Voedselverspilling

Op donderdag 16 oktober, Wereldvoedseldag, lanceerde 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, haar tweede voedselcampagne: "Sorry is niet genoeg."

Deze campagne richt zich tegen wereldwijde voedselverspilling.

http://www.11.be/

 

Ik dacht dat ik omver viel toen ik de voorbije dagen het TV-journaal hoorde!

We gooien perfect eetbaar voedsel weg… omdat het niet MOOI is.

Ongeveer 1/3 van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, wordt verspild.

Niet te geloven! Er gaat zomaar 1,3 miljard ton voedsel per jaar verloren. Dat is zo’n slordige 585 miljoen euro per jaar.

En dat terwijl er 840 miljoen mensen honger lijden! En twee miljard mensen hebben elke dag moeite om in hun voedselnood te voorzien.

Ook in Vlaanderen zijn cijfers te vinden over voedselverspilling! Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zou in 2012 ongeveer 25 à 38 kg voedsel weggegooid zijn door consumenten!

 

WAAR GAAT HET MIS?

Het voedsel kan in verschillende fases van de voedselketen verloren gaan :

  • bij de productie
  • bij opslag en transport
  • in de verwerkingsfase
  • bij de verkoop
  • bij de consumptie

De verspilling is even groot in het Noorden als in het Zuiden van de wereld.

  • In het Zuiden gaat de meeste voeding verloren bij de productie, opslag en transport . Het gebeurt 33% door ziektes van de gewassen en tegenvallende weersomstandigheden, 30% door gebrekkige logistiek (gebrek aan koeling, moeizaam transport). Slechts 9% gaat verloren bij de consumptie zelf.
  • In het Noorden wordt meer verspild door de consumenten, wel 33%.

 

COSMETISCHE NORMEN

Landbouwproducten, ook die van boeren in ontwikkelingslanden, zijn gebonden aan bepaalde schoonheids- en kwailteitsvereisten die echt de grenzen van het absurde overschrijden.

  • Sperziebonen die loodrecht moeten zijn en één derde moet worden afgesneden zodat ze in de afgemeten verpakkingen passen.
  • Citroenen moeten een diameter hebben van minstens 45 millimeter.
  • Kiwi’s waar het verschil tussen de grootste en de kleinste niet meer dan 10 gram mag zijn.

De voedselindustrie gaat ervan uit dat niemand rechte bananen, kromme wortels of komkommers of kaduke appels en peren wil eten. En dus wordt alle voedsel dat niet aan dat schoonheidsideaal beantwoordt zonder pardon weg gekeild.

Dagelijks worden er tonnen groenten, fruit, en aardappelen uit de supermarkten geweerd, simpelweg omdat ze niet voldoen aan de normen.  Ze zijn te klein, te groot, te krom, te gevlekt of te geblutst.

Maar ze smaken nochtans wel even lekker. Dergelijke normen hebben echt niets met voedselveiligheid te maken, maar alles met esthetische standaarden. Al het voedsel dat buiten deze normen valt, wordt zonder pardon weggegooid.

Het vaak aangehaalde argument dat de klant dit vraagt, haalt niets uit. Er blijkt uit experimenten in een aantal Franse en Britse supermarkten, waar men een stand voor afwijkende groenten en fruit aan het assortiment toevoegde, dat het experiment een succes bleek te zijn en de kromme bonen en lelijke tomaten vlogen de deur uit!

 

Enkele tips om een steentje bij te dragen

  • gooi producten met 'ten minste houdbaar tot’ niet zomaar weg als de datum pas verstreken is. Heel vaak kun je ze nog eten.
  • controleer je voorraadkast of frigo voor je gaat winkelen. Teveel vers fruit of groenten bederven snel als ze te lang blijven liggen.
  • koop gerust kromme komkommers of wortelen en knoestige aardappelen. De smaak is even lekker.
  • verspil geen vlees. Als je het eventjes bakt, kun je het 3 á 4 dagen langer bewaren.
  • bewaar verse groenten op de juiste plaats. Tomaten, wortels en ajuinen bewaar je bv. beter in een voorraadkast.
  • kook niet TE veel, pas je porties aan
  • Wees creatief met restjes
  • Hou voor jezelf eens na hoeveel voedsel je weggooit. Misschien zal je schrikken van je eigen gedrag.

Het mag toch niet dat de dag van vandaag perfect eetbaar voedsel in de vuilnisbak belandt omdat het NIET MOOI is!

En dat terwijl er zoveel honger is in de wereld!