De banaan
Een banaan .. handig meegenomen en snel opgegeten.
Bananen zijn een ideaal tussendoortje uit de natuur. Ze zijn gezond, voedzaam én lekker.
afbeelding via google
Het wordt als een van de eerste hapjes gegeven aan de baby. Ze zijn licht verteerbaar en veroorzaken zelden allergische reacties. Als ons kleinkindje hier is, moet ik er zeker voor zorgen dat ik een banaan in huis heb! Ze is er stapel op!
De banaan is voedzaam, rijk aan vitamines en perfect voor kinderen : hij geeft pit en energie. En hij bestaat in meer dan 1500 variëteiten! Een intolerantie voor bananen kan wel eens voorkomen bij mensen die allergisch zijn voor rubber.
Voedingswaarde
Bananen bevatten verschillende vitamines en mineralen. Een gemiddelde banaan bevat 400 mg kalium. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine B6. Daarnaast bevatten ze ook magnesium, vitamines C, tryptofaan en seleen.
Volgende stond vandaag in de krant ‘Het laatste Nieuws’ : Twaalf redenen waarom je elke dag minstens één banaan zou moeten eten.
Last van premenstruele ongemakken : Gooi die pillen weg, eet een banaan. De vitamine B6 reguleert de glucose in je bloed, wat je stemming tegoed komt.
Bloedarmoede : Door hun hoge ijzergehalte stimuleren bananen de aanmaak van hemoglobine in het bloed.
Depressie : Volgens recent onderzoek bij mensen die aan een depressie lijden, voelden velen zich beter na het eten van een banaan. Bananen bevatten immers tryptofaan, een aminozuur dat het lichaam omzet in het serotonine. Die neurotransmitter heeft een gunstige invloed op je stemming, je zelfvertrouwen, je slaap, je seksuele activiteit en je eetlust.
Bloeddruk : Bananen bevatten veel kalium en amper zout, wat van de vrucht de perfecte remedie tegen hoge bloeddruk maakt. De Amerikaanse Voedsel- en Medicijnenadministratie (FDA) heeft de bananenindustrie
recent de toestemming verleend uit te pakken met de stelling dat bananen het risico op hartaanvallen vermindert.
Geheugen : Tweehonderd studenten aan een school in het Engelse Twickenham werden vorig jaar met bananen door hun examenperiode geholpen. Ook hier is het kalium in de bananen dat hun hersenactiviteit stimuleerde en hen hielp om alerter te zijn.
Constipatie : Bananen zijn vezelrijk en daardoor helpen ze de darmtransit.
Kater : Zwaar doorgezakt? Maak 's morgens een milkshake met banaan en honing. De banaan zorgt dat je maag zich herstelt en met behulp van de honing herstellen de door de drank aangetaste suikerwaarden in je bloed zich. De melk zorgt voor herhydratering.
Maagzuur : Bananen werken maagzuur tegen.
Ochtendmisselijkheid : Eet tussen de maaltijden een banaan om je suikerspiegel op peil te houden, zo voorkom je ochtendmisselijkheid.
Muggenbeten : Wrijf met de binnenkant van een bananenschil over de muggenbeet, de jeuk en de zwelling zullen afnemen.
Zenuwen : Bananen zijn rijk aan B-vitamines, die helpen het zenuwstelsel te kalmeren.
Maag- en darmproblemen : Bananen zijn het uitgelezen natuurlijke middel tegen maag- en darmklachten. Dat danken ze aan hun zachte textuur. De banaan neutraliseert de zuurtegraad en vermindert irritatie doordat ze een beschermlaag aanbrengt op de maagwand.
tot daar de krant 'Het Laatste Nieuws.'
Hoe kies je bananen in de winkel?
Kies stevige groene bananen. Ze zijn minder rijp maar je kan ze langer bewaren en thuis laten rijpen. Wil je de bananen meteen opeten, kies dan een gele uit, met weinig bruine vlekjes.
Hoe bewaren?
Bananen hebben een hekel aan koud. Leg ze niet in de koelkast maar bewaar ze op kamertemperatuur, boven 12°C. Trek de bananen los van elkaar om ze langer te bewaren of wikkel de steel in vershoudfolie. Opgelet: bananen rijpen sneller als ze (in een fruitmand) naast appelen liggen.
Hoe eten of klaarmaken?
De meeste eten een banaan uit het vuistje. Je kan ze ook eten in schijfjes, met noten, kaneel of citroen, met yoghurt of kwark.
En waarom niet gekookt en geplet, met gember of bij hartige gerechten.
Bananen kan je ook flamberen, gebruiken in taart, gratin of crumble. Je kan er crème, ijs of milkshake van maken. En … ze zijn ook heel lekker op de boterham, samen met speculoospasta!
'toast met pindakaas, banaan en honing' - weight watchers recept
Maar de banaan past ook heerlijk in hartige gerechten…
Viscurry met banaan
Ingrediënten
- Witvisfilet - 300g, in blokjes
- Uien - 2 kleine, in dunne ringen
- Witte kool - ½, kern verwijderd en in reepjes
- Kerrie - 1 el
- Knoflookpoeder - ½ tl
- Zout - ½ tl
- Peper - naar smaak
- Santen - ¼ cup (60ml), fijn gehakt of evt. vloeibaar
- Banaan - 1, in plakjes
- Koriander - ¼ cup, vers, fijn gesneden
- Kokosolie - 1 el
Bereiding
- Verhit de kokosolie in een wok en bak hierin de uien glazig en zacht. Voeg vervolgens de vis toe en roerbak tot de vis bijna gaar is.
- Schep de witte kool er doorheen en voeg de kerrie, knof look, peper en zout toe. Voeg ook de santen toe, samen met een 120ml water.
- Blijf roeren tot alle santen op is gelost en zich een dikke curry heeft gevormd. Voeg eventueel wat extra water toe om de curry wat te verdunnen. Laat ca. 5 minuten pruttelen tot de witte kool zachter is.
- Schep de plakjes banaan er in de laatste minuut doorheen om deze mee te laten warmen.
- Roer vlak voor het serveren de verse koriander door de curry, verdeel het gerecht over 2 borden, serveer en eet smakelijk!
Een 2de manier van Viscurry met banaan
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 bussels kleine witte uitjes
- 3 eetlepels olie
- 4 visfilets (stevige vis bv. zeeduivel, tarbot)
- 2 eetlepels currypoeder
- 2 grote glazen water
- 2 potjes yoghurt
- 3 bananen
- sap van ½ citroen
- peper en zout
Bereiding:
- pel de uitjes en fruit ze in de olie. Zet opzij
- bak de visfilets 5 min. goudbruin in dezelfde pan. Schep de uitjes er weer bij en strooi de curry erover.
- haal de pan van het vuur. Meng alles en voeg de glazen water en de yoghurt toe. Meng opnieuw en zet de pan weer op een laag vuur. Dek af en laat 30 min. garen.
- pel ondertussen de bananen en snij ze in schijfjes. Besprenkel ze met citroensap zodat ze niet bruin worden.
- doe ze op het einde van het bakproces in de braadpan en laat nog 15 min verder bakken. Roer af en toe om.
- giet het geheel op een schotel en serveer met basmatirijst
Tip: wil je het iets zuurder; voeg dan samen met de bananen een - in blokjes gesneden - appel toe.
Muffins met banaan en chocolade
Ingrediënten voor 8 muffins:
- 2 eieren
- 125gr suiker
- 75 gr gesmolten boter
- 100 ml melk
- 100 gr bloem
- 50 gr maïzena
- 1 zakje bakpoeder
- 2 bananen, in schijfjes
- 100 gr chocolade, in blokjes
Bereiding:
meng de eieren met de suiker tot het mengsel wit kleurt.
voeg de gesmolten boter, de melk, de maïzena en het bakpoeder toe. Meng alles tot een gladde massa zonder klonters.
voeg de bananen en de chocolade toe en meng alles tot een homogeen geheel
vul de muffinvormpjes tot ¾ met het deeg en schuif in een voorverwarmde oven op 180°C. bak 25 á 30 min. serveer de muffins warm of koud
Tip : als de muffins na een paar dagen wat droog worden; maak er dan een kuiltje in, verwarm ze even in de oven tot ze lauw zijn en dien op met een bolletje vanille-ijs.
Bananenchips
Ingrediënten:
- 5 rijpe bananen
- frituurolie
- zout
Bereiding:
- pel de bananen en snij ze in heel fijne schijfjes.
- bak ze gedurende 5 min. in hete olie tot ze mooi goudbruin worden
- laat de chips uitlekken en laat ze drogen op keukenpapier
- bestrooi de chips met zout en serveer
Barbecuesaus met banaan en zachte specerijen
Ingrediënten:
½ ui, heel fijn gehakt
20 gr boter
1 appel in kleine blokjes
1 banaan in kleine schijfjes
2 eetlepels currypoeder
½ theelepel gemberpoeder
3 theelepels vloeibare honing
4 theelepels worcestershiresaus
1 theelepel limoensap
300 ml room
peper en zout
Bereiding:
- fruit de ui in de boter, voeg de appel en de banaan toe. Laat 10 min garen tot het begint te smelten.
- voeg de curry, de gember, de honing, de worcesterhiresaus en het limoensap toe. Meng alles en laat 10 min sudderen op een laag vuur.
- doe de room erbij, kruid met peper en zout en laat nog 5 min; verder sudderen op een laag pitje.
- mix het geheel tot een gladde saus die je kunt serveren bij vis of kip.
Meer recepten met banaan vind je hier :
Maak jouw eigen website met JouwWeb