Nog eentje om het af te leren!

 

WAT DOE JE MET SLECHTE GEWOONTES?

ZÓ PAK JE ZE AAN !

 

Minder snoepen, niet zoveel koffie drinken en ’s avonds wat vroeger in bed.

Het klinkt goed, maar hoe begin je eraan?

 

Je zwakke plek : Eén koekje kan toch geen kwaad?

En voor je het weet is de hele pak op.

Het is moeilijk om nee te zeggen als collega’s trakteren, als iedereen in huis iets lekkers neemt of als je gewoon zin hebt in chocolade.
En zo wordt snoepen een gewoonte die moeilijk af te leren is.

Slecht want : zoet eten zorgt ervoor dat je smaakpapillen nóg meer zoet willen en maakt het moeilijker om te luisteren naar wat je lichaam ‘echt’ nodig heeft. Bovendien raak je door die suikerkicks in een vicieuze cirkel van hoge en lage bloedspiegels.
Op lange termijn : te veel suiker is slecht voor de tanden, tikt aan je kilo’s, laat je lichaam verzuren en verhoogt het risico op diabetes type 2
Wat doe je eraan? Probeer te ontdekken welke ‘triggers’ je laten snoepen. Hou een snoepdagboek bij en je zult snel ontdekken op welke momenten je zin in zoet toeslaat. Pas wanneer je dit patroon herkent, kun je je slechte snoepgewoontes echt aanpakken.
Beperk de schade : wat niet in huis is, kun je niet opeten. Pak je snoepverslaving dus al aan als je winkelt. Nog een trucje : wacht na het eten twintig minuten om te zien of je écht niet zonder dat dessert kunt. De kans is groot dat je zin dan over is.

 

Je zwakke plek : Nog een koffietje graag!

Een kopje koffie om wakker te worden, nog eentje in de voormiddag bij die lange meeting, een cola na de lunch en een espresso tegen 4 uur. Herkenbaar?

Velen drinken een koffiekan leeg tegen dat het middag is en na de middag nóg een.
Eén op 5 krijgt zoveel cafeïne binnen dat ze risico lopen op botontkalking en hartritmestoornissen, zo concludeerde de Hoge Gezondheidsraad

Slecht want : cafeïne werkt verslavend en je geraakt moe en geïrriteerd als je je ‘shots’ niet krijgt.
Op lange termijn : massa’s koffie of cola bij de maaltijden zorgen ervoor dat je lichaam moeilijker ijzer en calcium kan opnemen. Zo riskeer je bloedarmoede en osteoporose.
Wat doe je eraan? Bouw geleidelijk af : elke dag een kopje minder en je zult geen last krijgen van typische ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn en vermoeidheid.
Beperk de schade : lastig om af te kicken? Schakel over van cola op cafeïnevrije drank en van koffie op thee. Mis je je koffie te erg? Drink ‘m met een royale wolk melk, voor wat extra calcium.

 

Je zwakke plek : kilo’s weg, kilo’s bij

Als de zomer eraan komt, sla je aan het diëten. Mét resultaat, maar na het bikiniseizoen komen de kilo’s er weer bij. En begin je gewoon opnieuw van voor af aan: je bent een jojo-diëter.

Slecht want : met een crashdieet verlies je meer spieren dan vet en raakt je lichaam ondervoed, want je krijgt niet de voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.
Op lange termijn : door telkens maar bij te komen en weer af te vallen worden je spieren systematisch vervangen door vet. En dat is slecht voor je hart.
Wat doe je eraan? Wil je afvallen, doe het dan op de juiste manier : beetje bij beetje en niet te snel. Met een halve kilo per week vertraagt je metabolisme niet en raak je geen spieren kwijt.
Beperk de schade : eet drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag, maar hou je porties beperkt. En nog maar eens herhalen :  sporten/voldoende bewegen is een goede manier om je lichaam meer te laten verbruiken.

 

Je zwakke plek : gezellig de zetel in

De hele dag ben je druk in de weer. Tot je na het avondeten neerploft op de bank. Gaan sporten? Geen energie meer voor …

Slecht want : net omdat je lichaam niet genoeg beweging krijgt, voel je je moe en futloos.

Je metabolisme vertraagt, je kunt last krijgen van constipatie en je voelt je niet zo lekker in je vel omdat je lichaam met minder beweging ook minder endorfines (ook wel feel good-hormonen genoemd) aanmaakt.
Op lange termijn : te weinig beweging  verhoogt niet alleen je kans op overgewicht, maar ook op hartklachten, osteoporose en diabetes type 2.
Wat doe je eraan? Zelfs een klein beetje beweging is beter dan helemaal geen. Dertig minuutjes doorwandelen per dag verkleint de kans op een hartaandoening bijvoorbeeld al met 40 %.
Beperk de schade : laat je auto voor korte afstanden staan en loop : het kost je niks en levert alleen maar voordelen op. Staand strijken in plaats van zittend, rondlopen terwijl je een telefoontje doet : gebruik gewoon je spieren wat vaker.

 

Je zwakke plek : één glas, of twee, of drie …

Je drinkt graag een glaasje wijn bij het eten. Daar is niks mis mee. Maar het worden er al snel een paar meer op dat feestje met vrienden of dat etentje met je partner. En voor je het weet, zit je over de aanbevolen maximumgrens van niet meer dan 3 units per dag of 14 glazen alcohol per week voor vrouwen.

Slecht want : een kater is nooit leuk. En de kans dat je betrokken raakt in een ongeval of te maken hebt met geweld, stijgt ook.
Op lange termijn : te veel alcohol kan leiden tot levercirrose, kanker en hartproblemen. Je kunt ook geheugenproblemen krijgen en een verhoogd risico op depressies en zelfmoord.
Wat doe je eraan? Je lichaam heeft 48 uur nodig om alle alcohol uit je lijf te krijgen. Je lever is blij met alcoholloze dagen om te recupereren.
Beperk de schade : alcohol mét bubbels wordt sneller opgenomen in je bloed, wissel die dus af met drankjes zonder alcohol. In lage brede glazen zijn mensen geneigd om tot 30% meer in te schenken, ga dus voor een lang, smal glas.

 

Je zwakke plek : een sigaretje af en toe

Nee, een pakje per dag jaag je er niet (meer) door, maar zo nu en dan een sigaretje is zo lekker …

Slecht want : elke sigaret is er eentje teveel voor je longen en bloedvaten, zeggen deskundigen. Zelfs na één sigaret is er al een meetbaar effect op je bloedvaten en bloeddruk.
Op lange termijn : zelfs als je een ‘bescheiden’ roker bent met één tot vier sigaretten per dag heb je drie keer meer kans op hartproblemen en vijf keer meer risico op longkanker.
Wat doe je eraan? Er zit niet veel anders op dan helemaal te stoppen. Want geeft toe : is die ene sigaret af en toe zoveel gezondheidsrisico’s waard?
Beperk de schade : als je toch rookt, beweeg dan genoeg want dat hebben je hart- en bloedvaten zeker nodig.

Eet genoeg fruit met vitamine C zoals kiwi’s, aardbeien en citrusfruit. Of neem extra vitamine C ... want van roken krijg je een tekort aan vitamine C.

 

Je zwakke plek : lekker, snelle frietjes (patat), een hamburger of een pizza

De hele week eet je gezond, maar in het weekend kun je niet weerstaan aan fastfood en frietjes. Of net andersom : in het weekend heb je tijd om lekker te koken, maar op drukke werkdagen wordt het al snel een take-out of pizza …

Slecht want : die overdosis aan koolhydraten jaagt eerst je bloedsuikerspiegel de hoogte in, en duikt daarna weer even snel naar beneden, waardoor je je geïrriteerd voelt.
Op lange termijn : als je te vaak junkfood eet, krijgt je lichaam te veel ongezonde vetten binnen en dat vergroot de kans op hart- en vaatziektes. Daarbij komt nog dat je lichaam de stoffen die het wél nodig heeft, zoals vezels, vitamines, eiwitten, gezonde vetten en mineralen, niet krijgt.
Wat doe je eraan? Af en toe een frietje, burger of pizza kan geen kwaad, maar probeer toch een ongezonde maaltijd wel te compenseren door daarna minstens drie dagen lang geen fastfood op het menu te zetten.
Beperk de schade : een rondje joggen of een extra halfuurtje in de fitness compenseert je fastfood-diner, idealiter twee of drie uur na de maaltijd. Beweging zorgt voor een betere circulatie en dat is goed voor je bloedvaten. Verhoog je dosis groenten en fruit per dag met een portie.

 

Je zwakke plek : slapen?!?!  Dat is tijdverlies

Je ligt zelden in je bed voor middernacht, want bloggen, mailen, TV-kijken of simpelweg werken : er is altijd nog zoveel te doen. Aan acht uur slaap raak je dus zelden of nooit.

Slecht want : met minder dan zes uur slaap begint je lichaam stresshormonen te produceren die je prikkelbaar maken en ervoor zorgen dat je je niet goed meer kunt concentreren.
Op lange termijn :slecht slaapgewoontes leiden tot overgewicht, vroegtijdige veroudering, depressie en diabetes type 2
Wat doe je eraan? Een slaapschuld opbouwen is echt niet gezond. Alleen door regelmaat te brengen in je slaappatroon en op – min of meer – hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan, krijg je je interne klok weer goed geregeld.
Beperk de schade : extra sporten is goed voor je nachtrust, maar niet vlak voor je gaat slapen. Rond je dag een half uurtje voor je gaat slapen af. Geen computer of Tv meer, maar nog even lezen, een warm bad of gewoon niksen!

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb