Belgische stoemp of Nederlandse stamppot

Wees creatief met aardappelen en groenten.

Zo kan je de meest bijzondere "stoemp" op tafel toveren en .. het is helemaal niet duur!

Hetgeen wij in België stoemp noemen, is in Nederland de "stamppot"

 

Wat is stoemp?

Volgens wikipedia:

"Aardappelpuree is de basis voor stoemp of stamppot, een volksgerecht waarbij verschillende soorten groenten door de puree kunnen worden gemengd".

Stoemp of stamppot is een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten.

foto - zuurkoolstoemp

 

Hoe wordt stoemp bereid?

Voor het maken van stoemp worden best ‘vastkokende’ aardappelen gebruikt. Deze aardappelen hebben een fijne structuur en behouden hun vorm perfect na het koken. Doordat ze zo vast zijn, vragen deze aardappelen een iets langere kooktijd. Een paar voorbeelden van vastkokende aardappelen zijn : Nicola, Charlotte en Rosa.

Stoemp of stamppot wordt gemaakt met grove stukken aardappelen en groenten, die al dan niet in één pan met ruim water en zout goed gaar worden gekookt. Het water wordt afgegoten en alle onderdelen worden door elkaar gestampt en een ‘stamper’ of ‘stoemper’. Naar eigen smaak wordt zout, peper en eventueel boter of ander vet aan toegevoegd. Stoemp vraagt om een of andere verse worst, schouderstuk of stoofvlees als begeleiding. Favoriet bij sommigen is een kuiltje jus in de stoemp.

 

soorten stampers / stoempers

 spinaziestoemp

 

Welke stoemp maken we klaar?

Er zijn zoveel variëteiten die we reeds kennen zoals bijvoorbeeld :

Stoemp andijvie met blokjes kaas (die smelten) en uitgebakken spekjes.

Stoemp boerenkool met rookworst

Stoemp spinazie met spek of worst

Stoemp zuurkool met rookworst

Stoemp postelein met spek

Stoemp prei, met blokjes kaas (bv. roquefort) en gehaktbal

Stoemp koolraap met speklapjes of rookworst

Stoemp broccoli met worst of chipolata

Stoemp wortelen met worstjes of spek

Stoemp witte kool met gehaktballen of rookworst

links witte koolstoemp  /  rechts wortelstoemp

 

En dan kennen we nog onze 'echte' hutsepot : een stamppot van aardappelen, wortels, uien, savooikool (groene kool), eventueel spruitjes .. gekookt met een stuk varkensvlees (spek, buik ..)

 

Vlaamse hutsepot met worst en pickles

Om deze lekkere hutsepot op z'n Vlaams klaar te maken, ga dan even kijken naar :

Jeroen Meus en zijn groentenhutsepot met pickles

 

foto hieronder : stoemp met broccoli en pijnboompitten

En kennen jullie volgende stoemps of stamppotten?

(recepten voor 4 personen)

 

1. Pompoenstoemp met merguez en tomatencompote

- 1 kg aardappelen

- 500 gram pompoenblokjes

- 2 eetlepels zure room

- 2 eetlepels bieslookringetjes

- 8 kleine merguez-worstjes

- boter

- peper, zout en muskaat

Voor de tomatencompote:

- 6 pruimtomaten

- 2 sjalotten

- 1 teentje knoflook

- 3 eetlepels olie

- 1 eetlepel honing

- 1 takje rozemarijn

- peper en zout

Bereiding:

- Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze gaar in licht gezouten water

- Snij de pompoen in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water

- Giet de aardappelen en de pompoen af en laat even uitdampen. Stamp ze fijn en meng ze door elkaar. Maak de puree aan met de zure room, nootmuskaat, peper en zout en eventueel met een klontje boter. Roer er de bieslookringetjes door.

- Pel en ontpit de tomaten. Snij ze in grove stukken. Pel en hak de sjalot en knoflook. Verhit de olie in een pan en stoof er de sjalot en knoflook aan. Voeg er de stukjes tomaat toe en de honing, en leg het takje rozemarijn in de pan. Laat op een zacht vuurtje de tomaten ongeveer 20 minuten ‘smelten’. Roer geregeld om. Het moeten stukjes blijven.

- Bak de worstjes in een pan met boter en serveer ze met de stoemp. Geef er de tomatencompote bij.

 

2. Appel-selderstoemp met mosterdkip

- 1 kg aardappelen

- 2 boskoopappelen

- 200 gram bleekselder

- scheutje melk

- 4 kipfilets

- 4 plakjes ontbijtspek

- mosterd

- boter

- olijfolie

- peper, zout en muskaatnoot

Bereiding:

- Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Snij de aardappelen en de bleekselder in blokjes van ½ cm en bak ze kort op in een pan met boter. Het mag geen moes worden.

- Bestrijk de kipfilets met mosterd en omwikkel ze met een plakje ontbijtspek. Verhit wat olie in een pan en bak er de kip rondom aan. Voeg een scheutje water toe, zet het deksel op de pan en laat de kip verder garen (10 à 15 minuten). Voeg indien nodig nog wat extra water toe.

- Stamp de aardappelen fijn. Roer er een scheutje melk door en schep er voorzichtig het appel-seldermengsel door (de appelblokjes mogen niet platgedrukt worden). Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

- Serveer de kipfilets met de stoemp erbij.

- Ook lekker met bloedworst in plaats van kip. Doe er in dat geval nog wat extra gebakken appeltjes bij en roer, als je van zoet houdt, wat rozijnen door de stoemp.

 

3. Frisse kruidenstoemp met gebakken vis

- 1 kg aardappelen

- 6 eetlepels gehakte kruiden ( dragon, dille, bladpeterselie …)

- 4 lente-uitjes

- 100 ml room

- geraspte schil van een onbehandelde citroen

- 4 kabeljauw- of koolvisfilets (150gr/stuk)

- 1 sjalot

- 100 ml witte wijn (of visbouillon)

- 200 ml room

- 50 gram versgeraspte parmezaan

- boter

- nootmuskaat, peper en zout

Bereiding:

- Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af. Laat uitdampen. Stamp de aardappelen fijn. Meng de aardappelpuree met de kruiden, de citroenrasp, de in ringetjes gesneden lente-ui en de room. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Lat de ovengrill heet worden.

- Pel het sjalotje en stoof ze glazig in een pan met wat boter. Blus met de wijn, laat tot de helft inkoken. Doe er de room bij en laat inkoken tot de gewenste dikte.

- Doe de kruidenstoemp in een ovenschaal, maak met een vork ribbeltjes in het oppervlak en bestrooi met de parmezaan. Laat een lekker korstje krijgen in een pan met antiaanbaklaag, in wat boter.

- Serveer de gebakken vis op de voorverwarmde borden en nappeer met wat saus. Geef er de kruidenstoemp bij.

- Ook lekker met varkensgebraad met een simpele mosterdsaus. Nog lekkerder als je er wat gebakken spekreepjes over strooit!

 

4. Hamrolletjes met witloofstoemp

- 1 kg aardappelen

- 6 stronkjes witloof

- 8 plakjes beenham

- 200 gram hamblokjes

- 500 ml melk + beetje extra voor ..

- 75 gram geraspte (gratin)kaas + wat extra ..;

- 2 eetlepels bloem

- boter

- bakje veldsla

- 2 rode appelen

- 2 handjes walnoten, grof gehakt

- nootmuskaat, peper en zout

Bereiding:

- Snij de aardappelen in stukken en kook ze gaar in licht gezouten water

- Snij het witloof in stukken en stoof het zacht in een pan met boter

- Giet de aardappelen af, laat uitdampen en stamp ze fijn? Doe er het gestoofde witloof bij, de hamblokjes, een scheutje melk, peper, zout en nootmuskaat

- Leg de plakjes ham open en lepel er de witloofstoemp op. Rol ze op en leg ze in een ingevette ovenschaal. Laat de ovengrill goed heet worden.

- Verhit  2 eetlepels boter in een pan en roer er 2 eetlepels bloem door. Laat goed heet worden. Meng er dan de melk door en laat al roerend indikken. Laat de kaas smelten in de saus en breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot. Giet de saus over de hamrolletjes, bestrooi ze met wat extra kaas en laat ze een mooi goudbruin korstje krijgen onder de ovengrill. Serveer met een herfstslaatje van veldsla met appel en gehakte walnoten

- Ook lekker met gerookte zalm in plaats van ham. Voor de stoemp gebruik je dan gestoofde prei en grijze garnalen

 

5. Steak met cowboystoemp

- 1 kg aardappelen

- 300 gr maïs uit blik

- 1 rode paprika

- 1 groene paprika

- scheutje melk

- 4 biefstukken (125gr/stuk)

- 1 eetlepel verse tijmblaadjes

- olijfolie

- 2 koffielepels cajunkruidenmengeling (supermarkt)

- cayennepeper en zout

Bereiding:

- Meng de cajunkruiden met 2 eetlepels olijfolie en wrijf er de steaks mee in. Leg in de koelkast om te marineren terwijl je de stoemp maakt.

- Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af en laat uitdampen

- Maak de paprika’s schoon en snij ze in blokjes zo groot als de maïskorrels. Stoof de paprika glazig in een pan met wat olijfolie. Voeg de maïskorrels toe en laat even doorwarmen

- Stamp de aardappelen fijn en meng met groenten, een scheutje melk en de tijm. Breng op smaak met cayennepeper en zout

- Bak de steaks in een hete grillpan 3 minuten aan elke kant. Serveer met de stoemp, de braadjus van het vlees en geeft er eventueel nog een gemengde, groene salade bij

links : andijviestoemp  / rechts : boerenkoolstoemp

Maak jouw eigen website met JouwWeb