Stomen in de keuken, gezond en lekker

 

Wie laat het stomen in de keuken?

We willen allemaal zo gezond en verantwoord mogelijk eten, matig en gevarieerd.

Stomen heeft niets dan voordelen.

 

Door de gezonde, snelle en eenvoudig bereidingswijze wordt stomen veelvuldig toegepast in de keuken. Deze manier van bereiden van voedsel is al eeuwenoud. Het wordt veel toegepast in de Oosterse keuken.

Stomen noemt men het garen in een mengsel van waterdamp en lucht bij temperaturen rond 100°C. Bij dit proces komen de producten niet in contact met het water en de warmte wordt gelijkmatig overgedragen.

 

De voordelen van stomen:

  • de vorm blijft behouden en de groenten blijven mooi van kleur.
  • de voedingsstoffen van de levensmiddelen blijft optimaal behouden.
  • ook vitamines en mineralen blijven beter behouden dan bij het gewone koken.
  • het is een magere manier van voedsel bereiden en dus lijnvriendelijk..

Tips bij het stomen:

  • stomen lukt het best met verse, gave ingrediënten.
  • groenten laten zich graag stomen: de garing verloopt immers mooi gelijkmatig.
  • snij groenten in stukjes en het gaat nog sneller
  • als je vlees of vis stoomt, hoef je geen extra vet te gebruiken.
  • vis stoom je best op lagere temperatuur, met het deksel open. Zo voorkom je dat eiwitten gaan stollen en vermijd je dus een wit laagje rond de vis.

Voor het stomen kan je gebruik maken van een elektrische stoompan, bamboe stoommandjes of andere middelen.

 

WELKE 'STOOMTOOL' GEBRUIK JE?

 

1. De stapelbare stoompot

Dit is de meest eenvoudige manier van stomen. Eerst breng je het water in de pot aan de kook en dan plaats je daar de geperforeerde inzet met de ingrediënten op. Ze krijgen meteen de volle laag stoom. De temperatuur regel je met het deksel: helemaal afsluiten, een beetje openzetten, zonder deksel …

Als je de inzet uit de pot haalt, stopt het garingsproces onmiddellijk.

Tip: ondertussen kan je in de onderste pot je aardappelen koken. Zo bespaar je energie

 

2. Het stoommandje uit bamboe

Deze stoomtechniek wordt al eeuwen gebruikt in de Oosterse keuken. Denk maar aan de typische 'Dim Sum' stoomhapjes. Je kan de mandjes tot 4 hoog stapelen. Verwissel ze halverwege de kooktijd dan wel van plaats. De mandjes worden gebruikt met een inzetrek (dat is een eenvoudige, metalen ring waar het bamboemandje kan op steunen).

Heb je geen inzetrek, dan kan je het bamboemandje ook op de zijkanten van de wok laten rusten. Het mandje moet dan kleiner zijn dan je wok. De stoomcirculatie is wel minder goed en je ziet op deze manier niet of er nog water in de wok zit.

Je kan ook (bij gebrek aan een inzetrek) het bamboemandje op een omgekeerd bord plaatsen. Dit is minder handig én je moet goed opletten dat je je vingers niet verbrandt.

Tip: de mandjes ogen ook heel mooi. Je kan ze zo op tafel zetten.

Hoe onderhoud (kuis) je zo’n mandje uit bamboe? Grondig schrobben na gebruik en heel goed laten drogen om schimmel te voorkomen.

 

3. De stoomschelp / stoomschaal

De stoomschelp heeft twee grote voordelen: ze past in elke pan en heeft maar een klein bodempje water nodig. Let er wel op dat het water de ingrediënten zeker niet raakt

Tip: je kan het water aromatiseren door er bijvoorbeeld thee, kruiden of bouillon aan toe te voegen. Dit werkt trouwens ook bij de stapelbare stoompot en het mandje uit bamboe

 

4. De elektrische stoomtoren

Een elektrische stoomtoren bestaat uit ronde of ovale geperforeerde schalen uit kunststof die gestapeld worden op een basis met een elektrische waterverwarmer. Hij is eenvoudig en makkelijk te reinigen

Tip: je kan de stoomtoren overal en autonoom gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact

 

5. De stoomoven

Er is de stoomoven onder hoge druk: hier worden de gerechten in een ruimte geplaatst waar de druk wordt opgevoerd, wat dan weer het kookpunt doet stijgen. Een dergelijke stoomoven levert tijdswinst op in de keuken

Er is de drukloze stoomoven:  die biedt alle voordelen van het stomen, maar het levert je dan wel geen tijdswinst op.

Er is de combi-stoomoven:  hierin kan je naast puur stomen ook gebruik maken van andere ovenfuncties zoals warme of hete lucht en je kunt die gaan combineren.

 

6. Stomen in de wok

- zet een hittebestendig ondergrond in de wok (kopje, schaaltje, stoommandje) en vul de wok voor 1/3 met water.

- zet nu een porseleinen schaal met ingrediënten op de ondergrond. Leg het deksel op de wok en schakel de warmtebron in

- bedruppel de ingrediënten na de helft van de kooktijd met een kruidensaus en stoom ze in de gesloten wok gaar.