Afscheid nemen van mijn huisdier

 

In een ander artikel had ik het over ‘Wat na het afscheid van de geliefde

In dit artikel nemen we ook afscheid van een geliefde nl.  'Afscheid van een geliefd huisdier.'

Wij namen al meer dan één keer afscheid van een huisdier. Het was elke keer een gebeurtenis die pijn deed en ons bijblijft.

Een aantal jaren geleden was onze labrador terminaal ziek. Ze werd zoveel mogelijk geholpen met operatie en medicatie, maar een groot gezwel in de buik was haar fataal. Ik voel nog de pijn toen het dier stierf.

Zij was ook een deel van ons gezin en het was net een kind dat we verloren.

het gezwel is te zien op de foto.

Na het sterven kwam de vraag .. en nu?

Elke land heeft zo wat zijn gewoontes en zelfs in eigen land kunnen er verschillen zijn van provincie tot provincie.

Hoe zit het in België bij het afscheid van een huisdier?

1. Mag ik mijn huisdier in de tuin begraven?

Je mag een dier in de tuin begraven onder bepaalde voorwaarden : het mag niet gaan om een landbouwdier en je dier mag maximum 10 kilo wegen (bijvoorbeeld een kat, een kleine hond, een cavia ..).

Vraag het wel even na bij de milieudienst van je gemeente of er geen politievordering bestaat die begraven in de tuin verbiedt. Want dan mag een die van minder dan 10 kilo niet begraven worden. Daarnaast mag je dier niet gestorven zijn aan een ziekte die op mens of dier overgedragen kan worden. Begraven mag ook alleen in zanderige grond en in een put van minstens een halve meter diep, maar wel boven het grondwaterniveau. Zorg ervoor dat je het lijf verpakt in afbreekbare materialen, dus niet in een plastic zak.

 

2. Bestaan er kerkhoven voor dieren?

In Wallonië kun je overleden huisdieren begraven op een speciaal dierenkerkhof (bv in Rosière). Voor een begrafenis in een kistje met deksteen moet je al gauw 450 à 500 euro rekenen. In Vlaanderen en Brussel is dit momenteel door de huidige wetgeving nog niet mogelijk. Wel bestaat er een tussenoplossing : in Elsene (Brussel) is er een dierenbegraafplaats waar je je dier een eigen plekje kunt geven, met een gedenksteen. De voorwaarde is wel dat het dier eerst gecremeerd wordt. Daarnaast is er ook een strooiweide voor baasjes die de as van hun dier liever uitstrooien. De begraafplaats is toegankelijk voor de iedereen, maar goedkoper voor de inwoners van de gemeente.

 

3. Waar moet ik naartoe met mijn dood dier als ik het niet in de tuin kan begraven?

Als je huisdier boven de 10 kilo weegt, of er is een andere reden waarom je het niet kunt begraven in de tuin, dan moet je het laten cremeren. In Vlaanderen heeft maar een beperkt aantal crematoria hiervoor een vergunning. Een lijst vind je via http://www.ovam.be.

Je kunt je dier zelf naar het crematorium brengen of het kan worden opgehaald bij je thuis of in de dierenartsenpraktijk. Afhankelijk van het crematorium kan worden gekozen voor een individuele of een gezamenlijke verbranding. Bij een individuele crematie vindt alleen de crematie van jouw huisdier plaats. De prijs schommelt tussen 80 en 100 euro. Achteraf kun je de as mee naar huis nemen. Bij een gezamenlijke crematie word je dier samen met andere dieren gecremeerd. De prijs hiervoor ligt rond de 50 euro.

Ik heb al gesurft op internet en denk dat in Nederland meer aandacht geschonken wordt aan crematie en begraafplaatsen voor onze lieve viervoeters die overleden zijn.

 

Misschien een mooi boek om het afscheid wat draaglijker te maken

Boek : “Afscheid van mijn liefste dier”, door Sara Swenden

Standaard uitgeverij  -  14,95 euro

ISBN: 9789002252174

Pagina's: 160

Publicatiedatum: 15/06/2012

Uitgever: WPG Uitgevers BE - Algemeen & Import

 

Omschrijving

Het overlijden van een hond, kat of ander huisdier is voor veel diereneigenaars een zeer ingrijpende gebeurtenis, terwijl hun verdriet vaak niet begrepen wordt. Afscheid van mijn liefste dier is een complete handleiding bij het overlijden van een geliefd huisdier, met veel concrete informatie en praktische tips.

Vragen zoals :

  • wanneer is de tijd gekomen om afscheid te nemen?
  • hoe vertel ik het aan mijn kinderen?’
  • mag ik mijn hond begraven in de tuin?
  • waarom begrijpen veel mensen mijn verdriet niet?’

komen uitgebreid aan bod. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, auteurs Laurens De Keyzer en Herman Brusselmans, kerkjurist Rik Torfs, acteur Pol Goossen, Q-Musicpresentatoren Kürt Rogiers en Sven Ornelis en vele anderen vertellen in dit boek hoe zij de dood van hun geliefde huisdier hebben ervaren. Inspiratie en troost vind je bij de mooie afscheidsgedichten. Een boek om te lezen en te herlezen.