Koken voor Pasen

Het is bijna Pasen ... tijd voor een eitje maar nu geen chocolade-ei.

 Geniet van twee eenvoudig gerechten.

 

1. Gevulde eitjes uit de oven

Ingrediënten voor 6 personen

  • 6 eieren
  • 2 sjalotten
  • 4 eetlepels gehakte verse kruiden (peterselie, bieslook, kervel, dragon …)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 75 gram room
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 75 gram boter
  • peper en zout

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 200°C. Kook de eieren hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel en halveer ze. Haal de eierdooiers eruit met een vork en plet ze.
  • pel de sjalotten en snipper ze fijn. Vermeng de helft van de gehakte kruiden met de sjalot, mosterd, room en de hardgekookte eidooiers. Kruid met peper en zout. Vul de halve eitjes met het mengsel en zet ze in een ingevette ovenschaal.
  • laat de boter smelten in een pan en meng de rest van de gehakte kruiden en de azijn erdoor. Besprenkel de eitjes met de boter-kruidensaus
  • zet in de oven en laat de eitjes goudbruin kleuren (5 à 10 min). Bestrooi ze net voor het serveren met extra kruiden

Dit gerecht is lekker als voorgerecht met een klein kruidenslaatje of een toefje tuinkers

 

2. Gepocheerde eieren met prei

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 eieren
  • 500 gr wit van prei
  • 1 eetlepel boter
  • 100 ml light room
  • 1 koffielepel citroensap
  • 1 koffielepel dillezaadjes
  • 1 koffielepel mosterd
  • azijn, peper en zout

Bereiding:

  • Maak het wit van prei schoon en snij vervolgens in de lengte in fijne slierten.
  • Verhit de boter in een kookpot en stoof er de prei in aan.
  • Doe er de room en de dillezaadjes bij, kruid met peper en zout
  • Laat onafgedekt 5 minuten zachtjes stoven, breng dan op smaak met citroensap.
  • Breng ondertussen in een kookpot ruim water aan de kook met een mespunt zout en een scheutje azijn.
  • Schep nu de prei uit de saus en maak op 4 zeer warme borden een nestje van de gestoofde prei.
  • Hou de roomsaus warm op een zacht vuur en werk af met de mosterd.
  • Breek nu telkens 1 ei in een kopje, roer met een lepel in het kokende water tot je een soort draaikolk bekomt, laat er het ei voorzichtig inglijden.
  • Schep het ei met een schuimspaan uit het water, laat even uitlekken en leg het op het preinestje.
  • Maak zo de vier borden klaar, lepel de saus rondom de preinestjes.
  • Dien op met aardappelpuree of bruin boerenbrood.

TIP: de eieren niet te lang in het kokende water laten, juist voldoende tot het eiwit is gestold, de dooier moet nog lopende zijn.

Maak jouw eigen website met JouwWeb