Ierland: lekkere vis, Guinness en Whiskey

In vorig deel, keuken van Ierland, lazen we dat Ierland bekend staat om zijn groene vlakten en het rund- en lamsvlees. Het noorden staat ook bekend om het wild. Maar Ierland is ook omzoomd door de Noordelijke Atlantische Oceaan, de Keltische en Ierse Zee.

Wie vis verkiest boven vlees, kan in Ierland zijn hart ophalen aan heerlijke verse visgerechten.

De vis en zeevruchten zijn geliefd bij de Ieren. Vrouwen en kinderen amuseerden zich vroeger met het verzamelen van oesters, mosselen en kokkels langs het strand.

Wat is er nu zo bijzonder aan de Ierse keuken?
Het is vooral de eerlijke eenvoud waarmee gerechten bereid worden. De Ieren vinden dat je iets niet anders moet laten lijken dan het is. Ze houden wel van goed en hieronder verstaan ze; eerlijk, onbewerkt en natuurlijk. Biologische producten zijn in Ierland eerder regel dan uitzondering.

Ze gebruiken veel vis uit de heldere rivieren en de zee rondom, zoals bv. de wilde zalm uit de rivier de Shannon (de langste rivier van Ierland). De Oesters uit Galway, de kaas uit Cork en Tipperary en zoals in vorig artikel vermeld, het kruidige lamsvlees uit de heuvels van Kerry.

In Ierland eet je mosselen in flinke porties en met een romige saus.

De zalm uit de Ierse rivieren krijg je gerookt of in de oven gebakken op je bord. Kabeljauw is populair in gebakken vorm of verwerkt tot viskoekjes met aardappels.

Maar er is meer in Ierland. Denk aan de Keltische folklore en muziek, de rugby, feestcultuur en de daarbij horende Guinness en Whiskey. Bij een stevig gerecht hoort een drankje met pit. Sterke bieren als Guinness, Murphy’s en Beamish passen prima bij een krachtige maaltijd.

 

De Ierse whiskey (met ‘ey’ op het einde), in tegenstelling tot de Schotse whisky) is over het algemeen fruitiger en lichter dan zijn rivalen.

 

Je kunt hem puur drinken, maar hij is ook het basis-ingrediënt voor de zo gekende, Irish Coffee. Irish Coffee is opgebouwd uit laagjes warme whiskey, suiker, koffie en licht opgeklopte verse room, geserveerd in een elegant glas op voet.

 

Naast de Irish Whiskey en de Irish Coffee, mag uiteraard Dé Ierse trots, het Guinness bier niet ontbreken.

Guinness is een donker bier met een heel dikke schuimkraag. Dit kwaliteitsbier geniet dan ook internationale faam.  In het bierbrouwersjargon valt de Guinness onder de ‘stout’, een bier van hoge gisting gemaakt met donkergebrande gerst en mout. Het aroma van het bier bevat mouttoetsen met een vleugje koffie- en cacaobitterheid. Kortom, het is een pint met karakter.

We gaan terug naar 23 september 1759. De uitvinder van het Guinnessbier tekende een huurcontract voor 9000 jaar om zijn brouwerij onder te brengen. Hij zag dus de toekomst van zijn bier erg rooskleurig in. Sindsdien is 23 september de Arthur Guinness Day, een verjaardag die in alle Irish pubs ter wereld gevierd wordt.

 

Het échte Ierse volksfeest is op 17 maart, dan is het Saint Patrick’s Day. Dan tooit alles groen, de Keltische harp en het klavertjes drie worden trots gedragen.

De Ieren houden van een feestje en ze zullen dan ook graag met je klinken en luidkeels "Sláinte" wensen.

Volgens wikipedia:  Sláinte of Slàinte is een woord letterlijk vertalen als "gezondheid" in meerdere Gaelic talen en wordt vaak gebruikt als een dronken toast in Ierland en Schotland.

 

En zelfs Obama geniet van de Ierse Guinness!

Het Guinness bier wordt ook heel veel gebruikt in typische gerechten zoals de stew (stoofschotel) of als kookvocht in een pot mosselen of schelpdieren. Het past ook perfect bij een toast met Ierse zalm.

En er is zelfs een cocktail op basis van Guinness, nl de befaamde Black Velvet. Die bestaat uit de helft Guinness en de helft champagne.

We zagen in vorig deel de mooie, groene weiden met veel koeien. Hierdoor is er natuurlijk melk in overvloed. De Ierse melk, room en boter hebben dan ook een puike reputatie verworven. En dat geldt ook voor de kazen (vooral de soorten gemaakt met verse melk). Deze ingrediënten gebruikten de Ieren voor een heerlijk drankje. Als je room toevoegt aan hun whisky, je doet er een beetje suiker bij en een mespuntje vanille en cacao, dan krijg je dat typisch Iers drankje: de Baileys. Misschien kan je deze lekkere zoete likeur ook eens proberen namaken thuis?

Als slot volgen nog wat recepten. De volgende twee werden genomen uit Delhaize brochure.

Venusschelpen met Guinness

Ingrediënten:

  • 2 kg venusschelpen
  • 3 uien
  • 2 teentje knoflook
  • 1 bussel peterselie
  • 2 dl room
  • 1 dl Guinness
  • 1 eetlepel boter
  • Peper en zout

Klaarmaken:

  • Pel en snipper de uien fijn. Pel de knoflook en haal hem door de lookpers zodat je een puree krijgt. Hak de peterselie fijn en zet even apart.
  • Zet een grote pan op het vuur met de boter, de uien, de knoflookpuree en de helft van de peterselie en laat kort stoven.
  • Voeg de room, de schelpen en het bier erbij.
  • Plaats het deksel op de pot en laat op een hoog vuur garen gedurende 6 à 8 minuten, tot de schelpen openen.
  • Kruid met peper en zout en voeg de resterende peterselie toe. Serveer meteen.

 

Ierse côte à l’os met gekarameliseerde groene kool en whiskeysaus

Ingrediënten

  • 1 côte à l’os van 700 à 800 gram
  • ½ groene kool
  • 10 gram verse rozemarijn
  • 2 eetlepels gezouten boter
  • 5 cl olijfolie
  • Peper en zout

Voor de saus:

  • 1,5 dl room 20% V.G.
  • 3 eetlepels zachte mosterd
  • 5 cl Ierse whiskey
  • Peper en zout

Klaarmaken:

  • Zet een grote pan op het vuur en laat heel heet worden. Voeg de rozemarijn, een lepel boter en de olijfolie toe en schroei het vlees erin gedurende 5 minuten.
  • Draai het vlees om en kruid de gebakken kant met peper en zout. Herhaal voor de andere kant.
  • Laat het vlees na het bakken enkele minuten onder een vel aluminiumfolie rusten alvorens aan te snijden. Zo blijven de sappen mooi bewaard.
  • Snij de koolbladeren in lange repen. Zet een pan op het vuur met een lepel boter en bak de boter even op. Kruid met peper en zout.
  • Bereid ondertussen de saus. Zet een pannetje op het vuur met de mosterd, de room en de whiskey en klop tot je een homogene saus krijgt. Kruid met peper en zout.
  • Snij het vlees in porties en serveer er de groene kool en de whiskeysaus bij.
  • Lekker met aardappelpuree

Zijn er liefhebbers die meer lekkers uit Ierland willen klaarmaken zoals: Shepherd's Pie, Spicy sheperd's pie, Iers zoetzuur rundvlees, Ierse appelcake,  Ierse kerrieschotel, Ierse stoofpot, Echte Irish Coffee, gerookte zalm gemarineerd in Talisker whiskey, Iers sodabrood of Ierse entrecôte met portsaus ...

 

En nog meer lekkere Ierse recepten vind je hier:

https://kookrecepten.wordpress.com/kookrecepten/landen/ierland/

Vorige deel : De keuken van Ierland