Lekkere rijstgerechten

Gerechten met alle soorten rijst

In vorig artikel kwamen VEEL RIJSTSOORTEN aan bod. Nu is het aan ons om met die soorten een lekker gerecht klaar te maken!

 

1. Ovenschotel met kip champignons en bruine (volkoren) rijst

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 80 gr bruine rijst
  • 200 gr champignons
  • geraspte schil en sap van ¼ citroen
  • 100 ml halfvolle melk
  • 100 gr kipfilet
  • kippenkruiden
  • 1 eetlepel maïzena express
  • peper en zout
  • 100 gr rode paprika
  • verse peterselie
  • 1 eetlepel vetstof

Bereidingswijze:

  • Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes.
  • Snij de paprika in blokjes.
  • Snijd de kip in blokjes en bak ze samen met de champignons en paprika in 1 eetlepel vetstof.
  • Kruid met kippenkruiden.
  • Haal de kip, de champignons en de paprika uit de pan en doe ze in een ovenschotel.
  • Blus het aanbaksel met 100 ml halfvolle melk en bind met 1 eetlepel maïzena express.
  • Kruid naar smaak met zout en peper en giet de saus over de groenten en kip in de ovenschotel.
  • Werk de ovenschotel af met de geraspte schil en sap van ¼ citroen en leg er eventueel nog wat parmezaanse kaas op.
  • Plaats gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
  • Kook de bruine rijst gedurende 10 minuten gaar in gezouten water.

Serveertip: Werk de ovenschotel af met fijngehakte peterselie

 

2. Smeuïge rijstpan met volkorenrijst

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 g volkoren rijst
  • 175 g Philadelphia natuur light
  • 1 bosje lente-uien (in ringen)
  • 2 koffielepels olijfolie
  • 3 paprika’s (in vierkante blokjes)
  • 2 tomaten (in blokjes gesneden)
  • 1 liter groentebouillon
  • een beetje worcestersaus
  • peterselie (fijngesnipperd)

Bereidingswijze:

  • De rijst bereiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • De lente-uien stoven in hete olijfolie, de paprika’s en tomaten erbij voegen.
  • Blussen met groentebouillon en gedurende 8 minuten stoven onder deksel.
  • De Philadelphia toevoegen en op lage temperatuur laten smelten. NIET meer laten koken.
  • Vervolgens de gekookte rijst erbij voegen.
  • De rijstpan op smaak brengen met zout, peper en worcestersaus.
  • Peterselie erover strooien en opdienen

http://www.philadelphia.be/philadelphia3/page?locale=benl1&PagecRef=609&rid=28509&siteid=philadelphia3-prd

 

3. Gebakken rijst

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 6-8 stukken spek, in reepjes gesneden
  • 3 eetlepels spekvet (van de uitgebakken spek)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 grote tomaat, in blokjes gesneden
  • 100 gr ananas, vers of uit blik, in kleine stukjes gesneden
  • 800 gr rijst, gekookt en afgekoeld
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels lichte sojasaus (meer naar smaak)
  • 1 eetlepel suiker
  • ¼ theelepel witte peper uit de molen
  • 3 eieren, losgeklopt
  • schijfjes augurk, lenteui, koriander, limoen en chilipepers als garnituur
  • 4 spiegeleieren (optioneel)

Bereidingswijze:

  • Bak de spekjes uit in een grote pan of wok op middelmatig vuur tot ze knapperig zijn (de rijst wordt straks in dezelfde pan gemaakt)
  • Laat het spek uitlekken op wat keukenpapier en het spekvet in een kommetje gieten - maar laat 2 eetlepels spekvet in de pan.
  • Zet het vuur middelhoog en bak de knoflook een paar seconden aan, tot het begint te geuren.
  • Uien toevoegen en 2-3 minuten meebakken, tot ze gaar zijn.
  • Voeg nu de tomatenpuree en ananasstukjes toe en roerbak even mee tot het warm is.
  • Zet het vuur hoog en voeg nog een eetlepel spekvet toe.
  • Voeg de rijst toe aan de pan en bak dit onder voortdurend roeren aan. Zorg dat het spekvet gelijkmatig door de rijst zit.
  • Voeg de ketchup, sojasaus, suiker en witte peper toe.
  • Schuif het rijstmengsel naar 1 kant van de wok en doe in de andere helft het losgeklopte ei. Roerbak het ei tot het stevig wordt.
  • Meng nu de eieren door de rijst en als laatste de spekreepjes toevoegen.
  • Check of het gerecht op smaak is en garneer met augurkjes, lenteui, koriander, schijfjes limoen en chilipeper. Indien gewenst kun je er nog een spiegelei bovenop doen.

 

4. Risotto met zalm en groenten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 kopjes risotto rijst
  • 8 sneetjes zalm
  • Alpro soya Bakken en Braden
  • Alpro soya Cuisine
  • 2 eetlepel boter
  • citroensap
  • 2 eetlepel gehakte bieslook
  • 1 teentje look
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 8 eetlepel Parmezaanse kaas
  • peper
  • 100 ml visbouillon
  • 1/2 prei
  • 1 stengel selder
  • 1 sjalot
  • 4 kopjes water
  • 1 wortel

 

Bereidingswijze:

  • Snijd de wortel, prei en selder in fijne brunoise en stoof ze aan in wat Alpro bakken en braden. Voeg er de gehakte sjalot en look aan toe.
  • Voeg de risottorijst erbij en bevochtig met 2 kopjes water en de visbouillon. Blijf na elke 5’ bevochtigen tot de rijst gaar is.
  • Meng de boter door de risotto, samen met 4 el parmezaan, beetje citroensap en Alpro soya cuisine.
  • Serveer de risotto met daarop de zalm, de rest van de kaas, bieslook en olijfolie.
  • Werk af met peper.

 

5. Paprika risotto met spinazie (vegetarisch)

Ingredienten voor 4 personen:

  • 300 gram risottorijst
  • 2 rode paprika's
  • 100 ml witte wijn
  • 500 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode chilipeper
  • 300 gram verse spinazie
  • 50 gram boter
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • halve theelepel gedroogde oregano
  • 50 gram feta

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 220°
  • Verwijder de zaadlijst uit de paprika en rode peper
  • Snij de paprika in dunne reepjes
  • Rooster de paprika's gedurende 20 minuten in de oven
  • Breng het water samen met het bouillonblokje aan de kook
  • Hak de ui, knoflook en chilipeper fijn
  • Fruit deze in een grote koekenpan samen met 3 eetlepels olie
  • Voeg de risottorijst toe en roerbak 3 minuten
  • Blus het geheel met de witte wijn en zet het vuur middelhoog
  • Laat de rijst de wijn opnemen en doe er een schep groentebouillon bij
  • Laat de rijst het opnemen en weer een schep groentebouillon
  • Herhaal dit tot alle groentebouillon is opgenomen (gedurende 20 minuten)
  • Laat 5 minuten al roerend gaar koken
  • Voeg de paprika, spinazie en feta in blokjes toe
  • Roer goed door elkaar gedurende 2 minuten
  • Zet vuur uit en laat nog 2 minuten gaar stomen met de deksel op de pan
  • Serveer warm eventueel met kip of vegetarisch vlees

http://wessalicious.com/paprika-risotto-met-spinazie/

 

6. Basmati & wilde rijst met kikkererwten, krenten & kruiden

Een vegetarisch gerecht uit het kookboek Jeruzalem, Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi (Fontaine Uitgevers.

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 50 g wilde rijst
  • 2½ eetl. olijfolie
  • 220 g basmatirijst
  • 3,3 dl kokend water
  • 2 theel. komijnzaad
  • 1½ theel. kerriepoeder
  • 240 g gekookte kikkererwten (uit blik is prima), uitgelekt
  • 1,8 dl zonnebloemolie
  • 1 middelgrote ui, in dunne plakken
  • ½ eetl. bloem
  • 100 g krenten
  • 2 eetl. fijngesneden bladpeterselie
  • 1 eetl. fijngesneden koriander
  • 1 eetl. gehakte dille
  • zout en zwarte peper

Bereiding:

wilde rijst:

  • doe de wilde rijst in een kleine pan, overgiet hem royaal met water en breng aan de kook. Laat 40 minuten zachtjes koken tot hij gaar maar nog stevig is. Giet hem af en zet opzij.

basmatirijst:

  • doe een eetlepel olijfolie in een middelgrote pan met een goed-sluitend deksel en zet hem op hoog vuur. Doe de basmatirijst erin met ¼ theelepel zout en roer om de rijst te verwarmen.
  • Giet er rustig het kokende water bij, draai het vuur helemaal laag, zet het deksel op de pan en laat de rijst 15 minuten koken.
  • Neem de pan van het vuur, dek de rijst af met een schone theedoek met daarop het deksel en laat hem 10 minuten staan.

kikkererwten:

  • Bereid terwijl de rijst kookt de kikkererwten voor. Verhit de overgebleven olie in een kleine pan op hoog vuur.
  • Voeg komijnzaad en kerriepoeder toe en een paar seconden later de kikkererwten en ¼ theelepel zout. Doe dit allemaal snel zodat de specerijen niet verbranden in de olie.
  • Roer een minuut of twee op het vuur om de kikkererwten te verwarmen en schud ze dan in een grote kom.

 

  • Maak de pan schoon, giet de zonnebloemolie erin en zet hem op hoog vuur. Doe een stukje ui in de olie, als het flink sist is de olie heet genoeg.
  • Meng de uienringen met de hand door de bloem zodat ze licht bedekt zijn. Doe voorzichtig een handje uien in de hete olie (het kan spetteren!).
  • Bak ze in 2-3 minuten goudbruin en schep ze op keukenpapier om ze uit te laten lekken. Bak alle uien in porties goudbruin.
  • Doe tot slot beide soorten rijst bij de kikkererwten, voeg ook de krenten, kruiden en gebakken ui toe.
  • Roer, proef of er voldoende zout en peper in zit en serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur.

 

7. Oosterse kip met basmatirijst

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 pakje Uncle Ben’s basmatirijst
  • 2 vleestomaten
  • 100 gr cashewnoten
  • 4 koffielepels kerriepoeder
  • ¼ ananas
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 koffielepel korianderbolletjes
  • olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 grote kippenfilets
  • 1 koffielepel verse gember, fijngesneden
  • 2 teentjes look, fijngesnipperd

Bereiding:

  • trek een hoekje van de verpakking van de rijst open. zet 2 minuten in de microgolfoven. laat nog even staan en doe de verpakking open. Doe de rijst in een kom en roer door met een vork.
  • pel de tomaten en snij ze in 4. Ontpit ze en snij in fijne reepjes.
  • schil de ananas en snij in kleine blokjes
  • snij de kipfilet in gelijke kleine blokjes
  • giet een scheut olijfolie in de wok en verhit tot de olie dampt.
  • Kleur de fijngesnipperde look, gember en sjalotten gedurende 30 seconden.
  • Voeg de kippenblokjes toe en laat mooi kleuren. Voeg het kerriepoeder, de cashewnoten en korianderbolletjes toe. laat de aroma’s vrijkomen
  • voeg de ananasblokjes toe en roerbak gedurende enkele minuten. Giet de kokosmelk erbij
  • meng als laatste de gekookte rijst eronder en roerbak verder
  • verdeel over de borden en werk af met de tomatenreepjes en een takje groen

 

8. Gevulde pompoen met wilde rijst en honing (vegetarisch)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 butternutpompoen
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 200 gr wilde rijst
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 1 eetlepel citroensap
  • olijfolie
  • nootmuskaat, zeezout en peper uit de molen

Bereidingswijze:

  • kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snij in blokjes.
  • Meng de honing met 2 eetlepels olijfolie en het citroensap.
  • Pel en snipper de ui. Fruit hem glazig in olijfolie.
  • Doe er de paprika en de rijst bij en stoof even mee. Roer er de tomaten door en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de pompoenen maar schil ze niet. Halveer ze overlangs en lepel er de pitten uit.
  • Vul de pompoenhelften met het rijstmengsel en bestrijk met de honingdressing.
  • Schik ze in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met paneermeel en besprenkel met olijfolie.
  •  Zet 40 minuten in de oven, en bestrijk geregeld met de honingdressing.
  • Werk af met zeezout en serveer.

 

9. Risotto met asperges en Sint-Jacobsvruchten

Ingrediënten voor 2 personen :

  • 500 gr asperges
  • 1 sjalotje
  • 250 gr risottorijst
  • 8 sint jacobsvruchten
  • 1 liter kippenbouillon
  • parmezaanse kaas
  • olijfolie, peper, zout

Bereidingswijze:

  • Verwijder het harde uiteinde van de asperges en schil de stengels met een dunschiller.
  • Kook de asperges in licht gezouten water (ongeveer 10 à 12 minuten) en giet af.
  • Laat de asperges uitlekken en snij vervolgens in stukken.
  • Snipper de sjalot en fruit in olijfolie. Doe er vervolgens de risotto rijst bij en roer tot de rijst glazig is.
  • Giet er wat bouillon bij en roer tot al de bouillon opgenomen is.
  • Blijf dit herhalen en blijf roeren (gedurende een kleine 20 minuten) tot de rijst gaar is.
  • Bak ondertussen de Sint-Jacobsvruchten: ongeveer 2 minuten aan de ene kant en 1 minuut aan de andere kant.
  • Bak de asperges zeer kort in wat olijfolie en kruid met peper en zout. Voeg de asperges bij de rijst en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de risotto rijst met de Sint-Jacobsvruchten en doe er eventueel nog wat verse Parmezaanse kaas over.

met dank aan libelle, VTM-koken en allrecipes.nl

 

In het derde en laatste deel komen de gerechten met dessertrijst aan bod.

En … we kijken hoe de rijstpap gegeten wordt in verschillende landen ...

 

vorig deel gemist

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb