Gerechten met groenten uit de zee
Zeewier is niet bekend maar het wordt ‘de groente van de toekomst’.
Heb je vorig deel gemist, klik dan : Zo gezond als zeewier
De eerste drie gerechten zijn van de Belgische 'Pascale Naessens'
1. Kabeljauw met zeekraal, tomaatjes en zeewier
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 kabeljauwfilets
- 250 gr zeekraal
- 10 kleine trostomaatjes
- gedroogd gemengd zeewier
- sap van ½ limoen
Bereiding
- leg de vis in een ovenschotel met wat olijfolie en kruid met peper en zout
- bak in 10 min. gaar in een voorverwarmde oven van 180° C
- stoof de zeekraal samen met de gehalveerde tomaatjes een 5-tal minuten in olijfolie
- voeg het limoensap en het zeewier toe
- laat een 3-tal minuten zachtjes meestoven
- kruid met peper en zout
- schik eerst de zeekraal, zeewier en tomaatjes, leg de kabeljauw erop en daarop enkele tomaatjes.
Tip : je vindt gedroogd zeewier in natuurvoedingswinkels, maar vaak ook gewoon in de supermarkt.
2. Tapanade van nori
Ingrediënten voor 2 personen
- 8 norivellen
- 75 gr ontpitte zwarte olijven
- handvol basilicum
- handvol peterselie
- sap van ½ limoen
- zwarte peper en fleur de sel
- olijfolie
Bereiding
- snij de norivellen in kleine stukken en laat even weken in een beetje water.
- mix de olijven eerst met een flinke scheut olijfolie
- voeg de uitgeknepen nori toe, dan het limoensap, de fijngesneden verse kruiden en wat peper en zout
- mix het geheel tot een dikke, gladde massa
- voeg meer olijfolie toe indien de tapenade te droog is
- serveer bij vis, bij groenteschotels of gewoon met een stukje brood
Tip : gebruik niet teveel zout. Nori heeft al een uitgesproken zoutige smaak
3. Carpaccio van tomaat met wakame
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 rijpe, grote tomaat
- enkele takjes wakame
- 1 lente-uitje
- basilicum
- 1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
- olijfolie
- zwarte peper en fleur de sel
Bereiding
- snij de tomaat in dunne plakjes en verwijder de harde kern
- schik ze mooi op een bord
- giet er een beetje olijfolie over en kruid met peper en zout
- snij de basilicum en de lente-uitjes
- spoel de wakame en laat een 5-tal minuten weken. Kook ze dan een 5-tal minuten in het weekwater
- verwijder de harde stukken
- eens gaar, giet je het water weg en zet je het zeewier kort terug op het vuur zodat het overtollige water verdampt
- giet er een goeie scheut balsamico en olijfolie over
- kruid met zwarte peper
- dresseer de wakame over de tomaten en werk af met lente-ui, basilicum en pijnboompitten
- serveer meteen wanneer het gerecht nog half lauw is
Tip : Wakame heeft een delicate, zoete smaak en een olijfgroene tot bruine kleur, met een rubberachtig blad met golvende randen.
4. Japanse rundertartaar met zeewier, gepekelde gember en sesam
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 5 g hijiki (gedroogd zeewier)
- 500 g zeer verse magere biefstuk (liefst gepeld)
- 2 theelepel fijngehakte gepekelde gember
- 4 lente-uien
- 2 theelepel rijstazijn
- 4 theelepel Japanse sojasaus
- 2 theelepel wasabi (Japanse mierikswortel)
- 2 theelepel sake (of whisky)
- 4 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
- ¼ komkommer
- preischeuten voor de afwerking
Bereidingswijze :
- Laat het zeewier 15 min. zwellen in koud water.
- Zet het rundvlees intussen in de diepvriezer om op te stijven.
- Kook het zeewier 5 min. in kokend water, laat goed uitlekken en snij fijn.
- Snij het rundvlees in kleine blokjes.
- Voeg het zeewier en de gepekelde gember toe. Snij lente-uien zeer fijn. Doe bij de tartaar.
- Meng de rijstazijn met de sojasaus, wasabi, sake en sesamolie.
- Roer glad en schep de helft onder de tartaar. Zet 30 min. koel weg.
- Voeg nadien de rest van de dressing en het sesamzaad toe.
- Verdeel over 4 bordjes.
- Schil en snij de komkommer in dunne plakjes.
- Schik dakpansgewijs naast de tartaar en werk af met preischeuten.
Tip: serveer sushirijst of gestoomde kleefrijst bij dit gerecht voor een volwaardige maaltijd.
5. Makreelmousse met zeewier en groene kruiden
Ingrediënten voor 12 personen
- 150 g spinazie
- 60 g kervel
- 12 makrelen (kleine gerookte)
- 150 ml visbouillon
- 50 ml visgelei
- 1 koffielepel vissaus
- scheutje room
- 100 ml room
- 10 norivellen
- 60 g zeewier
Bereidingswijze
- Maak eerst het sausje. Pureer de spinazie en de kervel. Duw het sap door een fijne zeef. Laat de visbouillon inkoken met een scheutje room. Giet het spinazie-kervelsap erbij.
- Snij de staarten van de gerookte makrelen af op 5 cm. Verwijder het vel van de makrelen en eventuele graatjes. Hou het vel apart.
- Klop 100 ml room op.
- Pureer het makreelvlees, meng het met de vissaus, de visgelei en de geklopte room tot een mousse.
- Beleg de makreelvellen met blaadjes nori en mousse, rol ze op en laat ze opstijven.
- Laat 60 gram zeewier 10 minuten weken en 4 minuten koken.
- Lepel wat saus op een bordje, leg er een makreelmousse-rolletje op en werk af met wat zeewier.
6. Quinoa salade met tempura van zeewier
Bereiding :
- Fruit de tempeh en de pompoen 5 minuten aan in olijfolie.
- Voeg munt, quinoa, sojasaus en 4 dl water toe en kook 10 tot 15 minuten, tot de quinoa gaar is.
- Voeg nog wat verse munt toe en de gesnipperde ui, breng op smaak met peper.
- Meng voor de tempura de bloem met de geraspte citroenschil en voeg water toe tot een klonterig deeg.
- Dompel het rauwe zeewier in het deeg en frituur het mooi krokant.
Serveren:
- Schik de quinoasalade in het midden op de borden.
- Leg er de tempura op en werk af met grof zout.
7. Sushi met zalm en komkommer
Ingredienten
- 100 gram verse zalm
- 150 gram Japanse rijst
- 1/4 dl azijn
- 1½ eetlepel suiker
- ½ theelepel zout
- ½ eetlepel Mirin
- ½ komkommer
- 3 vellen sushi-nori (vierkante zeewiervellen)
- 2 theelepels wasabi
- sojasaus
Bereiding
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Meng de azijn met de suiker, het zout en de Mirin.
- Voeg dit mengsel aan de gaar gekookte rijst toe en laat de rijst (af en toe roeren) afkoelen.
- Spoel de visfilets af onder de koude kraan en dep ze droog.
- Snij de zalm in lange dunne repen van 3/4 cm dikte.
- Schil en halveer de komkommer, verwijder de pitjes en snijd de komkommer in lange dunne repen.
- Leg een vel sushi-nori op een Japans sushimatje of op een placemat.
- Verdeel 1/3 van de rijst over de hele breedte van het vel, maar houd aan de bovenkant 2 cm vrij.
- Bestrijk het midden van de rijst met wat wasabi en leg er een reep zalm en komkommer op.
- Rol de sushi met behulp van het matje stevig op. Snijd elke rol in zes stukjes.
8. Gegratineerde garnalen
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1.2 kg noordzeegarnalen (ongepeld)
- 8 dl water
- 2 cl azijn
- 5 eidooiers
- 15 g roomboter
- 2 eetlepels citroensap
- ½ dl room
- zeewier (vers)
- 2 tomaten (in stukjes)
- 1 teentje knoflook (gesnipperd)
- 2 blaadjes laurier
- 1 takje tijm
- 2½ dl wijn, droge, witte
- peper
- zout
Benodigdheden : puntzeef
Bereidingswijze :
Voorbereiding:
- Pel de garnalen.
- Snij de tomaten in stukjes.
- Snipper de knoflook.
- Verwarm de grill.
Garnaalfumet:
- Laat de koppen en schalen van de garnalen, samen met de tomaten, de look, laurier, tijm, witte wijn en 7,5 dl water in een kookpot 1 uur sudderen op een zeer zacht vuur.
- Zeef en breng op smaak met peper en zout.
- Giet een vijfde van de garnaalfumet in een pannetje. Bewaar de rest voor een andere bereiding.
Hollandse saus:
- Laat water, azijn en citroensap inkoken.
- Voeg eén voor één de eierdooiers toe op een zacht vuur, onder voortdurend kloppen.
- Voeg in een dun straaltje de gesmolten roomboter toe en breng op smaak met peper en zout.
- Warm de garnaalfumet op een zacht vuurtje op, onder voortdurend lichtjes heen en weer schudden van de pan.
- Voeg een derde van de Hollandse saus toe. Niet roeren, maar steeds blijven schudden.
- Als de vorige ingrediënten goed gemengd zijn, voeg de opgeklopte room toe en blijf schudden tot een homogene massa verkregen wordt.
- Voeg de garnalen toe en meng ze, ook al schuddend, met de saus.
- Verdeel de massa over diepe bordjes. Garneer met zeewier en kleur onder de hete grill.
Voor zeewier salade, zeewiernoedels en zeewiersoep gaan naar :
Maak jouw eigen website met JouwWeb