Gerechten met groenten uit de zee

Zeewier is niet bekend maar het wordt ‘de groente van de toekomst’.

Heb je vorig deel gemist, klik dan : Zo gezond als zeewier

De eerste drie gerechten zijn van de Belgische 'Pascale Naessens'

 

1. Kabeljauw met zeekraal, tomaatjes en zeewier

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 kabeljauwfilets
  • 250 gr zeekraal
  • 10 kleine trostomaatjes
  • gedroogd gemengd zeewier
  • sap van ½ limoen

Bereiding

  • leg de vis in een ovenschotel met wat olijfolie en kruid met peper en zout
  • bak in 10 min. gaar in een voorverwarmde oven van 180° C
  • stoof de zeekraal samen met de gehalveerde tomaatjes een 5-tal minuten in olijfolie
  • voeg het limoensap en het zeewier toe
  • laat een 3-tal minuten zachtjes meestoven
  • kruid met peper en zout
  • schik eerst de zeekraal, zeewier en tomaatjes, leg de kabeljauw erop en daarop enkele tomaatjes.

Tip : je vindt gedroogd zeewier in natuurvoedingswinkels, maar vaak ook gewoon in de supermarkt.

 

2. Tapanade van nori

Ingrediënten voor 2 personen

  • 8 norivellen
  • 75 gr ontpitte zwarte olijven
  • handvol basilicum
  • handvol peterselie
  • sap van ½ limoen
  • zwarte peper en fleur de sel
  • olijfolie

Bereiding

  • snij de norivellen in kleine stukken en laat even weken in een beetje water.
  • mix de olijven eerst met een flinke scheut olijfolie
  • voeg de uitgeknepen nori toe, dan het limoensap, de fijngesneden verse kruiden en wat peper en zout
  • mix het geheel tot een dikke, gladde massa
  • voeg meer olijfolie toe indien de tapenade te droog is
  • serveer bij vis, bij groenteschotels of gewoon met een stukje brood

Tip : gebruik niet teveel zout. Nori heeft al een uitgesproken zoutige smaak

 

3. Carpaccio van tomaat met wakame

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 rijpe, grote tomaat
  • enkele takjes wakame
  • 1 lente-uitje
  • basilicum
  • 1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
  • olijfolie
  • zwarte peper en fleur de sel

Bereiding

  • snij de tomaat in dunne plakjes en verwijder de harde kern
  • schik ze mooi op een bord
  • giet er een beetje olijfolie over en kruid met peper en zout
  • snij de basilicum en de lente-uitjes
  • spoel de wakame en laat een 5-tal minuten weken. Kook ze dan een 5-tal minuten in het weekwater
  • verwijder de harde stukken
  • eens gaar, giet je het water weg en zet je het zeewier kort terug op het vuur zodat het overtollige water verdampt
  • giet er een goeie scheut balsamico en olijfolie over
  • kruid met zwarte peper
  • dresseer de wakame over de tomaten en werk af met lente-ui, basilicum en pijnboompitten
  • serveer meteen wanneer het gerecht nog half lauw is

Tip : Wakame heeft een delicate, zoete smaak en een olijfgroene tot bruine kleur, met een rubberachtig blad met golvende randen.

 

4. Japanse rundertartaar met zeewier, gepekelde gember en sesam

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 5 g hijiki (gedroogd zeewier)
  • 500 g zeer verse magere biefstuk (liefst gepeld)
  • 2 theelepel fijngehakte gepekelde gember
  • 4 lente-uien
  • 2 theelepel rijstazijn
  • 4 theelepel Japanse sojasaus
  • 2 theelepel wasabi (Japanse mierikswortel)
  • 2 theelepel sake (of whisky)
  • 4 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • ¼ komkommer
  • preischeuten voor de afwerking

Bereidingswijze :

  • Laat het zeewier 15 min. zwellen in koud water.
  • Zet het rundvlees intussen in de diepvriezer om op te stijven.
  • Kook het zeewier 5 min. in kokend water, laat goed uitlekken en snij fijn.
  • Snij het rundvlees in kleine blokjes.
  • Voeg het zeewier en de gepekelde gember toe. Snij lente-uien zeer fijn. Doe bij de tartaar.
  • Meng de rijstazijn met de sojasaus, wasabi, sake en sesamolie.
  • Roer glad en schep de helft onder de tartaar. Zet 30 min. koel weg.
  • Voeg nadien de rest van de dressing en het sesamzaad toe.
  • Verdeel over 4 bordjes.
  • Schil en snij de komkommer in dunne plakjes.
  • Schik dakpansgewijs naast de tartaar en werk af met preischeuten.

Tip: serveer sushirijst of gestoomde kleefrijst bij dit gerecht voor een volwaardige maaltijd.

 

5. Makreelmousse met zeewier en groene kruiden

Ingrediënten voor 12 personen

  • 150 g spinazie
  • 60 g kervel
  • 12 makrelen (kleine gerookte)
  • 150 ml visbouillon
  • 50 ml visgelei
  • 1 koffielepel vissaus
  • scheutje room
  • 100 ml room
  • 10 norivellen
  • 60 g zeewier

Bereidingswijze

  • Maak eerst het sausje. Pureer de spinazie en de kervel. Duw het sap door een fijne zeef. Laat de visbouillon inkoken met een scheutje room. Giet het spinazie-kervelsap erbij.
  • Snij de staarten van de gerookte makrelen af op 5 cm. Verwijder het vel van de makrelen en eventuele graatjes. Hou het vel apart.
  • Klop 100 ml room op.
  • Pureer het makreelvlees, meng het met de vissaus, de visgelei en de geklopte room tot een mousse.
  • Beleg de makreelvellen met blaadjes nori en mousse, rol ze op en laat ze opstijven.
  • Laat 60 gram zeewier 10 minuten weken en 4 minuten koken.
  • Lepel wat saus op een bordje, leg er een makreelmousse-rolletje op en werk af met wat zeewier.

 

6. Quinoa salade met tempura van zeewier

Bereiding :

  • Fruit de tempeh en de pompoen 5 minuten aan in olijfolie.
  • Voeg munt, quinoa, sojasaus en 4 dl water toe en kook 10 tot 15 minuten, tot de quinoa gaar is.
  • Voeg nog wat verse munt toe en de gesnipperde ui, breng op smaak met peper.
  • Meng voor de tempura de bloem met de geraspte citroenschil en voeg water toe tot een klonterig deeg.
  • Dompel het rauwe zeewier in het deeg en frituur het mooi krokant.

Serveren:

  • Schik de quinoasalade in het midden op de borden.
  • Leg er de tempura op en werk af met grof zout.

 

7. Sushi met zalm en komkommer

Ingredienten

  • 100 gram verse zalm
  • 150 gram Japanse rijst
  • 1/4 dl azijn
  • 1½ eetlepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • ½ eetlepel Mirin
  • ½ komkommer
  • 3 vellen sushi-nori (vierkante zeewiervellen)
  • 2 theelepels wasabi
  • sojasaus

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Meng de azijn met de suiker, het zout en de Mirin.
  • Voeg dit mengsel aan de gaar gekookte rijst toe en laat de rijst (af en toe roeren) afkoelen.
  • Spoel de visfilets af onder de koude kraan en dep ze droog.
  • Snij de zalm in lange dunne repen van 3/4 cm dikte.
  • Schil en halveer de komkommer, verwijder de pitjes en snijd de komkommer in lange dunne repen.
  • Leg een vel sushi-nori op een Japans sushimatje of op een placemat.
  • Verdeel 1/3 van de rijst over de hele breedte van het vel, maar houd aan de bovenkant 2 cm vrij.
  • Bestrijk het midden van de rijst met wat wasabi en leg er een reep zalm en komkommer op.
  • Rol de sushi met behulp van het matje stevig op. Snijd elke rol in zes stukjes.

 

8. Gegratineerde garnalen

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1.2 kg noordzeegarnalen (ongepeld)
  • 8 dl water
  • 2 cl azijn
  • 5 eidooiers
  • 15 g roomboter
  • 2 eetlepels citroensap
  • ½ dl room
  • zeewier (vers)
  • 2 tomaten (in stukjes)
  • 1 teentje knoflook (gesnipperd)
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje tijm
  • 2½ dl wijn, droge, witte
  • peper
  • zout

Benodigdheden : puntzeef

Bereidingswijze :

Voorbereiding:

  • Pel de garnalen.
  • Snij de tomaten in stukjes.
  • Snipper de knoflook.
  • Verwarm de grill.

Garnaalfumet:

  • Laat de koppen en schalen van de garnalen, samen met de tomaten, de look, laurier, tijm, witte wijn en 7,5 dl water in een kookpot 1 uur sudderen op een zeer zacht vuur.
  • Zeef en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet een vijfde van de garnaalfumet in een pannetje. Bewaar de rest voor een andere bereiding.

Hollandse saus:

  • Laat water, azijn en citroensap inkoken.
  • Voeg eén voor één de eierdooiers toe op een zacht vuur, onder voortdurend kloppen.
  • Voeg in een dun straaltje de gesmolten roomboter toe en breng op smaak met peper en zout.

 

  • Warm de garnaalfumet op een zacht vuurtje op, onder voortdurend lichtjes heen en weer schudden van de pan.
  • Voeg een derde van de Hollandse saus toe. Niet roeren, maar steeds blijven schudden.
  • Als de vorige ingrediënten goed gemengd zijn, voeg de opgeklopte room toe en blijf schudden tot een homogene massa verkregen wordt.
  • Voeg de garnalen toe en meng ze, ook al schuddend, met de saus.
  • Verdeel de massa over diepe bordjes. Garneer met zeewier en kleur onder de hete grill.

Voor zeewier salade, zeewiernoedels en zeewiersoep gaan naar :

http://www.leerwiki.nl/Lekkere_recepten_met_zeewier

en nog meer recepten …

12 recepten met zeewier