Drie zoete soepen

Deze zoete soepen kan je ook dessertsoepjes noemen

1. Kersensoep

  • 800 gram kersen
  • 1 fes rode wijn
  • 100 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 of 3 kruidnagels
  • 1 eetlepel maizena

Klaarmaken

  • Haal de vruchten van de stelen en ontpit ze
  • Doe ze in een pot met de wijn, het kaneelstokje en de suiker
  • Breng langzaam aan de kook en laat 6 minuten zachtjes koken
  • Maak de maizena aan met water, giet er een beetje van de soep bij. Giet dát mengsel in de soep.
  • Dek af en laat afkoelen
  • Proef en voeg, indien nodig, nog suiker bij

De hoeveelheid suiker is afhankelijk van het soort kersen. Je kunt dit recept ook klaarmaken zonder de vruchten te ontpitten. Ze zullen dan wel wat langer moeten garen.

 

2. Chocoladesoep met peperkoektoast

  • 2 dl melk
  • 2 dl room
  • 200 gr pure chocolade
  • 4 sneetjes peperkoek
  • kaneelpoeder

Klaarmaken

  • Laat de melk met de room opwarmen maar niet koken
  • Doe er de chocolade bij en laat op een zacht vuur en onder voortdurend roeren smelten
  • Rooster intussen de sneetjes peperkoek in de broodrooster of onder de grill
  • Voeg het kaneelpoeder aan de soep toe en giet in de borden
  • Dien op met peperkoektoastjes

Je kan de soep eventueel afwerken met een bolletje ijs, geroosterde amandelschilfers of gemalen kokos.

 

3. Gegratineerde vanilleroomsoep met exotisch fruit

  • 2 mango’s, geschild, ontpit en in stukjes gesneden
  • 1 papaja, gepeld, ontpit en in stukjes gesneden
  • 5 dl melk
  • 1 vanillestokje, gespleten
  • 2 eierdooiers
  • 100 gr suiker
  • 2 eetlepels geraspte kokos

Klaarmaken

  • Verdeel het fruit over vier vuurvaste schoteltjes
  • Breng de melk met het vanillestokje aan de kook en laat 5 minuten trekken
  • Haal het vanillestokje uit de melk en schraap de binnenkant eruit om de melk goed op smaak te brengen
  • Klop de suiker met de eierdooiers tot een bleke schuimige massa
  • Voeg er, onder voortdurend roeren, de hete melk aan toe
  • Giet de bereiding terug in de pot van de melk en verwarm alles, onder voortdurend roeren, op zacht vuur. Haal de pan van het vuur zodra de crème indikt
  • Giet over het fruit en schuif de schaaltjes onder de grill tot de crème mooi goudgeel is
  • Strooi er het geraspte kokos over en dien op