Elke dag verse kruiden
Koken met kruiden.
Kruiden zijn essentiële smaakmakers. Denk kruiden weg uit een van je favoriete gerechten en je houdt een fletse schotel over. In salades en koude sauzen maken ze het verschil, in warme gerechten zorgen ze voor de finishing touch.
Vers kruiden koop je in de groentewinkel of de supermarkt, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf kweken : in je (moes)tuin of in potten op de vensterbank of het balkon.
Hieronder volgen de 15 meest gebruikte kruiden - onder elke afbeelding staat een link.
Daar kun je recepten vinden met het 'betreffende kruid'.
1. Basilicum
Sinds de Italiaanse keuken in de jaren ’80 populair werd, is basilicum ook bij ons ingeburgerd. In bijna elk huishouden staat er minstens een potje op de vensterbank. De plant heeft licht en warmte nodig, en mag niet te veel verhit worden tijdens het koken, anders verliest hij zijn aroma. Je kunt de grof gescheurde blaadjes dus beter over het gerecht strooien als het klaar is. Pesto alla Genovese is het bekendste gerecht met basilicum. Het kruid geeft pasta, sauzen, gebraad en groenten een heerlijk zuiders smaakje. Het wordt ook gebruikt bij desserten.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/basilicum/
Pesto alla Genovese’ : http://www.koken.be/recept/pesto_alla_genovese
2. Dragon
Dit kruid werd door de kruisvaders naar Midden-Europa gebracht en werd vooral populair in de Zuid-Oost-Europese en de Franse keuken. Bekende klassiekers zijn dragonmosterd, bearnaisesaus en konijn met dragon. Het eigenzinnige aroma doet het goed met uien en knoflook. de fijne blaadjes kunnen gehakt worden en gebruikt in salades of kruidenkaas. Als ze verhit worden, blijft het aroma goed bewaard, en daarom is dragon ook geschikt voor soep, bij vis of in gevogelte-gerechten.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/dragon/
bearnaisesaus : http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/sauzen_en_marinades/bearnaisesaus-6728.html
3. Dille
Dit kruid is niet weg te denken uit de keuken in landen rond de Baltische Zee – en ook bij zalm en ingelegde groente is het onmisbaar. De zachte steeltjes passen bij vis, gekookt vlees, lichte sauzen, komkommergerechten en aardappelen. De dikkere steeltjes en zaadjes kunnen worden meegekookt, maar de fijnere steeltjes verliezen hun smaak bij het verhitten. Dille heeft een uitgesproken smaak en moet dus spaarzaam gebruikt worden in een kruidenmengsel.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/dille/
4. Kervel
Dit is een van de eerste lentekruiden. De fijne gevederde blaadjes van deze schermbloemige worden dan ook veel gebruikt in traditionele paasgerechten en vooral in kervelsoep. Kervel is een onmisbaar bestanddeel in kruidensalades, maar het past ook in kruidenboter, groene saus en een kruidenboeket. Het lijkt wel wat op peterselie, maar het smaakt gepeperder, met een tikje anijs. Bij het koken verliest het zijn smaak niet.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/kervel/
5. Koriander
Dit kruid werd tot 20 jaar geleden in de Europese keuken vooral als zaadjes in brood en koek gebruikt. Pas toen de Aziatische keuken bij ons doorbrak, begon men bij ons ook het groen te gebruiken. Koriander houdt van warmte en is in onze tuinen dan ook zelden te vinden. In de supermarkten wél, gelukkig. Fijngehakte korianderblaadjes worden op het allerlaatst bij de warme gerechten gevoegd. De dikke stengels kunnen worden meegekookt in soep.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/koriander/
6. Marjolein
Dit is een van de standaardkruiden in onze keuken. Dit schermbloemige kruid smaakt het lekkerst als het vers is, maar je kunt het ook drogen of invriezen. Het krachtige aroma past goed bij spek, uien en knoflook. Ook gebakken aardappelen krijgen er een extra kick door. Gebruik marjolein spaarzaam in een kruidenmengsel.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/marjolein/
7. Tuinkers
Tuinkers heeft een licht scherpe smaak, die het te danken heeft aan de verwantschap met mosterd. Tuinkersblaadjes zijn gekiemd uit zaadjes, en ze passen perfect bij salades, radijsjes, kruidenkaas en gewoon op brood. Niet te verwarren met waterkers, die wat grotere, donkergroene blaadjes heeft en vooral in de Anglo-Amerikaanse en de Spaanse keuken gebruikt wordt in salades, stoofpotten en soepen.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/tuinkers/
8. Munt
Dit kruid groeit gemakkelijk in tuinen en in potten. Er zijn allerlei varianten, van ananas- tot citroenmunt. Pepermunt kennen we vooral van de gelijknamige thee, maar munt wordt ook gebruikt in limonade, cocktails en kruidenkaas. Vooral in oosterse gerechten mag dit kruid vooral niet ontbreken en muntsaus bij lamsvlees is een delicatesse uit Engeland. De verse blaadjes doen het goed in yoghurtsaus, salades en couscousgerechten.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/munt/
9. Oregano
Dit kruid komt uit de streek rond de Middellandse Zee, maar je kunt het ook bij ons in de tuin kweken. Deze wilde variant van marjolein verliest bij het drogen niet veel van de uitgesproken bitter-peperige-smaak. Oregano staat bekend als hét kruid voor op pizza en het hoort thuis in elke stevige tomatensaus. De Zuid-Oost-Europeanen gebruiken het ook in allerlei stoof- of grillgerechten met lams-, varkens- of kalfsvlees, en in de Mexicaanse keuken is het onmisbaar in pikante chiligerechten.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/oregano//
10. Rozemarijn
Dit kruid houdt van de droge warmte van het Middellands Zeegebied en kan in onze landen moeilijk overwinteren, in strenge vorst overleeft het niet. Het kruid met zijn naaldjes van 2 à 3 centimeter doet het goed bij gebraad, vooral van lamsvlees, maar ook in mediterrane stoofpotjes. Het past goed bij tomaten, aubergines en gebakken aardappelen. Als je het bakt met knoflook in olijfolie komt het typische aroma het best tot zijn recht.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/rozemarijn/
11. Peterselie
Dit kruid is een beetje een allemansvriend : bijna elk gerecht wordt er lekkerder van. Het moet wel vers verwerkt worden, want om te drogen is peterselie niet geschikt. Gladde peterselie heeft een veel krachtiger aroma dan krulpeterselie. Het past bij zoute gerechten en vormt de basis voor een kruidenboeket. De blaadjes worden net voor het serveren bij warme gerechten toegevoegd, de stengels kunnen meegekookt of gebakken worden.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/peterselie/
12. Salie
Dit kruid heeft een bacteriëndodende werking en wordt dan ook als geneeskrachtig beschouwd. In de keuken past het mediterrane kruid goed bij lams-of varkensvlees, bij eend en bij palinggerechten. In dat laatste geval helpt salie om het vet beter verteerbaar te maken. Het wordt ook verwerkt in veel Italiaanse gerechten, zoals gnocchi met boter en salie of ‘Saltimbocca alla romana’. Salie kan het beste vers gebruikt worden of ingevroren worden. Van gedroogde salie kan je lekkere thee zetten.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/salie/
Saltimbocca alla romana : http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/vlees/saltimbocca-alla-romana-20637.html
- Bieslook
Dit kruid groeit in landen met een gematigd klimaat en in de tuin gedijt het prima, want het kan tegen vorst. De kleine, opgerolde blaadjes zijn het lekkerst als je ze vers fijnsnijdt. Je kunt ze ook invriezen. Gedroogd bieslook heeft niet meer dat typische aroma. Bieslook is verwant aan knoflook en uien en het heeft dan ook een fijn uienaroma dat het goed doet in salades, soepen en sauzen. Ook plattekaas, roerei, tomaten en aardappelen smaken extra lekker met wat vers bieslook. Tegen verhitten kan het kruid niet.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/bieslook/
14. Citroenmelisse
Dit kruid komt uit het Midden-Oosten en het groeit zo welig dat het meer geschikt is voor in de tuin dan voor een pot op de vensterbank. Bovendien is het kruid wintervast. In feite kan het voor alle gerechten gebruikt worden waarin je anders een scheutje citroensap zou doen. Dat geldt voor salades, kruidenmengsels, gerechten met verse kaas … Het fijne aroma vervliegt snel, dus voeg het kruid pas op het laatste moment toe aan warme gerechten.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/citroenmelisse/
15. Tijm
Dit is een kleine struik met stevige blaadjes die in de winter groen blijven. Naast gewone tijm is ook citroentijm populair, met een uitgesproken citroengeur. Tijm is een vast bestanddeel van het ‘bouquet garni’, een kruidenboeket met peterselie, tijm en laurier, dat extra smaak geeft aan fonds en bouillons. Het kruid past goed bij mediterrane vlees- en groentegerechten. De gedroogde versie maakt deel uit van de ‘Herbes de Provence’.
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/tijm/
Wil je zelf 'herbes de provence' maken?
klik dan HIER
Inspiratie uit maandblad Vitaya
de afbeeldingen zijn gelabeld van google.
Er zijn afbeeldingen van :
Maak jouw eigen website met JouwWeb