Alle restjes moeten op
Laat je inspireren en maak van restjes een snelle en goedkope maaltijd.
1. Restjes kaas
- Bewaar kaas in kaaspapier, plastiek folie of in een kaasdoos
- Harde kazen kun je raspen en invriezen. Dat is ideaal voor het maken van kaassaus of om een gerecht mee te gratineren
- Restjes kaas kun je ook verwerken in salades, soepen of een kaasfondue
Je had een gezellig avondje met vrienden of familie en dat met een glaasje wijn en kaasschotel. Wat doe je met de restjes kaas?
2. Kaasrestjestaart
- 400 gram verschillende soorten kaas (brie, gorgonzola, oude kaas …..)
- 1 kant-en- klare rol bladerdeeg
- 2 eieren
- 100 ml room
- Boter
Snel gemaakt
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Kluts de eieren met de room en meng er de verkruimelde kaas onder.
- Bekleed een taartvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in met de boter.
- Leg het deeg in de vorm, giet de vulling erin en plaats ongeveer 45 minuten in de oven.
3. Restjes sla
- Als je een flink stuk krop sla over hebt, kun je die in een plastiek zakje bewaren. Besprenkel de krop met wat water en leg het zakje in de koelkast. Zo blijft de sla nog een paar dagen goed.
- Restjes sla smaken ook heerlijk in een roerbakschotel, soep of in aardappelpuree.
Slasoep met erwten
- Restjes groene sla (ong. 300 gr), dun gesneden
- 125 gr erwten (vers of diepvries)
- 3 lente-uitjes, fijn gesneden
- 1 prei, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, gekneusd
- 1 liter groente- of kippenbouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel suiker
- 20 blaadjes munt, in reepjes
- Parmezaanse kaas, geraspt
- Peper en zout
Snel gemaakt :
- Bak de uitjes, prei en knoflook langzaam in de olijfolie (tot de prei zacht is)
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Doe de erwten en sla erbij en laat nog een 10-tal minuten zachtjes koken.
- Voeg de suiker en muntblaadjes toe.
- Mix de soep fijn en breng op smaak met peper en zout.
- Strooi er voor het opdienen wat geraspte kaas over.
Proef ook eens mijn lekkere slasoep met geitenkaas! (foto rechtsboven)
3. Restjes aardappel
- Bewaar aardappelen op een donkere plaats in een krant. Leg er een appel bij om het opschieten (spruiten) tegen te gaan. Zo blijven ze best enkele maanden goed.
- Als de aardappelen oud en rimpelig zijn, kun je ze schillen en een paar uur in koud water leggen. Daar worden ze weer iets stevig van.
- Gekookte aardappelen zijn zeker enkele dagen te bewaren in de koelkast. Ze zijn lekker om op te bakken in wat boter of olijfolie.
Boerenomelet
- 3 middelgrote gekookte aardappelen, afgekoeld en in plakjes gesneden
- 1 prei, fijngesneden
- 2 uien, fijngesneden
- 3 teentje look, geperst
- Boter en scheut olijfolie
- 6 eieren
- Scheut melk
- Geraspte kaas
- Peper en zout
Snel gemaakt :
- Bak de uien en de knoflook lichtbruin, in wat boter en olie (in een platte pan).
- Doe de aardappelen erbij en bak ze 10 minuten mee.
- Doe er de prei bij en laat zacht worden.
- Kluts de eieren met de melk en kruid met peper en zout.
- Meng er wat geraspte kaas door.
- Schenk het mengsel bij het aardappelgerecht en laat langzaam stollen op een laag vuur.
4. Restjes brood
- Bewaar brood in een broodtrommel of in een plastiek bak met deksel
- Ongesneden brood is langer houdbaar
- Verpak zoveel brood als je per keer nodig hebt en vries het in. Zo wordt je brood niet oud.
- Van restjes oud en droog brood maak je snel zelf paneermeel of croutons
Toscaanse broodsalade
- 4 boterhammen (bruin of wit)
- 1 gele en 1 rode paprika
- 4 tomaten
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 2 eetlepels kappertjes, gehakt
- 8 ansjovisfilets (uit blik)
- Zwarte, ontpitte olijven
- 20 blaadjes basilicum
- Scheut olijfolie
- Scheut rode wijnazijn
- Peper en zout
Snel gemaakt :
- Leg de paprika’s onder de grill tot ze zwart beginnen te blakeren.
- Ontvel ze en snij ze met de tomaten in grote stukken.
- Scheur het brood in grove stukken.
- Doe in een kom met de olijfolie, rode wijnazijn en wat peper en zout.
- Laat een uur staan, zodat alle smaken in het brood kunnen trekken.
- Doe er de paprika, tomaat, uienringen, kappertjes, ansjovis en olijven bij
- Voeg basilicum er op het laatst aan toe.
- Kruid eventueel nog met peper en zout.
- Met restjes ansjovis
- Haal restjes ansjovis uit het blikje en doe ze, met de olie, in een plastiek bakje met een goed sluitend deksel. Zo zijn ze houdbaar tot de aangegeven datum om de originele verpakking.
- Restjes ansjovis kun je ook door een zelfgemaakte vinaigrette van olie en azijn prakken. Is lekker over tomatensalade met rode ui of sla met partjes gekookt ei.
Spaghetti puttanesca
- 400 gr spaghetti
- 4 eetlepels olijfolie
- 6 ansjovisjes (blik)
- 1 Spaanse peper, ontpit en fijngesneden
- 2 teentjes look, geperst
- 2 blikken gepelde tomaten
- 100 gr zwarte olijven, gesneden
- 2 eetlepels kappertjes
- Eventueel wat suiker
- Peper en zout
Snel gemaakt :
- Kook de spaghetti beetgaar in licht gezouten water.
- Doe de olie in een grote pan en voeg de ansjovisjes en Spaanse peper toe.
- Laat op een laag vuur bakken tot de ansjovisjes zacht zijn.
- Doe de knoflook erbij en laat even meebakken.
- Voeg de tomaten toe.
- Breng op smaak met peper en zout en wat suiker als de saus te zuur of te pittig is.
- Doe er de olijven en de kappertjes bij.
- Laat de saus op een laag doorkoken tot hij ingedikt.
- Roer de saus door de spaghetti en dien meteen op.
Wil je meer restjes verwerken, neem een kijkje in een mooi boek met nog meer recepten met restjes: Alles moet op
Maak jouw eigen website met JouwWeb