constructie als qua houtsoort) wel geschikt is om water vast te houden. Sommige houten tonnen zien er leuk uit, maar door de kieren in de constructie blijkt na aankoop het water er zo uit weg te sijpelen. Is de houtsoort niet geschikt om langdurig nat te blijven, dan kun je de ton behandelen met bitumenverf.

Een gewone regenton is niet geschikt als vijver, omdat de ton te diep en te donker is. En er komt geen zonlicht in. Een halve regenton die je eerst controleert op waterdichtheid kan eventueel wel.

 

Waterlelies in een kuip

Waterlelies kun je een eigen kuip geven, bijvoorbeeld een halve regenton. Met een plantdiepte van slechts 10 cm past de dwergwaterlelie Nymphaea tetragona, een piepklein waterlelietje, zelfs in een emmer. Ideaal voor op het balkon dus!

Tip :

Een houten bloembak of ander element kan als vijvertje dienen als je hem met (rubber)folie bekleedt om hem waterdicht te maken.

 

Lees ook de andere delen :

- Groene vijverweelde in je tuin

- Een vijver en de juiste planten

- Drijvende planten in je vijver

- Planten rond je vijver

 

bron : 'Minivijvers voor tuin en balkon' - Basisgids tuinieren - van Renate Hagenouw.

Maak jouw eigen website met JouwWeb