Kinderen ... iets ingeslikt of in de neus gestopt?
Wat met kinderen die iets hebben ingeslikt of in de neus gestopt?
Baby's of peuters en zelfs jonge kinderen steken graag allerlei spulletjes in hun mond. De echte avonturiers proberen het zelfs in hun neus of oren te steken.
Oma en opa zijn oppas bij de kleindochters. De oudste is 4 jaar - de jongste is 21 maanden. Die jongste is een heel actief kindje en steeds op ontdekking (zoals velen van die leeftijd)
En ja, als oma ben je dan nog meer bezorgd dan met hun eigen kinderen klein waren. Ze let erop dat de kleinste spruit niets grijpt wat niet mag, of wat gevaarlijk is! Ze let er ook op dat kleine spulletjes buiten het bereik van de kleine kapoen liggen.
Plots merkt oma dat ze zo stil was ... gevaarlijk stil ... heel voorzichtig gaat ze kijken.
Daar zit ze, in de zetel, met een doos vol kleine smurf-figuurtjes (de verzameling van grote zus) - en ja, ze had er eentje in haar mondje! Oma wou hard zeggen: "Pas op hoor, dat mag je niet doen! Uit je mondje halen!"
Maar ze bedacht zich, wou haar niet doen schrikken en gaat stilletjes naar haar toe. Oma haalt het smurfje uit haar mondje en steekt de dreigende vinger op 'zoiets mag niet'. De kleine meid kijkt nogal boos naar oma (dat kan ze wel als men iets verbiedt) maar oma was blij dat ze het smurf-figuurtje niet had ingeslikt!
Eén gouden raad : "laat kleine voorwerpen beter niet rondslingeren."
Maar wat als het toch voorkomt?
1. Iets ingeslikt?
Een ongelukje is gauw gebeurd. Een pareltje van een oudere zus of een onderdeel van een spelletje zijn gemakkelijke prooien voor grijpgrage handjes!
Als het ingeslikt werd, komt het voorwerp meestal binnen de 3 à 5 dagen in de luier of het potje terecht.
Blijf kalm en probeer het voorwerp niet zelf te verwijderen. Uw pogingen zijn gedoemd om te mislukken en zouden zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Klop het kind niet op de rug en probeer niet het te laten braken; het kind zou anders de maaginhoud kunnen inademen (of inhaleren)
Als je twijfelt, vraag dan raad aan een arts. hou een oogje in het zeil en verwittig meteen een dokter als het kind keel- of buikpijn heeft ... als het moeilijk slikt, braakt of als er bloed in de stoelgang zit!
Of ga rustig naar het ziekenhuis om een röntgenfoto te laten nemen. De foto zal het voorwerp aan het licht brengen en kan de progressie ervan volgen. Enkel vreemde voorwerpen die in de slokdarm geblokkeerd zitten, en vreemde voorwerpen die zo groot zijn dat ze niet door het maag-darmkanaal kunnen, worden endoscopisch verwijderd.
Een speciaal geval zijn de kleine platte batterijtjes (knoopbatterij) die in uurwerken, rekenmachientjes, elektronische spelletjes... worden gebruikt. Deze zijn namelijk giftig. Hun componenten kunnen elektrische of scheikundige brandwonden veroorzaken en rechtstreeks toxisch zijn. Als het voorwerp na 24 uur nog niet in de overgang tussen de maag en de twaalfvingerige darm zijn, moeten ze in het ziekenhuis worden verwijderd met een fibroscoop of door het kind te laten braken.
Kleine scherpe of snijdende metalen voorwerpen, slijten in enkele uren gemakkelijk af in contact met het maagsap. De spijsverteringssappen omgeven die voorwerpen, waardoor ze gemakkelijker passeren en het maag-darmkanaal beschermd wordt.
Als het kind een snijdend voorwerp heeft ingeslikt, mag u geen broodkruimels geven. Dat heeft enkel zin om een naald of visgraat achterin de keel weg te duwen. Het is een gouden raad om bij het inslikken van scherpe en snijdende voorwerpen, dadelijk naar de dokter te gaan.
Als uw kind ophoudt met ademen door het gevolg van een obstructie, probeer dan de Heimlich-handgreep en ga met spoed naar de Eerste Hulp van een ziekenhuis.
De Heimlich-handgreep: Wanneer een kind zich verslikt, moet u gaan zitten. U legt het kind met zijn gezicht omlaag op uw schoot, waarbij hij met zijn bovenlijf over uw knieën hangt en zijn benen tegen uw zij. Stomp het kind voorzichtig, maar krachtig met de muis van de hand vier of vijf keer op het midden van de rug. De combinatie van de zwaartekracht en de klappen op de rug zullen het voorwerp in de luchtweg los maken. Als het stompen in de rug niet helpt, leg dan het kind met het aangezicht naar boven over uw arm, het hoofd lager dan het lichaam. Geef met twee vingers vijf snelle stoten in het midden van de borst. Gaat het kind dan nog niet ademen, herhaal dan de stompen in de rug en de stoten op de borst. Roep hulp in.
Bij een jong kind moet u met de vlakke hand werken, de pink-zijde komt tegen de buik aan.
Als een baby zich verslikt heeft, dan is er een totale andere handeling nodig, u pakt de baby bij de onderkaak en legt de baby op uw onderarm. Uw onderarm steunt op uw knie. Met de andere hand geeft u beheerste stootjes tussen de schouderbladen van de baby, 5 keer. Wanneer dit geen effect heeft, draait u de baby om en controleert u op tekenen van leven, nadat u de mond heeft nagekeken op eventueel aanwezig los zittende delen.
2. In de neus?
Ook in de neus belanden wel eens voorwerpen die daar niet thuishoren! Bovendien zijn kinderen vaak te verlegen om hun experiment te bekennen. Er is een reukje aan als het kind opeens moeilijk of luidruchtig ademt door de neus. Let ook als de neus zwelt of als er sprake is van geel-groen of slechtruikend neusslijm, soms met bloed.
Moet men het voorwerp uit de neus halen?
Gebruik geen pincet of ander voorwerp, want meestal duw je het voorwerp daarmee dieper!
Laat je kind snuiten terwijl je het niet verstopte neusgat dichthoudt.
Is de peuter daarvoor nog te jong - kan hij/zij nog niet (goed) snuiten? Pas dan de parent’s kiss toe:
- Plaats je mond stevig rond de lichtjes geopende mond van het kind.
- Hou het niet verstopte neusgat dicht.
- Blaas maximaal 5 keer kort en scherp lucht in de mond van het kind zodat het voorwerp kan losschieten.
- Tip: zeg tegen het kind dat je ‘een dikke kus’ gaat geven.
- Gebruik deze techniek alleen als het kind je goed kent (ouder, grootouder, ...).
Als het voorwerp niet loskomt, ga naar de dokter!
3. In het oor?
Een peuter- of kleuteroortje is klein, maar toch kan er een kraaltje, een prop watten of een stukje plastiek in verzeild geraken. Meestal veroorzaakt het geen enkel probleem. Het wordt wel gevaarlijker wanneer het trommelvlies geraakt wordt. Dit kan scheuren, iets wat niet alleen pijn doet, maar ook blijvende gehoorschade kan veroorzaken.
Soms zitten voorwerpen echter wel klem in de uitwendige gehoorgang, meestal zijn dit dan voorwerpen als bessen of insecten die vocht opnemen waardoor ze opzwellen en helemaal vast gaan zitten. Als het voorwerp stevig vastzit, de patiënt niet meewerkt, wat bij kinderen vaak het geval is, of het voorwerp te diep in de uitwendige gehoorgang geduwd is, kan een operatie onder algehele verdoving nodig zijn.
Bepaalde voorwerpen, zoals knoopbatterijen en stukjes zacht metaal die soms bij fabrieksarbeiders in de oren terechtkomen, beschadigen de huid van de uitwendige gehoorgang en het zachte weefsel van het oor. In dit geval wordt de huid afgeschraapt en afgedekt met een verband dat is voorzien van antibiotica.
Moet men het voorwerp uit het oor halen?
Gebruik ook hier geen pincetje of wattenstokje en probeer het voorwerp ook niet de pakken met de vingers! Je zou het zo dieper duwen en misschien het trommelvlies perforeren. Wattenstokjes zijn in verhouding tot de gehoorgang van een kind vrij grote dingen. Het lukt daarom zeker niet om een voorwerpje op deze wijze uit de gehoorgang te krijgen.
Het enige wat je kunt doen, is het hoofd kantelen en de oorschelp voorzichtig naar voor en achter bewegen zodat het voorwerp eruit kan vallen.
Lukt dit niet, dan moet je de hulp van een arts inroepen. Als het kind klaagt over gehoorvermindering, geruis, pijn of als het oortje bloedt ... dan moet je onmiddellijk ingrijpen! Doe dit eveneens als het gaat om een knoopbatterij!
- Bij vermoeden van een trommelvliesperforatie (gehoorvermindering, geruis, pijn, soms bloedverlies uit het oor):
- Dek het oor met een droog kompres af.
- Zorg dat er geen water in de gehoorgang komt.
- Raadpleeg een arts.
Als een insect binnengekropen is ...
Een insect maakt vaak veel herrie in de gehoorgang, dat kan erg beangstigend zijn.
Soms komt het insect vanzelf weer naar buiten.
Indien dat niet het geval is kan men trachten het insect voorzichtig met lauw-warm water te verwijderen. Men pakt wat lauw-warm water (niet te koud, dat geeft een zeer onaangename sensatie), maar ook niet te warm. Dit druppelt men voorzichtig in het oor totdat het insect naar boven komt drijven. Het slachtoffer moet daarvoor liggen.
Deze handeling wordt echter niet uitgevoerd bij kinderen met buisjes in de oren of bij slachtoffers met en gat in het trommelvlies (trommelvliesperforatie). Gebruik ook hier zeker geen wattenstaafje ...je duwt het insect dieper en het beest maakt nog meer herrie en kruipt verder weg.
Volgend deel : Kwali'TIJD' met de kinderen
Maak jouw eigen website met JouwWeb