De Savoie en desserten

Voor de zoetekauwen : risolles en merveilles

Behalve KAZEN , VLEESWAREN en WIJN heeft de Savoie voor de lekkerbekken onder jullie ook een aantal niet te versmaden specialiteiten.

 

1. Risolles

Risolles zijn gevulde gebakjes die in verschillende landen variëren wat het vulsel betreft. Heel vaak zijn ze gevuld met groenten, vlees ... hartig vulsel dus.

In de Savoie zijn de kleine flappen gevuld met zeer harde peren of kweeperen in de herfst. Ze worden met kruiden en suiker op smaak gebracht.

  • Je begint met het bakken van flensjes.
  • Dan maak je het vulsel, hartig of zoet. In de Savoie worden ze gevuld met perencompote.
  • Dan maak je een meelpapje met wat bloem en water, dit dient als plakmiddel voor de risolles.
  • Als alles is afgekoeld kun je de risolles gaan vouwen, leg op elk flensje een lepel vulling.
  • De randen insmeren met het meelpapje en de risolles dichtvouwen.
  • Voordat je ze gaat bakken, haal de risolles eerst door een geklutst ei en wentel ze daarna in paneermeel. Hierna kun je ze lekker bruin bakken in de pan of olie.

 

2. Merveilles

Merveilles zijn ruitvormige beignets bestrooid met poedersuiker.

Ingrediënten

  • 500gr bloem
  • 4 eieren
  • 150gr boter
  • zout
  • 30gr suiker
  • 1 glas rum of cognac
  • bloemsuiker

Bereiding:

  • Zeef 500 gr bloem en maak er een kuiltje in.
  • Doe daarin 4 losgeklopte eieren, 150 g zachte boter, 1 mespunt zout, 30 g suiker en 1 glas rum of cognac
  • Kneed er een homogeen deeg van, maak er een bal van en laat onder een doek twee uur rusten.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 5mm dik en steek met verschillende vormpjes allerlei figuurtjes uit.
  • Bak ze in de frituurpan (175°) goudgeel en bestrooi ze met bloemsuiker.
  • Kan zowel warm, lauw of koud gegeten worden

 

3. De bekende Savoietaart

Deze taart bestaat al sinds de Middeleeuwen en ze is zo licht als een veertje.

Ingrediënten (voor  8 personen)

  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 50 g maïszetmeel (maïzena)
  • 6 eieren op kamertemperatuur
  • 200 g suiker
  • 1 biocitroen (schil)
  • 1 snuifje zout
  • 1 koffielepel boter
  • bloemsuiker
  • rode vruchten
  • 1 brikje verse room

Bereiding :

  • Verwarm de oven voor op 6 – 180°C.
  • Scheid het eiwit van de eierdooiers.
  • Klop de eierdooiers en de suiker met een garde tot het mengsel wit wordt en schuimt.
  • Voeg de gezeefde bloem en het maiszetmeel toe. Meng voorzichtig en voeg dan de fijngeraspte citroenschil toe.
  • Klop het eiwit stijf samen met het zout. Voeg er een lepel van toe aan het beslag en roer goed. Voeg nadien de rest van het eiwit toe.
  • Leg bakpapier op de bodem van een cakevorm (26 cm diameter) en beboter de randen.
  • Giet er het beslag in en zet in de oven. Verlaag de temperatuur meteen naar 150°C en laat gedurende 40 min bakken.
  • Laat 5 min afkoelen, haal het gebak uit de vorm en leg op een taartrooster.
  • Bestrooi met bloemsuiker en dien op met slagroom en kleine rode vruchten.

http://nl.delhaize.be/nl-be/recepten/recepten/savoie-taart

Hier kan je klikken voor een filmpje over het bereiden van deze taart

Heb je heimwee naar die leuke skivakantie? Wil je de echo’s uit de Alpenkeuken op je tafel brengen?

Probeer het dan ook eens met deze lichte frambozenbiscuit.

2de recept van Savoietaart

Ingrediënten (6 personen)

  • 7 eieren
  • 250 gram griessuiker
  • 100 gram bloem
  • 110 gram aardappelzetmeel
  • geraspte schil van een citroen
  • snuifje zout
  • boter
  • 200 gram frambozenjam
  • 30 grampoedersuiker
  • Verwarm een oven voor op 150? C.

Bereiding

  • Breek de eieren en scheid de dooiers van de eiwitten.
  • Doe de eierdooiers in een kom en voeg de suiker toe.
  • Zet de kom au bain-marie en klop tot het mengsel lauw wordt. Blijf kloppen tot de massa wit wordt en verdrievoudigd is in volume.
  • Zeef de bloem en het zetmeel.
  • Meng met het eimengsel en voeg de geraspte citroenschil toe.
  • Klop de eiwitten tot sneeuw met een snuifje zout en meng dit  met de massa.
  • Wrijf een springvorm van 23 cm diameter (of 2 van 16 cm diameter) in met boter en bestrooi met bloem.
  • Doe het beslag in de vorm en zet 50 minuten in de oven.
  • Controleer de gaarheid met de punt van een mes. Als dat droogblijft, is het gebak gaar.
  • Haal uit de oven en ontvorm na een tiental minuten en laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de taart horizontaal in tweeën, bestrijk de onderlaag met frambozenjam en leg het bovendeel er weer op.
  • Bestrooi met bloemsuiker.

 

4. Appelplaattaart uit de Savoie

Deze appeltaart heeft een romige amandelvulling. Het is een flinterdunne taart die je rechtstreeks maakt op je bakplaat.

Ingredienten:

  • 5 ontdooide plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 40 gr zachte boter
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 50 gr gemalen amandelen
  • 6 friszure appels
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel citroensap (of limoensap)
  • een ingevette bakplaat

Bereidingswijze:

  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige deeglap ter grootte van de bakplaat. Snij 1 cm van de rand licht in zodat de randen gaan opstaan tijdens het bakken.
  • Leg de deeglap op de bakplaat en zet die ± 30 minuten in de koelkast.
  • oven voorverwarmen op 200°C
  • Roer intussen de boter en de suiker zacht en romig.
  • Voeg het ei en de amandelen toe en roer alles tot een gladde crème.
  • Snij 1 cm van de rand lichtjes in zodat de randen gaan opstaan tijdens het bakken. Prik de deegbodem regelmatig met een vork in.
  • Verdeel de amandelcrème over de deegbodem, laat rondom een rand van 2 1/2 cm vrij.
  • Schil de appels, boor het klokhuis uit en snij de appels in flinterdunne schijfjes.
  • Schil de schijfjes op de amandelcrème.
  • Bak de appeltaart 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  • Verwarm de abrikozenjam met het citroen- of limoensap en breng dit aan de kook.
  • Als de taart klaar is smeer je het confituurmengsel over de appels en laat de taart afkoelen.

Tip: Wie het ‘TE’ zoet vindt, kan de confituur weglaten.

 

5. Kaasplank

Wie geen liefhebber is van zoet kan kiezen voor een kaasplankje als dessert

En er zijn ook volgende specialiteiten uit de Savoie (geen zoete gerechtjes)

 

De Crozets

Deze kleine vierkante deegwaren worden gemaakt met boekweit of tarwe.

- zelfgemaakt  of ...

- kant-en-klaar gekocht.

 

Ze worden geserveerd in soep, bij gebakken vlees of in een deegwarengerecht.

bron en foto's : http://operationcuisine.canalblog.com/archives/2008/12/02/11604416.html

 

De Matafans

Deze oorspronkelijk aardappelwafeltjes, zijn tegenwoordig dikke, zoute pannenkoeken die gemaakt worden met bloem, eieren en water in combinatie met een zoute kaas zoals de Comté.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 600 g aardappelen
  • 3 eieren
  • 20 cl halfvolle melk
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 150 g gemengde sla naar keuze
  • 150 g Tomme de Savoie
  • 150 g Beaufort
  • 150 g Reblochon
  • peper en zout

Bereiding

  • Schil en rasp de aardappelen. Laat ze uitlekken indien nodig.
  • Breek de eieren en meng ze met de aardappelen, de melk en de bloem. Strooi peper en zout.
  • Maak de olijfolie warm. Doe vier eetlepels van het mengsel in de pan en laat gedurende enkele minuten goudbruin bakken aan elke kant.
  • Dien op met wat sla en de kazen die je in kleine porties hebt verdeeld.

 

Dit was het 4de en laatste deel over de gastronomie in de Savoie en Haut-Savoie - vorige delen :  KAZEN , VLEESWAREN en WIJN

 

De Savoie in Frankrijk ...

een typische bergstreek waar je adembenemende landschappen, een belangrijk historisch patrimonium én een rijke gastronomie en cultuur vindt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb