België : een land van kaas (deel 3)
Is België een land van kaas?
De eerste antwoorden lees je al bij DEEL 1 en DEEL 2
We weten dat België met zijn meer dan 150 kaassoorten weliswaar ver achter staat bij Nederland en Frankrijk, maar kon toch ik aantonen dat onze kaastafel verrassend gevarieerd is.
Wij hebben veel abdijen in België en hierdoor is onze keuze aan kazen talrijk.
West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant kwamen aan de beurt. Nu wil ik jullie de kazen uit andere provincies leren kennen. We genieten van de kazen van Vlaams-Brabant, Luik en Luxemburg
Soorten Belgische kazen
HERVE SOCIÉTÉ ZACHT
Zachte kaas met karakteristieke smaak, typische geur en onvervalste, krachtige smaak.
Streekbeschrijving: Herve, in het hartje van het Land van Herve
HERVE SOCIÉTÉ PIKANT
Zachte kaas met pikante en meer pittige smaak.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
REMOUDOU L'EXQUIS
Zachte kaas met gewassen korst en een karakteristiek aroma.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
BOUQUET DES MOINES
Bouquet des Moines de l'Abbaye du Val-Dieu is een witschimmelkaas met zachte en fijne smaak.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
Bleu des Moines
Bleu des Moines de l'Abbaye du Val-Dieu is een blauwgeaderde kaas met een witschimmelkorst.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
BLEU DES MOINES
Bleu des Moines de l'Abbaye du Val-Dieu is een blauwgeaderde kaas met een witschimmelkorst.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
DÉLICES DES MOINES
Het is een kaas met een fijne korst onder een licht wit laagje, die thuishoort op de beste kaasplank.
Pure verleiding met zijn verfijnde en subtiele smaak en een textuur die smelt in de mond. Délice des Moines wordt op basis van melk uit de streek vervaardigd. Deze kaas geniet de naambekendheid van zijn grote broers, Bouquet des Moines en Bleu des Moines, maar benadrukt tegelijk dat hij anders is.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
VAL- DIEU
Halfharde kaas met een dunne, soepele en natuurlijke korst.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
CASSE-CROÛTE
Casse-Croûte de l'Abbaye du Val-Dieu is een halfharde kaas met een natuurlijke korst en een zachte, fruitige smaak.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
BERNISTER FLEURI
De Bernister Fleuri is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.
De smaak is zacht en smedig. Zijn zeer aangename smaak maakt deze kaas uitzonderlijk en lekker. Sedert 1974 zet men ter boerderij Grodent op ambachtelijke wijze de melk van zijn koeien om tot diverse kwalitatieve melkproducten.
Streekbeschrijving: Haute-Ardenne
BERNISTER CRÈMEUX
De Bernister Crémeux is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.
Ook voor raclette is deze stevige, heerlijke kaas uitstekend geschikt. Sedert 1974 zet men op de boerderij Grodent op ambachtelijke wijze de melk van zijn koeien tot diverse kwalitatieve melkproducten om.
Streekbeschrijving: Haute-Ardenne
BERNISTER ALLÉGÉ
De Bernister Allégé is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.
Dankzij het aroma van de niet gepasteuriseerde, biologische melk, die voor deze kaas gedeeltelijk is afgeroomd ontstaat een originele, uitgesproken smaak die er in zijn categorie duidelijk uitspringt.
Streekbeschrijving: Haute-Ardenne
LE VIEUX HERDIER
De Vieux Herdier is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.
Zijn sterke persoonlijkheid is onmiskenbaar: het langdurige rijpingsproces(minimum vijf maand) geeft hem zijn karakter van gulle plattelander, zijn fruitige smaak en licht pikante nasmaak. Sedert 1974 zet men op de boerderij Grodent op ambachtelijke wijze de melk van zijn koeien om tot diverse kwalitatieve melkproducten.
Streekbeschrijving: Haute-Ardenne
LE MALMEDY
De Malmedy is een op de boerderij geproduceerde kaas op basis van onbewerkte biologische melk.
Deze kaas wordt op regelmatige basis gewassen met een rode fermentatie en zeezout, wat hem zijn uitzonderlijk karakter en bevallige saffraankleurige korst verleent. De smaak is zacht, smedig en geparfumeerd. Sedert 1974 zet men op de boerderij Grodent op ambachtelijke wijze de melk van zijn koeien om tot diverse kwalitatieve melkproducten.
Streekbeschrijving: Haute-Ardenne
CARRÉ DE LIÈGE
Zachte witte kaas gemaakt op basis van gepasteuriseerde volle koemelk, melkzuurbacteriën en stremsel.
Streekbeschrijving: Land van Herve
LA PRIHEL
Deze boerenplattekaas is verse kaas gemaakt op basis van gepasteuriseerde afgeroomde koemelk, melkzuurbacteriën en stremsel.
Hij bevat 0% vetstoffen.
Streekbeschrijving: Land van Herve
REGALOU
Deze Belgische Brie is een verse en romige weke kaas.
De kaas is gemaakt op basis van gepasteuriseerde volle koemelk, melkzuurbacteriën, stremsel, room en zout.
Streekbeschrijving: Land van Herve
VIEIL AUBEL
De "Vieil Aubel" is een zachte kaas met een gewassen korst die volgens voorvaderlijke principes en methodes aangemaakt is.
Streekbeschrijving: Het land van Aubel
BOÛ D'FAGNE
Zachte kaas met gewassen korst en met karakteristieke smaak.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
TROL D'SOTTAI
Zachte kaas met gemengde korst. Zacht en smeuïg.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
FLEUR DE FAGNES
Zachte witschimmelkaas kaas.
Streekbeschrijving: In het hartje van het Land van Herve
HERVE LES BEAUX-PRÉS
Zachte kaas.
Streekbeschrijving : Land van herve
HERVE ORIGINE LES BEAUX-PRÉS
Zachte kaas met gewassen korst.
Streekbeschrijving : Land van Herve
HERVE MET BIER EXQUIS
Zachte kaas met bier.
Streekbeschrijving : Land van Herve
CRAMEÛ
Zachte kaas met bebloemde korst.
Streekbeschrijving: zachte kaas van Charneux
LE PETIT LATHUY
Le Petit Lathuy is een zachte biologische kaas vervaardigd op basis van rauwe koemelk.
De witte schimmelkorst wordt gevormd tijdens het rijpingsproces in de kelder.
Uiterlijk: De kaas is verpakt als schijf van 300 g. Deze kaas is tevens verkrijgbaar in niet-voorverpakte uitvoering van 2 kg en in dat geval wordt hij Tarte de Lathuy genoemd
LE DORÉ DE LATHUY
Is een zachte biologische boerenkaas op basis van rauwe koemelk.
Uiterlijk: deze kaas heeft de vorm van een platte cilinder van 10 cm diameter bij 3 cm dikte en weegt ongeveer 300 g. De saffraangele korst is bedekt met een wit donslaagje en duidt op een goede rijping.
Uiterlijk: De kaas is verpakt als schijf van 300 g. Deze kaas is tevens verkrijgbaar in niet-voorverpakte uitvoering van 2 kg en in dat geval wordt hij Tarte de Lathuy genoemd
LE CRU DES FAGNES
De Cru des Fagnes heeft een bijzonder melkrijk karakter.
Uiterlijk: Deze zachte biologische kaas op basis van rauwe melk met schimmelkorst weegt om en bij de 800g. Na enkele weken opslag is deze kaas voldoende gerijpt en komt zijn volle en romige karakter tot uiting.
LE PETIT ET LE GRAND ROSSEÊ
Deze zachte biologische kaas behaalde de Coq de Cristal tijdens de beurs van Libramont in het jaar 2000.
Uiterlijk: zijn oranjekleurige korst bedekt met een witte donskleur, is het resultaat van gemengde schimmels
LE SAINT-SERVAIS
Deze harde biologische kaas werd gemaakt door Laurent Jamar op de boerderij van Bois Saint-Servais.
Het rijpingsproces duurt minimum 2 maand.
Uiterlijk: de natuurlijke korst van deze kaas is het resultaat van veelvuldig wassen
COEUR D'ARDENNE
Artisanale zachte witschimmelkaas.
Uiterlijk: wit, met een flora uit edelschimmel
KAASBROOD VAN BIOFERME
Wordt volgens de traditie van de abdijkazen gemaakt op basis van rauwe biologische melk van uitzonderlijke kwaliteit.
Uiterlijk: Zijn natuurlijke korst wordt gevormd door het evenwicht van bacteriën bij het rijpen en de schimmelvorming. De buitenkleur varieert afhankelijk van het seizoen. De kaas weegt ongeveer 2,6 kg.
LE LÈGER DE LATHUY
Een ambachtelijke zachte kaas met schimmelkorst, die wordt gemaakt van biologische rauwe melk van zeer hoge kwaliteit.
Streekbeschrijving: Lathuy is een dorpje in Waals-Brabant.
LE WAVREUMONT
De Wavreumont is een kaas van uitzonderlijke kwaliteit, die de kenmerken van de regio waar hij vandaan komt in zich verenigt.
Streekbeschrijving: Een regio van weilanden, waar uitstekende melk wordt geproduceerd. Een regio van kloostertradities, waar men niet van half werk houdt en naar plattelandsontwikkeling streeft. En een regio die bekend staat om het vakmanschap van haar ambachtslieden.
Uiterlijk: Door zijn natuurlijke korst heeft hij de typische kleur van een abdijkaas.
BLEU GOURMET
Een blauwe kaas met bebloemde korst.
Streekbeschrijving: Herve, in het hartje van het Land van Herve
BRUSSELSE KAAS LE PRINTANIER
Zachte kaas met een roomkleurige en zalvige textuur
TROUFLEUR
Zachte kaas gemaakt van volle rauwe melk uit de Hoge Venen.
Hij rijpt gedurende 2 maanden en wordt met bruin bier uit Bellevaux (ambachtelijke brouwerij) ingewreven.
Streekbeschrijving: De kaas dankt zijn naam aan de verzamelaar van turf in de Hoge Venen. Men zegt in Wallonië "Lu Troufleu".
PAVÉ DE HERVE
Zachte kaas met karakteristieke smaak, typische geur en krachtige smaak.
Streekbeschrijving: Herve, in het hartje van het Land van Herve
OVIFAT
Ovifat is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.
Streekbeschrijving: Hij is genoemd naar het dorp Ovifat, één van de hoogst gelegen dorpen van België in de Hoge Venen.
PETIT FAGNARD
Petit Fagnard is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.
Streekbeschrijving: Zijn naam is afkomstig van het Hoog-Plateau Fagnard.
LE PLATEAU DES FAGNES
Le Plateau des Fagnes is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.
Streekbeschrijving: Zijn verhaal begon op de vlakte van de Hoge Venen, vandaar zijn benaming.
LE PTI FAGNOU BIER EN SIROOP
Le Pti Fagnou bier en siroop is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.
Streekbeschrijving: Zijn naam verwijst naar de plaats waar de kaasmakerij gevestigd is, Fagnou in Wallonië verwijst naar de Venen
Uiterlijk: okerkleurig, gedurende 8 weken met het bier uit de brouwerij Bellevaux en met de siroop Thomsin Thimister (Verviers)
LE FENOUILDES HAUTES-FAGNES
Le Fenouil des Hautes-Fagnes is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.
Streekbeschrijving: De kaas bevat wilde venkel(venkel van de Alpen). Men vindt het enkel in bergachtig terrein, dus in de Hoge Venen.
LE PTIi FAGNOU NATUUR
Le Pti Fagnou natuur is een rauwmelkse kaas gemaakt van volle melk uit de Hoge Venen.
Streekbeschrijving: Zijn naam verwijst naar de plaats waar de kaasmakerij gevestigd is, Fagnou in Wallonië verwijst naar de Venen.
LUXEMBURG
Orvalkaas
De bereiding en rijping van de trappistenkaas Orval vinden plaats onder toezicht van de monniken van Orval in de Abdij.
Gemaakt van gepasteuriseerde volle melk uit de Gaumestreek. Orvalkaas is een zachte romige kaas met een pittige smaak.
Streekbeschrijving: trappistenkaas uit de Gaumestreek
Ik besefte niet dat er ZOVEEL soorten kaas bestaan in België. Ik ben zelfs genoodzaakt om het laatste deel over de lekkere kazen (uit de Ardennen) in een laatste (4de) deel te plaatsen.
Het volgende deel wordt dus de kazen uit : Namen en Hengouwen.
En hoe stel je een Belgische kaasschotel samen?
Maak jouw eigen website met JouwWeb