Een warme koffie met ’n tik

Het is koud en guur, maar binnen wacht een kop hartversterkende warme koffie mét een tik.

Twintig maal koffie

1. Amandel-rum koffie

Zet een kopje sterke koffie, maar doe samen met het koffiepoeder 1 afgestreken amandelpoeder in het filterzakje. Giet in een vuurbestendig glas een scheutje rum en giet er de koffie bij. Garneer met lichtjes opgeklopte slagroom en geroosterde amandel.

2. Irish coffee

Doe in een vuurbestendig glas 2 eetlepels whiskey (dat is Ierse Whisky) en 2 eetlepels fijne suiker. Vul het verder met sterke, hete koffie. Klop wat room op. Hij moet nog net vloeibaar zijn, zodat je hem over de rug van een lepel heen in de glazen kan gieten. Garneer met chocolade.

Een variatie hierop is Franse, Italiaanse en Hasseltse koffie. Hiervoor volg je dezelfde werkwijze als bij Irish coffee. In plaats van whiskey gebruik je bij Franse koffie Grand Marnier, bij Italiaanse koffie Amaretto en bij Hasseltse koffie jenever.

3. Schotse koffie

zie Irish coffee.... Schotse koffie is daaraan gelijk, maar met dit verschil dat de Schotse whisky geflambeerd wordt.

4. Amsterdammer

Vul een koffiekop met 2 eetlepels advocaat, 1 theelepel suiker en hete, sterke koffie. Garneer met een toef stijfgeklopte room.

5. Farizeeër

Voeg bij een kop sterke, hete koffie 1 tot 2 lepeltjes suiker en 2 eetlepels rum. Roer even om. Garneer met een toef slagroom.

6. Keizer-koffie

Breng een flinke scheut room, met een koffielepeltje fijne suiker, aan de kook. Roer 1 eierdooier los met 1 koffielepel water. Voeg, van het vuur, de eierstruif bij de room. Giet in een kop. Vul deze verder met sterke, hete koffie. Bestrooi met cacaopoeder.

7. Cappucino

(voor 4 koppen)

Verhit 2 dl melk (het liefst volle melk). Klop ze schuimig met de mixer. Vul 4 koppen met sterke, hete koffie. Voeg bij elke portie wat suiker. Giet er de schuimende melk bovenop. Garneer met een snuifje cacaopoeder.

 

8. Sinaas-koffie

Vermeng 1 eetlepel sinaasappellikeur met 1 à 2 koffielepeltjes fijne suiker. Giet het mengsel in een kom. Vul deze verder met hete koffie. Garneer met een toef slagroom en een gekonfijt sinaasappelschilletje.

9. Café d’Amour

Voeg bij een kop sterke, hete koffie een mespunt cacaopoeder, een snuifje kaneel, een borrelglaasje Cointreau en een pijpje kaneel (dat je als lepeltje in het kopje zet).

Wat de liefde hiermee te maken heeft, is niet meteen duidelijk. Maar lekker is zo’n koffie wel!

10. Griepkoffie

Klop 1 eierdooier los met 1 eetlepel vloeibare honing en 1 borrelglaasje rum. Leng aan met sterke hete koffie. Roer goed om. Drink dit zo heet mogelijk op.

11. Koffie verkeerd

Vul een koffiekop met 1/3 sterke, hete koffie en 2/3 warme melk. Strooi daarbovenop een koffielepeltje fijne suiker.

 

12. Calypso

Doe in een glas 2 eetlepels crème de cacao (likeur). Voeg er 1 theelepeltje bruine basterdsuiker bij en vul verder aan met hete, sterke koffie. Roer om. Giet bovenop een laagje ongesuikerde, vloeibare room en garneer met een mespunt oploskoffie.

13. Rüdesheimer

Voeg bij een kop hete, sterke koffie een flinke scheut brandewijn (Asbach Uralt) en zoet de drank met 2 klontjes bruine rietsuiker.

14. Deense koffie

Voeg bij een kop sterke koffie 10 gram fijne suiker, een mespunt kaneel, een snuifje kruidnagel en een scheutje rum. Serveer (en drink) de koffie dan zo heet mogelijk.

15. Zwitserse koffie

Voeg bij een kop sterke, hete koffie met suiker een scheutje poire wiliam, een scheutje kirsch én een scheutje quetsch (pruimenlikeur)

16. Russische koffie

Leg 2 klontjes suiker in een vuurbestendig glas. Verhit 1 eetlepel wodka. Laat de warme alcohol branden en giet hem brandend over de suiker (zodat deze een beetje kan karameliseren). Blus met hete, sterke koffie.

17. Duivelse koffie

Verwarm 1 koffielepel suiker, 5 kruidnagels, de schil van ½ citroen, van ½ sinaasappel, ½ stokje kaneel, ½ stokje vanille en 2 borrelglaasje brandy. Verwarm tot de suiker gesmolten is en flambeer even. Verdeel over 4 koppen, voor ¾ gevuld met hete thee.

18. Tinto

Voor de zoetemondjes. Doe vier tot vijf klontjes bruine rietsuiker in een koffiekopje. Besprenkel de suiker (eventueel) met wat rum. Giet daarop sterke, hete koffie.

19. Mexicaanse chocolade

(voor 2 porties)

Vermeng 30 gram pure chocolade met 3 dl hete koffie, 2 theelepels bruine basterdsuiker en 1 eetlepel bruine rum. Roer goed om (of beter nog: mix de drank tot de chocolade gesmolten is). Garneer elke portie met een toef slagroom.

20. Gemberkoffie

Doe in een glas 1 eetlepel gembersiroop. Giet er hete, sterke koffie bij. Garneer met een toef slagroom en strooi daarop een snufje gemberpoeder.

Maak jouw eigen website met JouwWeb