Is het gras groener aan de overkant?

Weldra zal de lente komen ..

Droom je ook van een dicht, diepgroen en sterk gazon?

Wil je dit jaar een gazon (grasmat) aanleggen of ‘opnieuw’ aanleggen?

Moeilijk is het niet!

 

VOLG DE STAPPEN EN GENIET DEZE ZOMER VAN EEN MOOIE GRASMAT.

 

Stap 1 : Kies het graszaad

Wil je een voetbalveld, een biljartlaken, een speel- of siergazon? Voor elk type hoort een specifiek graszaad. Elk gazonmengsel bestaat uit verschillende soorten gras. Sport- en speelgazon bevat robuustere grassoorten die bv. beter tegen hitte kunnen en die intens mogen belopen worden.  Een siergazon is minder robuust.

 

Stap 2 : Maak de grond klaar

Verwijder eventueel de bestaande grasmat en maak de plaats onkruidvrij. Gemiddeld 10 dagen na de toepassing van de onkruidbestrijding kan het echte werk beginnen. Maak de grond goed los tot op een diepte van ongeveer 30 centimeter en verwijder puin, stenen en wortels.

Laat de grond enkele weken rusten en schoffel telkens weer opkomend onkruid weg. Controleer ondertussen de PH, want dit is een belangrijke parameter voor de kwaliteit ervan. Breng de zuurtegraad op peil met kalk of corrigeer met turf.

Meng de bovenlaag met compost of gazonmest. Druk de grond aan en maak gelijk met een rol (of met een plank, bij heel kleine oppervlakte). Vervolgens ga je de bovenste laag fijn harken. Herhaal dit tot er geen putten of bulten meer zijn. Het resultaat is een mooi, vlak, goed bezakt zaaibed.

tip : een gazon dat op zanderige grond groeit heeft het in de zomer zwaar te verduren. Investeer bij aanleg in extra veel compost, champignonmest of bodemverbeteraar.

 

Stap 3 : Het zaaien

De ideale periode om te zaaien is van half april tot eind mei of in september. Zaai op een relatief warme, vochtige grond en verspreid de zaden zo gelijkmatig mogelijk. Om een gelijkmatige verdeling te krijgen, kan je gebruik maken van een strooiapparaat of meststofstrooier.

Strooi het graszaad het liefst uit na een regenbui. Voor een gelijkmatige verdeling : zaai in twee beurten waarvan de tweede beurt haaks op de eerste beurt. Hark het zaad 1 cm in, strooi er een dun laagje potgrond op en druk of rol goed aan. Zo komen de zaden goed in contact met de grond op een ideale zaaidiepte van 1,5 cm.

 

Stap 4 : Eerste zorgen

Hou je ingezaaide gazon de eerste drie weken permanent vochtig.  Als het enkele dagen niet regent, kan je het pas ingezaaide terrein sproeien. Overvloedig sproeien om de 2 à 3 dagen is beter dan regelmatig kleine beetjes water geven. Sproei niet bij hevige zon, maar best ’s morgens of ’s avonds.

Loop niet op het ingezaaide veld en let op voor zaadeters in je tuin. Vogels verjagen is niet plezant maar dat ze de zaadjes oppikken is ook geen optie. Zet eventueel een vogelverschrikker aan de rand of span een fijne draad of lint met stukjes zilverpapier of oude cd’s over het ingezaaide stuk grond. Na twee weken kiemt het zaad.

Tip: zie je onkruid in het pas gezaaide gazon? Maak je geen zorgen die verdwijnen na een paar maaibeurten.

 

Stap 5 : Maaien

Maaien doe je pas als het gras 6 tot 8 centimeter hoog is. Enkele dagen voordat je de eerste keer maait, kan je het gazon best rollen om de wortels vast te zetten. Bij de eerste maaibeurt stel je de grasmachine niet te laag in, ongeveer 6 centimeter boven de grond. De volgende keer stel je de grasmaaier in op ongeveer 4 of 5 centimeter. Hoe meer je maait, hoe mooier je gazon erbij ligt. Al die knipbeurten stimuleren het gras om voller te groeien en om nieuwe sprietjes aan te maken. Ze onderdrukken zo ‘wilde’ grassen en voorkomen dat onkruid gaat bloeien en uitzaaien.

Je mag je gazon elke week maaien, maar bij droogte en op het einde van een groeiperiode maai je best om de twee weken. Maai het best niet korter dan 3 cm ; een te kort gemaaid gazon verzwakt en vormt een ideale voedingsbodem voor mos.

Een intens belopen speelgazon mag je hoger maaien dan siergazon dat weinig betreden wordt.

Tip : Bij droogte maai je het gras beter niet te kort om het te beschermen tegen uitdroging en verbranding.  Vermijd maaien kort voor de winter.

 

Stap 6 : Water geven en bemesten

Een klassiek gazon is pas na 8 maanden aanhoudende droogte helemaal dood. Zo’n lange periode is in ons land ondenkbaar! Gras kan dus wel wat hebben! Geef je gazon tijdens een lang droogte geen water. Een gazon dat goed gevoed is, zal minder last hebben van droogte, mos en vorst. Goed bemesten is dus de boodschap. En dat doe je best tussen maart en juni, met organische mest. Organische mest is beter voor het milieu dan kunstmest, het werkt meer geleidelijk en vaak ook langer.

Bemesten doe je best vóór een regenbui. Regent het de volgende dagen niet, dan wordt de meststof niet opgenomen. Eventueel kun je het gazon dan besproeien, maar erg ecologisch is dat niet.

Overdrijf niet met bemesten, het gras kan maar een bepaalde hoeveelheid opnemen. Het teveel vloeit met het regenwater weg en vervuilt het grondwater.

 

Stap 7 : weg met onkruid en beestjes

Voorlopig bestaan er nog geen biologische onkruidbestrijders voor gazon. Tuinier je ecologisch, dan zit er niets anders op dan het onkruid manueel te verwijderen. In het andere geval behandel je het gras met een gazonherbicide.

Mos:

  • mossen houden van donker en vochtig : je vind ze bijna altijd in gazons met weinig zon.
  • ben je een fan van een gemillimeterd gazon, dan is je grasveld een open uitnodiging voor de mossenfamilie
  • probeer niet het mos zomaar uit het gazon te harken : zo verspreid je de sporen en wordt het erger.
  • behandel het met een biologische mosbestrijder (anders dan chemische producten tast het de bodem niet aan)

Mollen :

Molshopen maken veel gazonbezitters wanhopig. Hoewel het totaal onschuldige beestjes zijn, kunnen ze in een paar dagen een ware ravage aanrichten.

  • Ben je nog bezig met de aanleg van je tuin, graaf dan een mollennet in. Dat is de meest doeltreffende, maar wel bewerkelijke, methode om mollen te weren. Maak in de bodem, rondom uw tuin (of gazon) een sleuf van 60 à 70 cm  diep. Plaats er roestvrij gaas in met mazen van maximaal 2 cm. Laat 10 cm gaas boven de grond uitsteken.

of ..

  • verdrijf de mol met geurmiddelen, zoals in knoflookolie gedrenkte propjes. De geurzin van de mol is heel sterk ontwikkeld en indringende geuren doen hem letterlijk weglopen (bv. stukjes ajuin / knoflook / mottenballen in de gangen leggen)
  • de mol heeft een uiterst sterk gehoor om hun prooien te kunnen horen bewegen. Ze hebben dan ook een hekel aan alle andere voor de mol storende geluiden en hoge tonen. Het fluitende geluid van de wind in een flessenhals houdt de mol op afstand. Steek om de één tot twee meter een fles zonder bodem in een mollengang, met de hals boven de grond. In de winkel zijn apparaten (die werken op batterijen) te koop die trillingen veroorzaken.

Enge engerlingen :

Verschijnen er kale plekken in je gazon, dan kan dat duiden op engerlingen, larven van mei-, juni- of rozenkever. Kunnen merels en lijsters de plaag niet meer aan, bestel dan aaltjes in het tuincentrum en giet die over het gazon uit. Wacht tot juni ; dan is de bodem voldoende opgewarmd en krijg je het beste resultaat.

Wikipedia :

‘Een engerling is de larve van een kever die tot de familie bladsprietkevers behoort. De meest bekende is de larve van de meikever, maar ook larven van de junikever en de Johanneskever worden engerling genoemd, naast veel andere soorten. Er zijn wel meer insecten die een larve hebben die een andere naam heeft dan het volwassen insect, zoals de emelt, de larve van langpootmug, en de ritnaald of koperworm voor de schadelijke larven van kniptorren’

http://nl.wikipedia.org/wiki/Engerling

 

Gazon a al minute

Duurt het gras zelf inzaaien net iets te lang voor jou? Wil je geen maanden wachten op je gazon?

Dan kan je grasmatten leggen. Daar mag je al na 3 weken op lopen.

Bereid de grond voor zoals eerder beschreven en besproei de dag voordien. Rol de graszoden uit en duw ze goed tegen elkaar, met verspringende naden, zoals in een metselwerk. Sproei de eerste twee weken dagelijks, bij heel droog weer twee keer per dag.

Grasmatten zijn duurder in aankoop, maar ze zijn na 2 tot 3 weken ingegroeid. Zo heb je snel een vol gazon om van te genieten..

Weetje :  100 m² gazon telt ruim 2,5 miljoen grasplantjes en 1,5 miljard kilometer wortels