Verhoog je wooncomfort en verlaag je factuur

Goed isoleren en beter verwarmen.

WARME adviezen

Het zijn enkele ingrepen die je kunt doorvoeren om je wooncomfort deze winter te verhogen en tegelijk je factuur te verlagen. Ze vragen een kleine inspanning of een investering. Maar het loont in elk geval … zeker als je weet dat verwarming zo’n 70% uitmaakt van de totale energiekost van een gezin.

 

KLEINE INSPANNING

1. Is je kamertemperatuur 21°C of meer?

De kamertemperatuur kies je meestal zelf. Normaal gezien volstaat 19° - 20° C. Eventueel trek je  in huis liever een extra truitje aan. Je kan zo’n 7% besparen op je verbruik als je de verwarming één graadje lager zet.

 

2. Regel de thermostaat.

’s Nachts en tijdens de dag (als je niet thuis bent  kan je de temperatuur instellen op 15°C. Op die manier daalt je verbruik vanzelf. En bij die temperatuur is het niet helemaal koud en wordt je huis snel aangenaam warm.

Kom je liever niet thuis in een koude woning? Dan is een smart thermostaat ideaal. Hiermee kan je  vanop afstand je verwarming bedienen, simpelweg met je smartphone, PC of tablet. Een verwarming die gedurende één dag nutteloos blijft draaien, kost al snel 7 euro.

 

3. Vrije radiatoren

Hou de radiatoren vrij om ze optimaal te laten functioneren. Als er veel bovenop ligt, raakt de temperatuurregeling in de war en verbruik je extra energie.

Ook goed om te weten : alles wat een verwarmingselement afdekt (tablet, nis, kleren, overgordijnen … ) remt de warmteproductie af.

 

4. Vijftien minuten verluchten is gezond

Het is wetenschappelijk aangetoond dat de lucht méér vervuild is in huis (benzeen, onderhoudsproducten, chemische parfums, verf ) dan daarbuiten!

Let erop vóór je gaat verluchten en de ramen opent : zet de thermostaat lager. Zo’n 15 minuten verluchten volstaat en zal de muren niet nodeloos afkoelen. Door het verluchten, verwijder je ook vochtige lucht in huis.

 

5. Rolluiken neer, luiken dicht

Doe ze dicht zodra de zon ondergaat. Ramen (zelfs met dubbel of driedubbel glas) voelen altijd koel aan. Doe zelf de test en leun een poosje tegen een raam: je merkt snel hoe fris dat is!

 

6. Ramen en deuren goed afgedicht

Met rubberen tochtstrips rondom ramen en deuren kan je tot 100 euro per jaar besparen. Is een bestaande dichting verweerd? Ze vervangen kost niet veel en het loont altijd. Ook een tochthond kan een oplossing zijn.

 

7. Isoleer de leidingen

Door de ketel en de leidingen goed te isoleren kun je tot 10% besparen op je verwarming. Zo blijft het warme water in het circuit ook warm. De leidingen isoleren is een makkelijke klus die niet veel kost. je kan het eenvoudig zelf doen. Met het simpelste isolatiemateriaal recupereer je al 70 tot 90% van de warmte die anders zou verloren gaan. Kies voor de dikst mogelijke buisisolatie. Door 10 meter buis te isoleren in een niet-verwarmde ruimte (kelder, garage) bespaar je meer dan 150 euro per jaar, en dit voor een kost van ongeveer 30 euro.

 

8. Boiler op de juiste temperatuur

Staat de temperatuur van de boiler te koel … dan kunnen bacteriën zich ontwikkelen. Staat hij te warm .. dan krijg je veel kalkaanslag. De ideale temperatuur ligt tussen 50 en 65°C.

9. Zorg ervoor dat je installatie het nodige onderhoud en de nodige controles krijgt.

 

 

INVESTERING

1. Dak isoleren = 30% warmtewinst

Warme lucht is lichter dan koude, stijgt dus en nestelt zich grotendeels net onder het dak. Het dak isoleren loont dus! Het is technisch ook één van de gemakkelijkste ingrepen. Om ‘verloren’ (= niet bewoonde) ruimte te isoleren, wordt aangeraden de dakwanden te bekleden met isolatie op rol (glaswol of rotswol). Kies hier voor een dikkere isolatielaag dan voor muren. Onder het dak moet een koude luchtstroom ook specifieker  worden aangepakt, want die plek is niet zo waterdicht als de muren. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, afhankelijk van hoe sterk je wil isoleren en hoeveel ruimte daarvoor beschikbaar is.

 

2. De ramen en 10 tot 15% warmtewinst

Door je oude ramen te vervangen door exemplaren met dubbele of driedubbele beglazing, verbeter je je warmtecomfort aanzienlijk, maar ook je geluidscomfort. Het is meteen beter voor de veiligheid (sluit beter af) en zelfs de luchtvochtigheid gaan erop vooruit. De warmteprestatie van je ramen hangt rechtstreeks samen met het gekozen materiaal (PVC, metaal, hout), met de beglazing zelf en met een deskundige plaatsing.

 

3. De muren : 25% winst

Goed geïsoleerde muren zorgen ervoor dat de temperatuur gelijkmatig is verdeeld in alle kamers. Muren isoleren van de buitenkant heeft het voordeel dat de isolatie over de gehele buitengevel goed verdeeld is. Zo wordt warmteverlies optimaal voorkomen en worden de voordelen van de inertie van een massieve muur maximaal benut. Wel even opletten : dit is een grotere klus die het uitzicht van je gevels kan veranderen en waarvoor gewoonlijk een bouwvergunning vereist is.

 

4. De vloeren

Vloerisolatie is meestal snel geplaatst en levert meteen een energiebesparing op. Controleer zorgvuldig of er geen vrije ruimte is tussen isolerende delen : elk ‘lek’ doet de warmteweerstand aanzienlijk dalen, zelfs al je isolatie van topkwaliteit hebt aangebracht. Het vakmanschap van een professional garandeert de warmte-efficiëntie van je isolatie.

 

5. De juiste plaatsing van je thermostaat

Zet je kamerthermostaat op een plek  die het meest representatief is voor de temperatuur in de kamer : niet in de luchtstroom, ook niet nabij een raam. Idealiter is hij gekoppeld aan een programmeersysteem dat tijdsblokken afbakent waarin wordt verwarmd.

 

6. De stand van de thermostaatkranen

De thermostaatkranen helpen de radiator juist af te stellen en zo voorkom je dus verspilling. Om op zijn best te functioneren, moet de kraan een temperatuur aangeven die de gewenste kamertemperatuur weerspiegelt. De kop, waarin de thermostaatmechaniek zit, mag niet door de radiator worden mee verwarmd.

 

7. Hoe groot zijn de radiatoren?

Ze vormen een van de belangrijkste onderdelen van je installatie, en dus moeten ze precies de juiste afmetingen hebben. Zijn je radiatoren te groot, dan riskeer je overmatig te stoken, met verspilling van energie tot gevolg. Meestal worden radiatoren geplaatst onder een raam. Goed om te weten : verschillende kleinere radiatoren in een grote ruimte zijn beter dan één reusachtige, zo wordt de warmte beter verdeeld.

Achter de radiatoren kunt u een reflecterende radiatorfolie bevestigen. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen.

 

TIP : Plaats een buitenvoeler zodat de temperatuur van de ketel automatisch wordt aangepast aan de weersomstandigheden.

 

Ik haalde gegevens uit het magazine Energiek : goede raad gegeven door : 

http://www. electrabel.be

http://www.pluimers.nl

http://www.energiesparen.be/node/852

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb