Een straaltje zon op de huid, vitamine D
Na de winter staan onze vitamine D-reserves op een laag pitje.
Het is tijd om de voorraad vitamine D aan te vullen door wat frisse lucht op te snuiven, gecombineerd met de opname van een evenwichtige hoeveelheid vetten.
Vitamine D bezit de aparte eigenschap dat de vitamine deels afkomstig is van onze voeding en deels van de blootstelling van onze huid aan de zon.
Vooral op dat laatste vlak worden we in België en Nederland niet genoeg verwend.
Heel wat mensen hebben dan ook te kampen met een tekort aan vitamine D, zeker wanneer het einde van de winter nadert.
Vitamine D is ‘vetoplosbaar’, wat wil zeggen dat het enkel terug te vinden is in de vetstoffen van voedingsmiddelen. Hoe minder vetten iemand eet, hoe minder vitamine D hij of zij dus opneemt.
Een vetarm menu samenstellen dat tegelijk rijk is aan vitamine D is als balanceren op een dunne koord.
Calcium, je kan niet zonder
Vitamine D is noodzakelijk om stevige botten te ontwikkelen en te behouden.
Meer zelfs, zonder vitamine D zou ons lichaam niets kunnen aanvangen met de hoeveelheid calcium die zich in onze voeding bevindt.
Vitamine D is enorm belangrijk voor iedereen, van baby’s tot bejaarden.
Recente onderzoeken suggereren bovendien dat vitamine D het risico op bepaalde ziektes zoals kanker of diabetes aanzienlijk vermindert.
Natuurlijke bronnen
In zijn natuurlijke vorm is vitamine D aanwezig in vette vis zoals zalm, sardines of haring. Het maakt niet uit of de vis vers, ingevroren of verpakt is. Regelmatig vis op het menu plaatsen kan dus nooit kwaad, vooral omdat je op die manier ook een gezonde dosis omega-3 vetzuren opneemt.
Je treft vitamine D verder aan in boter, room, eigeel, kazen en andere melkproducten.
Dagelijks 2 tot 3 zuivelproducten eten, volstaat al voor een gezond voedingsevenwicht.
Controleer in de winkel wel altijd de verpakking. Wanneer er gedrukt staat dat het product 0% vetstoffen bevat, zit er logischerwijze ook geen vitamine D in het product.
Verrijking
Voedsel kan evengoed verrijkt zijn met vitamine D. Vetstoffen om op de boterham te smeren of om mee te bakken bijvoorbeeld, los van de hoeveelheid vet die ze bevatten.
Halvarine die 40 % vetstoffen bevat, bezit evenveel vitamine D als een margarine met 80% vetstoffen.
Roomproducten, zuivelalternatieven op basis van soja en ontbijtgranen kunnen eveneens verrijkt zijn met vitamine D.
Lees het etiket grondig na, daarop vind je alle bruikbare informatie.
Tenslotte bestaan er ook voedingssupplementen die rijk zijn aan vitamine D. zij bewijzen vooral hun nut wanneer de zon en je weekmenu als enige behandeling niet meer volstaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb