De vreemdste festivals

 

Wie kent ze niet ... de vele festivals?

De wereld telt honderdduizenden festivals en traditionele feesten.

Maar de ene feestelijkheid is al wat geschifter dan de andere.

Sommige festivals hebben een, op zijn zachtst uitgedrukt, nogal aparte oorsprong of inhoud.

Wat dacht je van deze bonte verzameling?

Misschien een ideetje om het zelf eens te gaan meemaken...

 

1. La Tomatina, Buñol (Spanje)

Ben je dol op tomaten? Dan moet je in de laatste week van augustus zeker eens een stedentrip naar Valencia boeken. Vanuit deze havenstad rijd je namelijk in een half uurtje naar Buñol, waar ieder jaar La Tomatina plaatsvindt. Ruim 40 ton tomaten wordt eerlijk verdeeld over ongeveer 50.000 deelnemers, waarna het anders zo gewone dorpje het toneel wordt van het grootste tomatengevecht ter wereld.

 

2. La battaglia delle arance, Ivrea (Italië)

In het noorden van Italië, op ongeveer 100 kilometer ten westen van Milaan, kennen ze een vergelijkbaar festival. Tijdens La battaglia delle arance kleuren de straten van Ivrea echter niet rood, maar sinaasappeloranje. De oorsprong van het festival is men in Ivrea al lang vergeten, maar zeg nu zelf: om elkaar massaal met sinaasappels te bekogelen heb je toch geen reden nodig?

 

3. Cheese Rolling Festival, Gloucestershire (Engeland)

De spelregels tijdens het Cheese Rolling Festival zijn simpel. In het eerste weekend van juni rolt men in Gloucestershire een kaas van Cooper's Hill af, om er vervolgens een groep mensen achteraan te sturen. De eerste die de kaas pakt, mag hem houden. Dat gaat niet altijd goed, want ieder jaar belanden er wel een paar dozijn deelnemers en toeschouwers op de EHBO. Deze traditie is minstens 200 jaar oud en het evenement wordt steeds populairder aangezien er steeds meer internationale deelnemers zijn.

 

4. Salto de la Cabra, Manganeses de la Polvorosa (Spanje)

In het Spaanse plaatsje Manganeses de la Polvorosa, tussen Valladolid en de Portugese grens, wordt ook al gegooid, maar hier gelukkig niet op elkaar. Elk jaar in januari gooit ment een levende geit uit een kerktoren. De geit wordt opgevangen door de dorpsbewoners, waarna het geschrokken beest naar het dorpsplein wordt gedragen, als teken dat het Sint-Vincentfestival is begonnen. Gelukkig voor de geit is de kerktoren in Manganeses de la Polvorosa niet al te hoog.
 

5. La Pourcailhade, Trie-sur-Baïse (Frankrijk)

Het Zuid-Franse plaatsje Trie-sur-Baïse telt maar 1.100 inwoners, maar tijdens La Pourcailhade (Het Varkenfestival) trekken er vele duizenden extra bezoekers naar het Pyreneën-dorpje. De bewoners en bezoekers vermaken zich met onder meer varkensraces, eetwedstrijden en zelfs een biggengilcompetitie, terwijl velen met een varkensneus op door het dorp lopen.

 

6. Fiesta de la Raima, La Pobla del Duc (Spanje)

Als tomaten of sinaasappelen gooien niet echt jouw ding zijn, kan je het eens met druiven proberen. Op de laatste vrijdag van augustus viert de lokale bevolking in het plaatsje La Pobla del Duc in de buurt van Valencia het einde van het wijnoogstseizoen, met als hoogtepunt het per vrachtwagen binnenrijden van zo'n 90 ton druiven die de verzamelde slempers vervolgens naar elkaar gooien of bij elkaar in het gezicht wrijven. Deze traditie bestaat al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw.
 

7. El Encierro, Pamplona (Spanje)

Het stierenfestival in Pamplona is wereldberoemd, maar daarom niet minder vreemd. Om uit vrije wil door de straten van Pamplona te rennen met een aantal dolle stieren achter je aan, moet je immers wel een gaatje in je hoofd hebben. De stierenrennen in Pamplona zijn onderdeel van het zevendaagse festival Sanfermin, waar jaarlijks tussen de twee- en driehonderd gewonden vallen.
 

8. Antzar Eguna, Lekeitio (Spanje)

Spanjaarden en dieren blijken geen goede combinatie. Geitgooien en stierenrennen zijn namelijk niet de enige dieronvriendelijke tradities, want in het Baskische havenstadje Lekeitio maakt 'ganshangen' deel uit van het jaarlijkse San Antolín festival. Een (gelukkig al dode) gans wordt aan een koord boven de haven gehangen, waarna inwoners één voor één aan de kop van de gans gaan hangen. Degene die met ganzenkop en al in het water valt, heeft gewonnen. De lol hiervan ontgaat ons echter enigszins.

 

9. El Colacho, Castrillo de Murcia (Spanje)

Hoewel er in dit Spaanse festival geen dieren aan te pas komen, is El Colacho mogelijk nóg vreemder dan de vorige. Al sinds 1620 leggen de inwoners van Castrillo de Murcia hun pasgeboren baby's op matrassen in het dorp. Vervolgens springen de mannen uit het Noord-Spaanse gehucht over de matrassen heen, om hen zo van de erfzonde te verlossen. Dit doen ze verkleed als de duivel, want anders werkt het natuurlijk niet. Hoewel dit festival als 'zeer gevaarlijk' te boek staat, zijn het gelukkig vooral springende mannen die in de EHBO-tent belanden.
 

10. Monkey Buffet Festival, Lopburi (Thailand)

Tijdens het Monkey Buffet Festival bij de Thaise Prang Sam Yod-tempel in de stad Lopburi, 150 kilometer ten noorden van Bangkok, worden apen helemaal verwend. Het festival wordt elk jaar gehouden op de laatste zondag van november. Tijdens het festival krijgen de apen een banket van zo'n 3.000 kilo verse groenten en fruit, zoetigheid en softdrinks. Daarmee willen de bewoners de apen bedanken voor de welstand in de stad als gevolg van het toerisme. De apen zorgen trouwens ook voor overlast: ze trekken antennes van de daken en stelen fruit van marktkramers.

 

11. Holi Festival, India

In India moet je zijn voor Holi, het festival van de kleur. Deze jaarlijkse traditie is lang geleden in het leven geroepen om de lente te vieren. Een leuke festiviteit, maar je laat beter je beste kleren thuis. Als onderdeel van de feestelijkheden wordt er kwistig rondgestrooid met 'abir', een kleurrijk poeder. Belangrijkste doelwit? Andere personen...

 

12. Honen Matsuri, Kamaki (Japan)

Op 15 maart wordt in de Japanse stad Kamaki 'Honen Matsuri' gevierd. Het is een vruchtbaarheidsfestival waarop de Japanners enorme houten piemels door de straten slepen. Het feest begint al 's ochtends vroeg met een markt waar piemels van vlees, suikergoed en hout gekocht kunnen worden. Daardoor zie je mannen, vrouwen en kinderen aan (vlees)lollies sabbelen en vooral gratis sake slobberen. Ook in andere Japanse steden worden dergelijke festiviteiten gevierd.

 

13. Boryeong Mud Festival, Daecheon Beach, Seoul (Zuid-Korea)

Op het Daecheonstrand in Zuid-Korea wordt elk jaar in juli een negendaags modderfestival gehouden met meer dan 1.500 deelnemers. Er wordt geworsteld in modder, gegleden door modder en er wordt een echte modderkoning verkozen. Waarschijnlijk het smerigste festival ter wereld.

 

En ... is je keuze al gemaakt?

bron : http://www.skynet.be/jack-nl/avontuur/dossier_de-vreemdste-festivals-ter-wereld

 

Volgend deel : Festivals die de zomer luiden

Maak jouw eigen website met JouwWeb