Zin in een 'ander' kopje thee?
Elke dag een (ander) kopje thee, dat is pas hartverwarmend
20 maal thee
1. Kruidenthee
Zet één liter gewone kruidenthee. Voeg er twee schijfjes citroen bij en één lepeltje salie, munt, tijm en rozemarijn. Laat een vijftal minuten trekken. Voeg er een borrelglaasje jenever bij en roer om. Schenk de thee meteen uit, door een zeefje.
2. Anti-griepje
(voor 4 koppen)
Overgiet 20 gram lindebloesem en een stukje zoethout met 1 liter water. Laat 15 minuten trekken. Zeef en voeg een borrelglaasje rum of cognac bij en suiker naar smaak. Drink de thee zo heet mogelijk op.
3. Lindenthee met een tik
Zet één of meerdere kop lindenthee, liefst getrokken van een handvol gedroogde lindebloesem. Zeef en voeg bij elke portie een borrelglaasje jenever, rum of cognac naar keuze
4. Thee-eitje
Klop een eierdooier los met suiker naar smaak. Giet er hete thee (liefst lindenthee of kruidenthee) bij. Geef de drank een tik met een scheutje gin of whisky.
5. Groggie
Zet een halve liter tamelijk sterke thee. Voeg 1 sinaasappel in schijfjes bij, 150 gram suiker en een snuifjes muskaatnoot. Dek af en laat een tiental minuten trekken. Giet in elk glas een flinke scheut rum en vul verder aan met thee.
6. Grog
Verwarm 2/3 delen gewone thee met 2 klontjes (kandij)suiker naar smaak tot tegen het kookpunt. Voeg er 1/3 deel cognac (of rum) bij. Serveer de grog meteen, met een schijfje citroen.
7. Geflambeerde punch
Verwarm het sap van ½ citroen, 5 borrelglaasjes rum, 3 borrelglaasjes cognac en 6 eetlepels fijne suiker. Flambeer en blus de vlammetjes met 1 liter thee. Garneer met plakjes citroen en serveer meteen.
8. Wolkjesthee
Zet een potje gewone, niet te lichte thee. Leg in ieder kopje een vrij groot stuk kandijsuiker. Schenk de hete thee bij. Garneer met 1 koffielepeltje ongesuikerde vloeibare room. Niet omroeren!
9. Eier-Johnny
Zet thee met drie eetlepels thee en ½ liter water. Laat 3 tot 5 minuten trekken. Klop intussen 2 eierdooiers met 5 eetlepels druivensuiker tot een schuimig mengsel. Voeg er het sap van 1 sinaasappel en een mespuntje kaneel bij. Zeef de hete thee al roerend over de eierstruif. Serveer meteen.
10. Kolonelsthee
Zet thee met, 7 theelepels thee en ¾ liter water. Verwarm ¼ liter melk met 2 eetlepels kandijsuiker, wat honing, kaneel, kardemon en muskaatnoot. Klop een eierdooier los en voeg er de warme melk bij en vervolgens de thee. Goed opkloppen. Goed voor 4 koppen.
11. Martinique-thee
Zet een potje thee met drie eetlepels jasmijnthee en ¾ l water. Leg een gespleten vanillestokje in de vloeistof. Laat 5 minuten trekken. Doe in elke kop 2 klontjes suiker, besprenkeld met wat rum. Schenk de gezeefde thee erop.
12. Nostalgie
Voeg bij een kop lindebloesemthee een stukje citroenschil, een eetlepel rood druivensap, een paar druppels citroensap en een schijfje ananas.
13. Ceylonmix
Zet een potje thee met drie eetlepels thee en ½ liter water. Laat drie minuten trekken. Zeef en roer 5 eetlepels druivensuiker en 2 eetlepels grenadine door de thee. Serveer in glazen, met een toef slagroom en daarop een snuifje kaneel en een snuifje gemberpoeder.
14. Bessenthee
Verwarm ½ liter vrij sterke gewone thee met 1 liter vlierbessensap, sap en schil van 1 citroen, sap en schil van 1 sinaasappel, een stokje kaneel en 2 kruidnagels. Roer, van het vuur, 1 eetlepel rode bessengelei en 1 theelepel suiker door het mengsel.
15. Hollandse theepunch
Zet thee met ¼ liter water. Voeg er 6 kruidnagels, een kaneelstokje en muskaatnoot bij. Laat 1 uur trekken en zeef. Voeg er anderhalve liter kokende melk bij. Roer er 4 eierdooiers en wat suiker door.
16. Russische thee
Zet een potje thee met 6 theelepels gewone thee en ½ liter water. Laat 5 minuten trekken. Vermeng intussen 4 theelepels kersenjam met een mespunt kaneel. Doe een lepeltje van de gekruide jam in een kopje. Gier er (door een zeefje) de hete thee over. Roer om.
17. Hüttenthee
Zet ½ liter thee met een zakje hibiscusthee en een zakje citroenthee. Voeg er ¼ liter (verwarmd) sinaasappelsap bij en twee eetlepels suiker. Roer om. Giet de hete drank over ½ sinaasappel met 21 kruidnagels ingeprikt. Laat een paar minuten trekken.
18. Appelthee
Zet ½ liter thee, liefst hibiscusthee (verkrijgbaar in zakjes). Laat 5 minuten trekken. Neem de theezakjes weg. Voeg 1/8 liter appelsap bij de thee. Verwarm de vloeistof weer. Roer er 5 eetlepels druivensuiker door. Serveer met slagroom en kaneel.
19. Hawaii-thee
Verwarm 7 dl sinaasappelsap met 6 eetlepels ananastukjes (uit blik maar liefst ongesuikerd) tot tegen de kook aan. Laat 1 zakje gewone thee en 1 zakje pepermuntthee 5 minuten trekken in de warme vloeistof. Roer er een lepeltje honing door. Serveer meteen.
20. Hot sherry
Giet in een vuurvast, hoog glas 1 borrelglaasje sherry, 1 borrelglaasje jenever en 1 borrelglaasje Cointreau. Vul verder aan met thee en breng tegen de kook aan. Garneer met stukjes citrusfruit (bv. sinaasappel, citroen of limoen). Serveer meteen
Maak jouw eigen website met JouwWeb