België : een land van kaas (deel 3)

Is België een land van kaas?

De eerste antwoorden lees je al bij  DEEL 1  en  DEEL 2

 

We weten dat België met zijn meer dan 150 kaassoorten weliswaar ver achter staat bij Nederland en Frankrijk, maar kon toch ik aantonen dat onze kaastafel verrassend gevarieerd is.

Wij hebben veel abdijen in België en hierdoor is onze keuze aan kazen talrijk.

West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant kwamen aan de beurt. Nu wil ik jullie de kazen uit andere provincies leren kennen. We genieten van de kazen van Vlaams-Brabant, Luik en Luxemburg

Soorten Belgische kazen

 

HERVE SOCIÉTÉ ZACHT

Zachte kaas met karakteristieke smaak, typische geur en onvervalste, krachtige smaak.

Streekbeschrijving: Herve, in het hartje van het Land van Herve

 

 

HERVE SOCIÉTÉ PIKANT

Zachte kaas met pikante en meer pittige smaak.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

 

 

 

REMOUDOU L'EXQUIS

Zachte kaas met gewassen korst en een karakteristiek aroma.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

 

BOUQUET DES MOINES

Bouquet des Moines de l'Abbaye du Val-Dieu is een witschimmelkaas met zachte en fijne smaak.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

Bleu des Moines

Bleu des Moines de l'Abbaye du Val-Dieu is een blauwgeaderde kaas met een witschimmelkorst.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

 

 

BLEU DES MOINES

Bleu des Moines de l'Abbaye du Val-Dieu is een blauwgeaderde kaas met een witschimmelkorst.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

DÉLICES DES MOINES

Het is een kaas met een fijne korst onder een licht wit laagje, die thuishoort op de beste kaasplank.

Pure verleiding met zijn verfijnde en subtiele smaak en een textuur die smelt in de mond. Délice des Moines wordt op basis van melk uit de streek vervaardigd. Deze kaas geniet de naambekendheid van zijn grote broers, Bouquet des Moines en Bleu des Moines, maar benadrukt tegelijk dat hij anders is.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

 

 

VAL- DIEU

Halfharde kaas met een dunne, soepele en natuurlijke korst.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

 

 

CASSE-CROÛTE

Casse-Croûte de l'Abbaye du Val-Dieu is een halfharde kaas met een natuurlijke korst en een zachte, fruitige smaak.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

BERNISTER FLEURI

De Bernister Fleuri is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.

De smaak is zacht en smedig. Zijn zeer aangename smaak maakt deze kaas uitzonderlijk en lekker. Sedert 1974 zet men ter boerderij Grodent op ambachtelijke wijze de melk van zijn koeien om tot diverse kwalitatieve melkproducten.

Streekbeschrijving: Haute-Ardenne

 

 

BERNISTER CRÈMEUX

De Bernister Crémeux is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.

Ook voor raclette is deze stevige, heerlijke kaas uitstekend geschikt. Sedert 1974 zet men op de boerderij Grodent op ambachtelijke wijze de melk van zijn koeien tot diverse kwalitatieve melkproducten om.

Streekbeschrijving: Haute-Ardenne

 

 

BERNISTER ALLÉGÉ

De Bernister Allégé is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.

Dankzij het aroma van de niet gepasteuriseerde, biologische melk, die voor deze kaas gedeeltelijk is afgeroomd ontstaat een originele, uitgesproken smaak die er in zijn categorie duidelijk uitspringt.

Streekbeschrijving: Haute-Ardenne

 

LE VIEUX HERDIER

De Vieux Herdier is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.

Zijn sterke persoonlijkheid is onmiskenbaar: het langdurige rijpingsproces(minimum vijf maand) geeft hem zijn karakter van gulle plattelander, zijn fruitige smaak en licht pikante nasmaak. Sedert 1974 zet men op de boerderij Grodent op ambachtelijke wijze de melk van zijn koeien om tot diverse kwalitatieve melkproducten.

Streekbeschrijving: Haute-Ardenne

 

 

LE MALMEDY

De Malmedy is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.

Deze kaas wordt op regelmatige basis gewassen met een rode fermentatie en zeezout, wat hem zijn uitzonderlijk karakter en bevallige saffraankleurige korst verleent. De smaak is zacht, smedig en geparfumeerd. Sedert 1974 zet men op de boerderij Grodent op ambachtelijke wijze de melk van zijn koeien om tot diverse kwalitatieve melkproducten.

Streekbeschrijving: Haute-Ardenne

 

 

 

CARRÉ DE LIÈGE

Zachte witte kaas gemaakt op basis van gepasteuriseerde volle koemelk, melkzuurbacteriën en stremsel.

Streekbeschrijving: Land van Herve

LA PRIHEL

Deze boerenplattekaas is verse kaas gemaakt op basis van gepasteuriseerde afgeroomde koemelk, melkzuurbacteriën en stremsel.

Hij bevat 0% vetstoffen.

Streekbeschrijving: Land van Herve

 

 

REGALOU

Deze Belgische Brie is een verse en romige weke kaas.

De kaas is gemaakt op basis van gepasteuriseerde volle koemelk, melkzuurbacteriën, stremsel, room en zout.

Streekbeschrijving: Land van Herve

 

 

VIEIL AUBEL

De "Vieil Aubel" is een zachte kaas met een gewassen korst die volgens voorvaderlijke principes en methodes aangemaakt is.

Streekbeschrijving: Het land van Aubel

 

BOÛ D'FAGNE

Zachte kaas met gewassen korst en met karakteristieke smaak.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

 

TROL D'SOTTAI

Zachte kaas met gemengde korst. Zacht en smeuïg.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

 

FLEUR DE FAGNES

Zachte witschimmelkaas kaas.

Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve

 

 

 

HERVE LES BEAUX-PRÉS

Zachte kaas.

Streekbeschrijving : Land van herve

 

 

HERVE ORIGINE LES BEAUX-PRÉS

Zachte kaas met gewassen korst.

Streekbeschrijving : Land van Herve

 

 

 

HERVE MET BIER EXQUIS

Zachte kaas met bier.

Streekbeschrijving : Land van Herve

 

 

CRAMEÛ

Zachte kaas met bebloemde korst.

Streekbeschrijving: zachte kaas van Charneux

 

 

LE PETIT LATHUY

 

Le Petit Lathuy is een zachte biologische kaas vervaardigd op basis van rauwe koemelk.

De witte schimmelkorst wordt gevormd tijdens het rijpingsproces in de kelder.

Uiterlijk: De kaas is verpakt als schijf van 300 g. Deze kaas is tevens verkrijgbaar in niet-voorverpakte uitvoering van 2 kg en in dat geval wordt hij Tarte de Lathuy genoemd

 

 

LE DORÉ DE LATHUY

Is een zachte biologische boerenkaas op basis van rauwe koemelk.

Uiterlijk: deze kaas heeft de vorm van een platte cilinder van 10 cm diameter bij 3 cm dikte en weegt ongeveer 300 g. De saffraangele korst is bedekt met een wit donslaagje en duidt op een goede rijping.

Uiterlijk: De kaas is verpakt als schijf van 300 g. Deze kaas is tevens verkrijgbaar in niet-voorverpakte uitvoering van 2 kg en in dat geval wordt hij Tarte de Lathuy genoemd

 

 

 

 

 

 

 

LE CRU DES FAGNES

De Cru des Fagnes heeft een bijzonder melkrijk karakter.

Uiterlijk: Deze zachte biologische kaas op basis van rauwe melk met schimmelkorst weegt om en bij de 800g. Na enkele weken opslag is deze kaas voldoende gerijpt en komt zijn volle en romige karakter tot uiting.

 

 

 

 

 

 

 

LE PETIT ET LE GRAND ROSSEÊ

Deze zachte biologische kaas behaalde de Coq de Cristal tijdens de beurs van Libramont in het jaar 2000.

Uiterlijk: zijn oranjekleurige korst bedekt met een witte donskleur, is het resultaat van gemengde schimmels

 

 

 

 

 

 

LE SAINT-SERVAIS

Deze harde biologische kaas werd gemaakt door Laurent Jamar op de boerderij van Bois Saint-Servais.

Het rijpingsproces duurt minimum 2 maand. 

Uiterlijk: de natuurlijke korst van deze kaas is het resultaat van veelvuldig wassen

 

COEUR D'ARDENNE

Artisanale zachte witschimmelkaas.

Uiterlijk: wit, met een flora uit edelschimmel

 

KAASBROOD VAN BIOFERME

Wordt volgens de traditie van de abdijkazen gemaakt op basis van rauwe biologische melk van uitzonderlijke kwaliteit.

Uiterlijk: Zijn natuurlijke korst wordt gevormd door het evenwicht van bacteriën bij het rijpen en de schimmelvorming. De buitenkleur varieert afhankelijk van het seizoen. De kaas weegt ongeveer 2,6 kg.

 

 

LE LÈGER DE LATHUY

Een ambachtelijke zachte kaas met schimmelkorst, die wordt gemaakt van biologische rauwe melk van zeer hoge kwaliteit.

Streekbeschrijving: Lathuy is een dorpje in Waals-Brabant.

 

LE WAVREUMONT

De Wavreumont is een kaas van uitzonderlijke kwaliteit, die de kenmerken van de regio waar hij vandaan komt in zich verenigt. 

Streekbeschrijving: Een regio van weilanden, waar uitstekende melk wordt geproduceerd. Een regio van kloostertradities, waar men niet van half werk houdt en naar plattelandsontwikkeling streeft. En een regio die bekend staat om het vakmanschap van haar ambachtslieden.
Uiterlijk: Door zijn natuurlijke korst heeft hij de typische kleur van een abdijkaas.

 

 

BLEU GOURMET

Een blauwe kaas met bebloemde korst.

Streekbeschrijving: Herve, in het hartje van het Land van Herve

 

 

BRUSSELSE KAAS LE PRINTANIER

Zachte kaas met een roomkleurige en zalvige textuur

 

 

TROUFLEUR

Zachte kaas gemaakt van volle rauwe melk uit de Hoge Venen.

Hij rijpt gedurende 2 maanden en wordt met bruin bier uit Bellevaux (ambachtelijke brouwerij) ingewreven.

Streekbeschrijving: De kaas dankt zijn naam aan de verzamelaar van turf in de Hoge Venen. Men zegt in Wallonië "Lu Troufleu".

 

 

 

 

PAVÉ DE HERVE

Zachte kaas met karakteristieke smaak, typische geur en krachtige smaak.

Streekbeschrijving: Herve, in het hartje van het Land van Herve

 

 

OVIFAT

Ovifat is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.

Streekbeschrijving: Hij is genoemd naar het dorp Ovifat, één van de hoogst gelegen dorpen van België in de Hoge Venen.

 

 

PETIT FAGNARD

Petit Fagnard is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.

Streekbeschrijving: Zijn naam is afkomstig van het Hoog-Plateau Fagnard.

 

LE PLATEAU DES FAGNES

Le Plateau des Fagnes is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.

Streekbeschrijving: Zijn verhaal begon op de vlakte van de Hoge Venen, vandaar zijn benaming.

 

LE PTI FAGNOU BIER EN SIROOP

Le Pti Fagnou bier en siroop is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.

Streekbeschrijving: Zijn naam verwijst naar de plaats waar de kaasmakerij gevestigd is, Fagnou in Wallonië verwijst naar de Venen

Uiterlijk: okerkleurig, gedurende 8 weken met het bier uit de brouwerij Bellevaux en met de siroop Thomsin Thimister (Verviers)

 

 

LE FENOUILDES HAUTES-FAGNES

Le Fenouil des Hautes-Fagnes is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.

Streekbeschrijving: De kaas bevat wilde venkel(venkel van de Alpen). Men vindt het enkel in bergachtig terrein, dus in de Hoge Venen.

 

LE PTIi FAGNOU NATUUR

Le Pti Fagnou natuur is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.

Streekbeschrijving: Zijn naam verwijst naar de plaats waar de kaasmakerij gevestigd is, Fagnou in Wallonië verwijst naar de Venen.

 

LUXEMBURG

 

Orvalkaas

De bereiding en rijping van de trappistenkaas Orval vinden plaats onder toezicht van de monniken van Orval in de Abdij.

Gemaakt van gepasteuriseerde volle melk uit de Gaumestreek. Orvalkaas is een zachte romige kaas met een pittige smaak.

Streekbeschrijving: trappistenkaas uit de Gaumestreek

Ik besefte niet dat er ZOVEEL soorten kaas bestaan in België. Ik ben zelfs genoodzaakt om het laatste deel over de lekkere kazen (uit de Ardennen) in een laatste (4de) deel te plaatsen.

Het volgende deel wordt dus de kazen uit  : Namen en Hengouwen.

 

En hoe stel je een Belgische kaasschotel samen?

Belgische kaasfondue

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb