Wat een chemotherapie met je doet.

 

Vijf weetjes over een chemokuur kort uitgelegd

 

Hier volgt geen medische uitleg over de chemotherapie. Het is de bedoeling om op eenvoudige manier een antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

 

1. Wat is chemotherapie?

Bij een chemobehandeling krijg je geneesmiddelen die de groei van de kankercellen vertragen. Meestal via een infuus, maar het kan ook ingespoten worden of rechtstreeks in een orgaan ingebracht worden. Soms krijg je ook chemo in de vorm van een pil. Het voordeel hiervan is dat je niet steeds naar het ziekenhuis hoeft te  gaan

 

2. Wat zijn de bijwerkingen?

Omdat een chemokuur behalve de kankercellen ook gezonde lichaamsdelen treft, kunnen er onaangename bijwerkingen zijn. De eerste dagen na de kuur kan je bijvoorbeeld misselijk zijn. Later kunnen ook vermoeidheid, bloedarmoede en diarree optreden. De hevigheid hiervan verschilt van persoon tot persoon en is erg afhankelijk van de soort chemokuur.

 

3. Zorgt chemotherapie altijd voor haaruitval?

Nee, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Bij elke kankersoort wordt een andere mix van medicijnen samengesteld. Sommige van die medicijnen zorgen voor haaruitval, terwijl andere weinig of geen haarverlies veroorzaken. Het is ook mogelijk dat de haren niet uitvallen, maar wel doffer of dunner worden.

 

4. Mag een chemokuur als je zwanger bent?

Ja, uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die tijdens de zwangerschap werden blootgesteld aan chemotherapie, zich even goed ontwikkelen als andere kinderen. Maar toch wordt voor de zekerheid een chemo-behandeling tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap vermeden.

 

5. Is chemotherapie schadelijk voor andere mensen in de omgeving?

Wie een chemokuur kreeg, heeft hiervan resten zitten in urine, braaksel, zweet en andere lichaamsvochten. Hoewel dit meestal niet schadelijk is voor de omgeving, wordt toch aangeraden om voorzichtig te zijn. Zo is het geen overbodige luxe om de badkamer en de WC dagelijks schoon te maken en om de kledij van de patiënt apart te wassen. Verder is aangewezen om baby’s en kleine kinderen niet na de chemokuur te knuffelen en om na de behandeling geen borstvoeding te geven.

 

Dit zijn veel gestelde vragen - er zijn er uiteraard nog meer. Voor meer specifieke vragen en problemen, is het beter een antwoord of raad te vragen aan de behandelende arts.