Zonneallergie

De winterkoopjes zijn de deur uit. Het is al een klein beetje zomer in de winkels en de uitstalramen!

We durven al eens dromen van de lente en de zomer, van lichte bloesjes en zomerjurken, van shorts en mouwloze T-shirts, van topjes en sandalen.

Droom jij ook al van zonnestralen die je huid strelen? En verlang je ook naar een wandeling in het park, een koel drankje op een terrasje of een boek lezen in de tuinzetel. Misschien lig je in gedachten al aan het strand .. lekker luieren in een vakantieland?

‘En opeens is het zover

heerlijk van alles genieten

en niet meer zitten griepen

zalig door de golven lopen

en een lekker ijsje kopen

lopen in het zonnetje, hand in hand

en dan terug naar huis, lekker bruin gebrand!’

Maar wat nu … daar zijn ze, die vervelende, jeukende rode bobbeltjes!

Waar komen die zo plots vandaan? En wat doe je eraan?

 

Zonneallergie

Het is een verzameling huidproblemen veroorzaakt door de zon.

  • De meest voorkomende vorm is PMLE (polymorfe lichteruptie) : een plotse blootstelling aan UV-licht zorgt voor jeukende bobbeltjes of blaasjes op de zones die in de zon kwamen, zoals de nek, decolleté, handen, onderarmen en benen. Meestal blijft het gezicht gespaard omdat dat meer gewend is aan de zon. De bobbeltjes verdwijnen meestal na enkele dagen.
  • Een andere vorm is de fotoallergische reactie :  dan reageert je huid allergisch op de zon omdat ze overgevoelig is geworden, bv. door medicatie
  • Dan is er ook nog zonne-urticaria, een vorm van netelroos. Je krijgt dan jeukende bulten kort na blootstelling aan de zon. Ze komen op als je in de zon komt, maar verdwijnen bijna meteen – binnen de 24 uur – als je daarna in de schaduw blijft. Deze laatste vorm komt minder voor.

Om te weten welke vorm je hebt, ga je best even naar de arts.

 

De zon is dus goed voor ons humeur maar kan slecht zijn voor onze huid!

En ik kan er van meespreken. Het is ongeveer 30 jaar geleden dat wij op vakantie waren in Frankrijk, in de Ardeche. Voor de kinderen was dat een onvergetelijke vakantie. Elke dag opnieuw scheen de zon en lokte het zwembad voor die verfrissende verkoeling. De vele waterspelletjes, animaties op het domein en het ‘buiten leven en eten’ was voor hen werkelijk een paradijs! We maakten ook uitstappen en de natuur was zo mooi.

Gorges-Pont-Arc

Het zou een heel mooie vakantie worden, maar die tijd was voor mij een beproeving!

Voor de eerste keer in mijn leven werd ik geconfronteerd met zonne-allergie.

Ik was voorzien op voldoende zonnebrandcrème want al van kleinsaf had ik een tere en blanke huid. Langdurig in de zon liggen of zitten deed ik meestal niet, ik kon er ook niet tegen.

Maar hier in deze streek van Frankrijk leerde ik wat zonneallergie betekende. Na dag 3 kreeg ik overal grote, rode en jeukende bulten. Het waren net grote muggenbeten. Dan werden het rode vlekken …

 

De volgende dagen van onze vakantie werden voor mij als volgt  : van het vakantiehuisje  naar de zetel onder de grote boom die dichtbij stond … af en toe even snel in het zwembad voor afkoeling en weer onder de boom (of eventjes binnen).

In elk geval, ik ging NIET meer in de zon! En maar smeren tegen pijn en jeuk!

’s Avonds, als de zonnestralen niet fel meer waren,  kwam ik weer tevoorschijn en maakten we wandelingen in de omgeving. Na een 7-tal dagen waren de grote bulten al kleiner geworden en de vlekken verdwenen spontaan, geleidelijk. Dan was het weer bijna tijd om naar huis te rijden.

Sinds dat jaar moet ik erg oppassen en goed voorbereid zijn als het zomer wordt.

 

Na deze ervaring ging ik naar een dermatoloog. Zij wist me te vertellen dat  PMLE (polymorfe lichteruptie) de meest voorkomende zonneallergievorm is.

Symptomen

  • De huid wordt rood en vertoont verspreide sterk jeukende puntjes met of zonder blaasjes. Het is een beetje te vergelijken met muggenbeten.
  • Daarna kunnen er grote, rode vlekken komen. De jeuk blijft aanhouden.
  • Vaak is er verdikking van de huid.
  • De huid is gespannen en warm.
  • De symptomen  ontstaan meestal 24 tot 48 uur na de blootstelling aan het zonlicht. Soms duurt het enkele dagen langer voordat de verschijnselen optreden.
  • Decolleté, schouders, handruggen en benen worden het vaakst getroffen.

In een later stadium kunnen de afwijkingen zich uitbreiden naar de niet door de zon beschenen huiddelen vb. van nek naar rug of borstkas.

De ernst van de huiduitslag kan dus variëren van licht jeukende roodheid van de zon beschenen delen tot een zeer uitgebreide jeukende huiduitslag

 

Oorzaken

Polymorfe lichteruptie wordt door licht veroorzaakt. Zonlicht bestaat uit zichtbaar licht en uit onzichtbaar ultraviolet licht (UVB en UVA). Het ultraviolet licht is verantwoordelijk voor het bruin worden.

Bij polymorfe lichteruptie is er sprake van afwijkende reacties op ultraviolet. Het UVA wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak. Indien men problemen krijgt achter glas, bij gebruik van goede zonnebeschermingsproducten of bij bewolkt weer is UVA de meest waarschijnlijke oorzaak.

Meestal gebeurt het dat de allergie begint in de lente en vermindert naargelang de zomer verder opschuift. De zonnegewenning verdwijnt echter terug in de winter.

Dikwijls krijgt men de zonneallergie op het begin van een zonnige reis om te verdwijnen tegen het einde van de reis. En volgens de dermatoloog gebeurt het vaak dat polymorfe lichteruptie spontaan verdwijnt na enkele jaren.

Polymorfe lichteruptie ziet men meer bij patiënten met een licht huidtype.

 

Dat was het dan .. maar de zomer komt ‘gelukkig’ elk jaar terug. Zou ik nu elke keer last hebben van die zonneallergie? en wat kan ik daartegen doen?

De dermatoloog vertelde me : ‘“Zonneallergie behandelen doe je het best via preventie. Patiënten met een minder ernstige vorm zijn vaak al geholpen met een zonnebrandcrème met hoge UVA-zonnefilter. De meer ernstige vormen vereisen een UVB/PUVA-therapie. Deze therapie is ook doeltreffend bij psoriasis.”

Ik ben het jaar erop gegaan voor lichte UV-therapie. In het voorjaar gedurende een aantal weken, 2 tot 3 keer per week werd mijn huid belicht met een ultraviolette lichtbron. Ik deed dit bij de dermatoloog, onder begeleiding.

 

Lichtgewenning is de meest belangrijke factor. Vanaf de eerste zon in maart - april begint men best geleidelijk wat te zonnebaden. Begin met enkele minuten in de vroege lente en systematisch de duur van het zonnebad verlengen. Vermijd vooral in het begin de zon tussen 11 en 15 uur.

Nog enkele goede preventiemiddelen :

  • een breedgerande pet of hoed kan gelaat, nek of de schouders beschermen
  • let op als veel wind is bv. aan zee, stil zitten of liggen is slechter dan bewegen in de zon
  • een natte huid is gevoeliger voor zonlicht dan een droge huid
  • in de bergen bereikt meer zonlicht de aarde dan in lager gelegen gebieden
  • maak een goede keuze van een zonnecrème. Kies er een die bescherming biedt tegen zowel UVA als tegen UVB daar een sterke bescherming tegen UVA een must is in het voorkomen van zonneallergie. Smeer regelmatig om de 2 uur en voldoende dik. Smeer je in ½ uur voor de blootstelling.

Jaren later maakten we plannen om grote reizen te maken, buiten Europa. Ik had minder last van de zonneallergie en de lichttherapie deed ik al enkele jaren niet meer.

De dokter raadde me aan om toch de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. In plaats van de UV-therapie (ik hield daar zo niet van) kreeg ik de raad om mij jaarlijks te laten inenten. Ik haalde mijn inspuiting met Diprophos - een cortizonepreparaat - die worden toegediend bij zeer gevoelige personen; een week voor de zonnevakantie of reis naar een exotisch oord.

We waren in verschillende tropische landen (Thailand, Java, Bali, Sri Lanka, Cuba ..) en nooit meer had ik last van zonneallergie. De inenting vooraf was een optimale bescherming en ik had steeds een aangepaste zonnecrème met hoge factor mee.

Wij zijn geen personen die kiezen voor een strandvakantie en draaien als een kip aan het spit om een mooi bruin kleurtje te hebben.

Maar ik ben blij dat we onze ‘actieve’ vakanties kunnen doen zonder dat ik me zorgen moet maken of ongemakken heb van die ‘deugddoende’ zonnestralen op mijn huid.

 

Ik ga wel  op een verstandig manier om met zonnen en dat vooral sinds 3 jaar geleden een huidvlek mij deed beven van schrik .. is het een melanoom of niet?

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb