Watermeloenen uit Zuid-Spanje

Tijdens onze reis in Zuidoost Andalusië werden we geconfronteerd met de plastieken tentzeilen waarin groenten en fruit gekweekt worden. 

Een van de lekkere sappige fruitsoorten is de 'watermeloen'. Nergens groeien ze zoeter en sappiger dan in het warme Zuid-Spanje. Binnen enkele dagen na de oogst liggen ze al in je winkelmandje.

Volgens wikipedia is de watermeloen waarschijnlijk afkomstig uit zuidelijk Afrika, waar hij de grootste genetische heeft. De watermeloen was reeds in China bekend vóór de christelijke kalender, sommigen zeggen 1000 jaar, anderen 4000 jaar vóór Christus. De oude Egyptenaren aten de watermeloen al. De vruchten werden pas na de 13e eeuw in Europa bekend.

Meloenen hebben warmte en licht nodig. In Almería krijgen ze dat. Het Middellandse Zeeklimaat zorgt voor zachte temperaturen, gemiddeld zo’n 21 graden. De vruchten hebben er driehonderd dagen per jaar zon.

Hoe gaan ze hier te werk?

In januari worden de zaadjes geplant in een speciale ‘babyserre’. Na 30-35 dagen zijn de plantjes ongeveer 6 cm hoog en gaan ze naar de hoofdserre. Veertig dagen later worden hier bijen losgelaten. Bij meloenen is het zó dat een bloem moet bevrucht worden vooraleer ze kan uitgroeien tot een meloen. Na de bevruchting duurt het nog een maand tot anderhalve maand tot de meloenen rijp zijn om te oogsten.

In de onverwarmde serres wordt gewerkt met ondergrondse waterreservoirs. Er zijn heel wat ingenieurs die de rijpheid, sappigheid, stevigheid, suikergehalte en de kleur testen. Andere ingenieurs hebben agrarische taken. Ze geven de telers advies van het begin tot het eind. En zij letten erop dat de vorm, kleur én smaak optimaal zijn. Watermeloenen zijn grote ronde of ovale vruchten die tot ongeveer 12 kg kunnen wegen.

De watermeloen heeft zoet vruchtvlees dat meestal rood is (maar het kan ook wit, roze, geel of oranje zijn). Aangezien de watermeloen voor 95% bestaat uit water is de vrucht ook een geschikte dorstlesser. Rijpe watermeloenen hebben een gezonde gladde schil met een dof uiterlijk.

Hoe weet je of de meloen rijp is (voor je hem opensnijdt).

Er zijn drie dingen waarop je kan letten.

1. Zoek de vlek.

Een rijpe watermeloen die klaar is om te worden opengesneden, heeft vaak een gele vlek op de schil. Die vlek geeft aan dat de watermeloen op de grond is gelegd om in de zon te rijpen. Als de gele vlek er niet zit, is de kans vrij groot dat de vrucht niet rijp is.

2. Let op het gewicht

Wanneer je bij het oppakken het idee hebt dat de meloen veel zwaarder is dan hij er op het oog uitziet, weet je dat je goed zit. Hoe zwaarder de meloen, hoe rijper hij is.

3. Knock, knock …

Klop eens op de meloen en luister wat voor geluid die maakt. Een rijpe meloen zal een hol geluid maken en geen dof geluid.

In de watermeloen zitten zwarte pitten. Ze bevinden zich niet in een holte zoals bij de andere meloenen, maar liggen ingebed in het vruchtvlees.

De pitjes zitten boordevol eiwitten, voedzame vitaminen en mineralen. Je peutert ze er best niet uit of spuwt ze niet weg. Toen ik klein was had ik een probleem met pitjes (haha) maar ondertussen weet ik dat er geen watermeloenen in mijn buik zullen groeien als ik de pitjes mee doorslik. Ten eerste omdat watermeloenen niet aan een boom groeien, en ten tweede omdat het net heel gezond is om deze pitten op te eten.

Een 1/8 kop watermeloenpitjes is goed voor maar liefst 10 gram eiwitten. Eenzelfde portie amandelen of zonnebloempitten bevat namelijk maar 6 gram eiwitten.
Daarnaast bevatten meloenpitten vitamine B, magnesium, ijzer, zink en een grote hoeveelheid onverzadigde vetten, waarvan we weten dat ze de cholesterol verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. De vitamine B is dan weer erg gezond voor de bloeddruk.

Bij de gepelde pitten komen de voedzame bestanddelen nog beter tot hun recht. Je kan ze kopen in de (bio)winkel. Die hebben een witte kleur, omdat de zwarte pel er is afgehaald. Ze verteren gemakkelijker en je kan ze ook toevoegen aan bv. Salades voor wat extra crunch. De smaak is vergelijkbaar met die van zonnebloempitjes, al is de nootsmaak iets minder uitgesproken.

Er zijn ook pitloze watermeloenen. Uit Amerika worden langgerekte watermeloenen aangevoerd met een gestreepte schil.

Twee interessante links:

http://www.agf.nl/artikel/111325/Pitloze-watermeloenen-gaan-gewone-meloenen-op-den-duur-vervangen

Soorten: http://www.agf.nl/index_sector.asp?sector=153

Met dit warme zomerweer was een lekker frisse watermeloen als tussendoortje een uitstekend idee. Onze kleinkinderen zijn er dol op. Maar we zien de laatste tijd meer speciale bereidingen van en met dit heerlijke fruit.

 

Salade van feta met watermeloen

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 eetlepel balsamicoazijn
1 blok feta (200g)
een handvol basilicumblaadjes
6 eetlepels gekoeld sinaasappelsap
3 eetlepels olijfolie
Peper en zout
700 g watermeloen

Bereiding:

- Giet de azijn in een kleine bokaal of fles, kruid met peper en weinig zout, voeg dan het sinaasappelsap en de olie toe. Sluit en schud goed.
- Hou alleen het heel rode vruchtvlees van de watermeloen over en snij het in schijfjes. Snij de feta eveneens in plakjes. Leg ze afwisselend in een grote schaal.
- Bedruip met de vinaigrette, bestrooi met de met de hand gescheurde basilicumblaadjes.

 

Gegrilde watermeloen

Het is iets waar men niet meteen aan denkt, maar gegrilde watermeloen is erg lekker. Het heeft een veel intensere zoete smaak dan gewone watermeloen.

De gegrilde watermeloen is een mooie basis voor allerhande gerechten zoals salades en toetjes. Natuurlijk kan je de stukken ook meteen van de barbecue eten. Het smaakt ook erg goed met de wat zoutere kazen.

Snij de watermeloen door de helft. Gebruik hiervoor een scherp mes.

Snij van de halve watermeloen plakken van ongeveer 2 cm dik. Snij je de plakken dunner dan worden ze te slap.

Van de plakken verwijder je de groene schil en de witte stukken net onder de schil. Daarna snij je ze door de helft.

Smeer de plakken in met de honing/limoen mix:

- 2 eetlepels honing

- 2 eetlepels  limoensap

- 1 theelepel cayennepeper

- ½ theelepel zout

Mix dit alles in een kleine kom.

 

Smeer eerst aan één kant. Deze kant leg je straks op het rooster waarna je de andere kant insmeert.

Gril 3 tot 4 minuten per kant. Niet veel langer want dan wordt het vlees te zacht.

 

Serveer de meloen met een salade met een honing-mosterd dressing. Of snij de meloen in blokjes en serveer het samen met olijven, feta en een beetje olijfolie.

Komt uit : https://bbq-helden.nl/

 

link met 12 gerechten met watermeloen/meloen

https://www.libelle.be/zomer/zomer-recept/12x-doen-met-meloen/

Link met 33 recepten met watermeloen

http://www.foody.nl/ingredienten/fruit/watermeloen.html