De 4 'vergeten' groenten?

Zijn ze werkelijk zo vergeten?

Neen hoor, ze zijn heel lekker en nog gezond ook.

 

1. Rammenas

Rammenas of zwarte radijs is groter dan de klassieke radijs. De smaak is wat zachter maar blijft pikant. Om hem nog zachter te maken kan je deze groente koken.

  • hij is rijk aan vezels en vitamine C
  • snij wat rammenas in fijne schijfjes en beleg er een boterham met verse kaas mee.
  • hij is ook lekker geraspt in rauwkostsalades of als afwerking van pastagerechten en soepen.
  • snij in staafjes en serveer met een dipsausje op basis van yoghurt of kruidenkaas.
  • stoof of bak rammenas in wat olijfolie met geperste knoflook, peper en zout. Giet er eventueel een scheutje room bij op het einde.
  • verwerk deze vergeten groente in wokgerechten en stoofpotjes.

Er is witte rammenas in de zomer en herfst en zwarte in de winter.

 

2. Peterseliewortel

Peterseliewortel lijkt op pastinaak, maar het verschil zit hem in de geur en de smaak die een uitgesproken peterseliearoma hebben.

  • deze wortel is heel rijk aan vezels en vitamine C.
  • schil deze groente voor je ze klaarmaakt.
  • rauwe, geraspte peterseliewortel geeft een aromatische toets aan salades
  • gebruik hem in soepen, sausen en stoofpotjes (ragout, stoofvlees …)
  • snij in kleine blokjes en bak ze in een wok of voeg ze toe aan een roomsaus
  • deze wortel is ook lekker in puree

 

3. Pastinaak

  • pastinaak heeft een zachtere smaak en structuur dan wortel.
  • hij is heel rijk een vezels en rijk aan foliumzuur (vitamine B11)
  • pastinaak wordt altijd geschild. Besprenkel met citroensap om oxidatie te vermijden
  • hij is lekker rauw, geraspt of in fijne reepjes. Combineer met knolselder, wortel, veldsla ... in rauwkostsalades
  • kook deze witte wortel in licht gezouten water met of zonder aardappelen en pureer. Heerlijk met een mespunt kaneel of gember
  • lekker origineel : snij hem in heel fijne schijfjes en frituur op 175°C. Dep de chips droog en bestrooi met grof zeezout.

foto : gebakken pastinaak met honing en rozemarijn.

 

4. Aardpeer

  • dit knolgewas lijkt op een grillige aardappel. De schil is dan wel redelijke stevig, toch kan aardpeer zowel geschild als ongeschild gegeten worden. De smaak leunt dicht aan bij die van schorseneren, met een lichte notentoets.
  • ze vormt een bron van vitamine B1 en ijzer.
  • zowel rauw als gekookt past ze goed bij witte of vette vis en gevogelte
  • snij aardpeer in schijfjes, kook ze en bak ze dan in wat boter. bestrooi met fijngesnipperde peterselie of bieslook. Echt heerlijk!
  • snij deze groente in blokjes of schijfjes en leg ze in een ovenschotel. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 30 min. in een op 180°C voorverwarmde oven

foto rechts : 'aardpeer geroosterd, samen met kip in de oven'

 

Ik wil jullie een soepje van aardpeer aanbevelen. Ik heb het gemaakt met de feestdagen en geserveerd bij het aperitief als een klein soepje. Iedereen vond het een voltreffer.

Ik kreeg dit recept van een vriendin .. zij had het gelezen op Libelle.

Aardperencreme met foie gras

Voor 6 personen (klein soepje - ev. bij kleine hapjes)

Ingrediënten:

  • 100 gr aardpeer( geschild en in kleine blokjes) - ik nam 150 gr, is iets dikker en lekkerder
  • klontje boter
  • 200 ml room
  • 200 ml melk
  • olijfolie
  • verse kervel / of ev. uit het potje
  • peper en zout
  • eventueel 1 plak ganzenlever (= niet noodzakelijk)

Bereiding :

  • de blokjes  aardpeer gaar maken in de melk.
  • de room bijvoegen + klontje boter
  • alles fijn mixen.
  • op smaak brengen met peper en zout
  • Opdienen :
  • verdeel de soep over kopjes of glaasjes
  • werk af met blokje foie gras, takje verse kervel + druppeltje olijfolie.
  • Lekker en gemakkelijk klaar te maken.

 

Hou je niet van foie gras of eet je het niet uit principe, maak dan volgend soepje klaar.

Soepje van aardpeer met pancetta

Voor 4 personen

Ingrediënten :

  • 4 plakjes pancetta ham
  • 300 g aardpeer
  • 1 ui
  • 1 preiwit
  • 1 l kippenbouillon
  • 100 ml room
  • 1 takje selder
  • bieslook
  • olijfolie
  • boter
  • peper en zout

Bereiding :

  • Schil de aardperen en snij ze in stukjes. Snij de selder, ui en het preiwit fijn.
  • Stoof alles glazig in wat boter en overgiet met de bouillon.
  • Laat 15 à 20 minuten koken, tot de aardpeer zacht is.
  • Voeg de room toe en mix de soep goed fijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snipper de bieslook.
  • Bak de pancetta krokant in een droge pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Opdienen :

Verdeel de soep over kommetjes of bekers en werk af met een stukje pancetta, een scheutje olijfolie en bieslook.

 

Of heb je zin in een boterham met rammenas

Voor 4 boterhammen

Ingrediënten :

  • 150 g rammenas
  • 2 sneden boeren- of zuurdesembrood
  • 4 el zure room
  • extra vergine olijfolie
  • peper en zout

Bereiding :

  • Schil de rammenas en rasp hem met de hand.
  • Rooster het brood.
  • Besmeer de sneetjes met de zure room.
  • Verdeel er de rammenas over, kruid met peper en zout, en werk af met een straaltje olijfolie.
  • Tip: voor minder sterk doorsmakende rammenas laat u deze eerst 10 min. weken in koud water. Knijp nadien goed uit voor gebruik.

 

SMAKELIJK!