Tofoe, verrassend veelzijdig

Tofoe, een allround vleesvervanger

In het Chinees spreken we van tofu – in het Indonesisch is het tahoe. Wij houden het bij tofoe.

Tofoe enkel als vleesvervanger bestempelen, is wat oneerbiedig. Tofoe verdient meer dan dat!

Tofoe is een eiwitrijk sojaproduct en het wordt ook wel vegetarische kaas genoemd. Het wordt dan ook op dezelfde manier gemaakt als kaas. We bekomen tofoe door sojamelk te stremmen met natuurlijke mineraalrijke bindmiddelen op basis van calcium en magnesium. Door dit stremsel toe te voegen aan sojamelk krijg je een zachte, plantaardige ‘kaas’.

filmpje over ‘het maken van tofoe’:  http://vitaya.be/mijn-pure-keuken/hoe-wordt-tofu-nu-juist-bereid

Tofoe heeft doorgaans een witte kleur en een hoge voedingswaarde. Het heeft weinig smaak. De smaak is neutraal, maar het grote voordeel is dat tofoe makkelijk de smaak van andere ingrediënten overneemt. Hierdoor kun je het in de meest uiteenlopende gerechten – gemarineerd, gebakken, gefrituurd of puur natuur – verwerken.

Men kan tofoe op smaak brengen door hem gedurende enkele uren op een koele plaats te zetten, in een marinade. Het wordt heel dikwijls gemarineerd in sojasaus en dan gebakken.

gemarineerde tofoe

 

Tofoe is zachter dan vlees en dat geeft het een aangename textuur waar je vele kanten mee uit kunt in de keuken. Als je tofoe goed kruidt en bereidt, heb je dus die lekkere vleesvervanger.

 

Hoe gezond is tofoe?

Tofoe, ook wel sojakaas genoemd, is rijk aan eiwitten. Het heeft een hoog eiwitgehalte (15%) en een laag vetgehalte. Bovendien is tofoe, zoals alle plantaardige producten, cholesterolvrij en in tegenstelling tot vlees, makkelijk verteerbaar. Het bevat magnesium, calcium, essentiële vetzuren, mineralen en de vitamines B1, B2 en PP. Het is ook een belangrijke bron van kankerwerende stoffen, zoals 'isoflavonen'.

geroosterde of gegrilde tofoe

 

Op welke manier kan je tofoe bereiden

Tofoe is een typisch Oosters product en staat in landen als China en Japan haast dagelijks op het menu. Daar wordt tofoe meestal gebakken of gewokt.

Je gebruikt tofoe best niet 'gewoonweg' in een klassiek Westers menu. Maar de vegetarische kaas doet het goed in stoofpotjes. Bak de tofoe apart en voeg hem op het einde aan het gerecht toe. Je kunt tofoe marineren, bakken, een burger maken, rauw verwerken in broodbeleg of in een slaatje.

Het gamma bewerkte tofoe is groot: gerookte tofoe, tofoereepjes en -gehakt. Er zijn ook tofoeburgers en tofoebeleg op de markt

gerookte tofoe

 

Hoe tofoe bewaren?

Tofoe is vers te koop, vacuüm verpakt of in een verpakking waarin de tofoe is ondergedompeld in water.

Heb je, na je kookbeurt, nog verse tofoe over, bewaar die dan ondergedompeld in water in de koelkast. Ververs het water dagelijks. Zo blijft de tofoe nog enkele dagen goed (max. 3 dagen). Bedorven tofoe ruikt zuur.  Je kunt het ook invriezen, maar dan verandert de structuur en wordt de tofoe steviger.

 

Soorten tofoe

Natuurtofoe is de onbewerkte vorm van tofoe. Er zijn verschillen in textuur, afhankelijk van de producent.

Zijden tofoe is een zachte vorm, ook wel silken tofoe genoemd. De textuur lijkt wel wat op die van pannacotta. In zijden tofoe zit meer water (en dus minder calorieën en voedingsstoffen) dan in gewone tofoe en heeft over het algemeen niet dat typische sojabonensmaakje waar sommige mensen zo’n hekel aan hebben.

Je kunt het niet bakken, maar het is wel geschikt om er sauzen, dressings en desserten mee te maken. Zorg ervoor dat de soep/saus al klaar en op smaak is en je dus niet hoeft te roeren, want de blokjes vallen al uit elkaar als je ernaar kijkt. Het is een goede vervanger van room, melk en eieren, dus ideaal voor veganisten.

silken tofoe

 

GERECHTEN MET TOFOE

1. Pittige tofoe

Ingrediënten voor 4 personen:

voor de marinade:

  • 75 ml groentebouillon
  • 2 theelepels maïzena
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • snufje verkruimelde, gedroogde Spaanse peper

voor roerbakgerecht:

  • 250 gram stevige tofoe, afgespoeld en uitgelekt – in blokjes van 1 cm
  • 4 eetlepels arachideolie
  • 1 eetlepel geraspte verse gemberwortel
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 4 bosuitjes in dunne ringetjes
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 1 wortel, in julienne gesneden
  • 1 gele paprika, in dunne reepjes
  • 250 gram shiitakes, in dunne reepjes
  • gestoomde rijst voor erbij

Bereiding:

  • meng voor de marinade de groentebouillon, maïzena, sojasaus, suiker en gedroogde peper in een grote kom door elkaar.
  • voeg de tofoe toe en schep hem goed om met de marinade.
  • laat de tofoe 20 minuten marineren
  • verhit in een wok 2 eetlepels olie en roerbak de tofoe met de marinade tot de blokjes bruin en krokant zijn.
  • schep ze uit de wok en hou ze apart
  • verhit de rest van de olie in de wok en roerbak gember, knoflook en bosuitjes gedurende 30 seconden.
  • voeg broccoli, wortel, gele paprika en shiitakes toe en bak alles gedurende 5 à 6 minuten
  • doe de tofoe weer in de wok en roerbak het geheel, zodat de tofoe kan warmen
  • schep het mengsel op de gestoomde rijst en dien onmiddellijk op.

 

Wil je nog meer gerechten met tofoe ... ga dan naar 'Vegetarische gerechten met tofoe'

foto's van gemarineerde, geroosterde of gegrilde, gerookte en stevige tofoe komen van volgende website:

http://www.vegatopia.com/vega/koken/ingredienten/12274-tijd-voor-tofu

Maak jouw eigen website met JouwWeb