Last van constipatie?
Constipatie is een van de meest voorkomende oorzaken van buikpijn.
Wie geconstipeerd is, krijgt minder dan 2 of 3 keer per week een (droge of zelfs harde) stoelgang. Het ophouden van de stoelgang kan aanleiding geven tot een opgeblazen buik en krampen.
Het valt op dat constipatie vooral een vrouwenkwaal is. Een sluitende verklaring daarvoor is er voorlopig niet.
Ook kinderen hebben er vaak last van. Ze hebben buikpijn en wijzen ze hierbij naar hun navel, dan weet je (waarschijnlijk) hoe laat het is.
OORZAKEN
Heel vaak is constipatie het gevolg van :
- karige of onevenwichtige inname van voedsel. Het gaat vooral om voeding met een gebrek aan vezels, te weinig fruit
- te weinig drinken => stoelgang droogt uit
- te weinig lichaamsbeweging
- te weinig tijd maken : stress, gehaastheid en geen tijd voor de echt belangrijke dingen des levens nl. rustig naar het toilet gaan
- verandering van gewoontes of levensritme (bv. reizen, arbeidsomstandigheden, ziekenhuisopname …)
- motorische ontregeling met vertraagde doorgang van de darmen, vaak van psychosomatische aard
- te veel vezelarme snacks en snoep met een hoop onnodige calorieën
- zwangerschap kan een oorzaak zijn
- foutief gebruik van laxeermiddelen
- het gebruik van sommige geneesmiddelen die de darmwerking verminderen
- sommige aandoeningen zoals bv. poliepen, ziekte van Crohn, anorexia, depressie
Let op :
Laxeermiddelen veroorzaken, naast talloze bijwerkingen bv. vochtverlies in sommige gevallen irritatie aan de darmwand, wat weer een nieuwe, tamelijk ernstige oorzaak van constipatie oplevert.
Beter dan een laxeermiddel te halen bij de apotheek, kun je enkele doeltreffende en onschuldige nieuwe gewoontes inbouwen in je dagelijkse routine. Je gezin zal er wel bij varen.
Tips tegen constipatie
1. Ochtenddrankje : begin de dag met een groot glas lauw water, versgeperst sinaasappelsap of pruimensap. Of laat gedroogde pruimen of abrikozen enkele uren weken in water en geef ze mee als snack. Ook het eten van een kiwi kan bij sommige personen hulp bieden.
2. Sla het ontbijt niet over, maar neem een vezelrijk en gevarieerd ontbijt. Hiermee maak je je darmen als het ware wakker.
3. Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en ander volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (bv. pruimen, druiven – liefst 2 stuken per dag).
Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag. Een koude aardappel- of pastasalade kan ook een gunstig effect hebben op de darmwerking. Vezels reguleren de darmtransit en vergoten het volume in je darmen.
Zijn jullie niet echt gewend om deze producten te gebruiken, voeg ze dan in de loop van twee à drie weken geleidelijk aan in, zodat ook kinderen eraan kunnen wennen.
4. Drink voldoende (liefst 1,5 tot 2 liter per dag)
Zonder voldoende vocht kunnen de vezels hun werk niet doen in de dikke darm. Vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting meer volume krijgt en zachter wordt.
5. Propere toiletten
Een veel voorkomende oorzaak van constipatie ligt aan de onhygiënische toestand van toiletten op school.
Veel kinderen houden de hele dag op, tot ze niet meer voelen wanneer ze moeten gaan.
6. Neem voldoende tijd voor de toiletgang. De krant lezen op het toilet is misschien nog niet zo’n slecht idee.
7. Voldoende beweging.
Door voldoende te bewegen en oefeningen te doen waarbij je je buikspieren aantrekt, stimuleer je sowieso de darmtransit. Loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om, neem vaker de benenwagen en de trap in plaats van de auto en de lift.
8. Ga vetten niet uit de weg
Voeg één à twee eetlepels olie (koolzaad-, olijf-, zonnebloem- ...) of boter toe aan je koude of warme gerechten. Vermijd paraffineolie (een petroleumderivaat), die verstoort namelijk de opname van vitaminen.
9. Pijn in de buik bij kinderen
Vraag je kind om, eventueel in bad, gedurende een drietal minuten zijn of haar buikje te masseren, op de pijnlijke plek of met de klok mee. Dat kan ook onder de douche eventueel ook met lauw water uit de sproeier.
10. Kleine zaadjes met een groot effect
Chiazaad wordt niet door het lichaam opgenomen, maar vormt in de darm een gel en vergroot het darmvolume. Voeg dus aan een kopje thee of een koud melkdrankje een eetlepel chiazaad toe. Je vindt chiazaad in natuurvoedingszaken.
11.Overweeg probiotica
Probiotica zijn levende micro-organismen die de ‘goede’ bacteriën in de darm versterken en die darmproblemen voorkomen of verhelpen. Je vindt probiotica in de vorm van gefermenteerde melkdrankjes, maar ook pillen of tabletten (bij de apotheek). Als je de probiotica een week dagelijks hebt ingenomen, begin je het resultaat te voelen.
12. Vermijd zoveel mogelijk laxeermiddelen.
Thee en -kruiden kunnen de darm lui maken waardoor je op de duur nog meer last krijgt van verstopping. Wanneer de eigen maatregelen na enkele weken niet helpen of je naast verstopping ook nog andere klachten hebt, is het verstandig de huisarts te raadplegen.
"Voor een goede stoelgang is het belangrijk om de drie V's in de gaten te houden: Vezelrijk eten, voldoende Vocht en wat Vet in je voeding."
En wil je TOCH laxeermiddelen .....
Je hebt verschillende soorten laxeermiddelen. Er bestaan natuurlijke producten die je kunnen helpen om makkelijker naar het toilet te gaan en die niet gevaarlijk voor je zijn. Een voorbeeld is tarwezemelen, deze kun je toevoegen aan je yoghurt.
Vezels zijn geen laxeermiddelen. Ze werken traag en werken vooral op lange termijn. Voer het aandeel vezelen progressief op om bijwerkingen te vermijden zoals winderigheid, opgeblazen gevoel en rommelingen. Men begint met een lage dosis en past wekelijks de dosis vezels aan. Ze moeten ook dagelijks genomen worden. Vezels hebben ook vocht nodig om op te kunnen zwellen. Vandaar het belang van veel drinken.
En wie denkt dat laxeermiddelen een oplossing zijn om te vermageren … forget it!
Laxeermiddelen die je eigenlijk op doktersadvies zou moeten gebruiken kunnen wel schadelijke gevolgen hebben als je deze op een onjuiste manier of op eigen houtje gaat gebruiken. Deze laxeermiddelen werken op de dikke darm, dat is dus het gedeelte van de darm nadat de voedingsstoffen al zijn opgenomen. Je verliest hierdoor je vocht sneller in de vorm van diarree. Je hebt misschien het idee dat je hierdoor afvalt omdat je buik soms platter aanvoelt maar je voedingsstoffen zijn al lang opgenomen dus je verliest alleen maar vocht. Het heeft niets te maken met gewichtsverlies door vetafbraak.
Pas op: veel thee’s die verkocht worden om de stoelgang te bevorderen zijn wel natuurlijke producten maar werken zoals echte laxeermiddelen.
Nog enkele weetjes :
- Graansoorten: volkoren brood of bruin brood, volle rijst, volle vezel pasta’s
- Celluloserijk fruit:
Vers: rabarber, vijgen, appelen, peren, ananas, citrusvruchten, pruimen, kiwi. Indien mogelijk de vruchten met de schil eten.
Droog: gedroogde pruimen, abrikozen, rozijnen, vijgen dadels.
- Vezelrijke groente: tomaten, schorseneer, witloof, selder, kolen, spinazie, asperge, pepers, courgettes, sla, peulvruchten
- Muesli, noten, pinda’s
- Zemelen; in de soep of in je yoghurt. Of een alternatief is All-bran (Kellogs).
Natuurlijke laxatie: in veel fruitsoorten zitten er niet alleen vezels maar ook natuurlijk laxerende stoffen: pruimen, rabarber, rijp fruit, kiwi, citrus vruchten.
ook in karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek (peperkoek), speculoos, havermout, stroop, sap van citrusvruchten, olijven en olijfolie.
Stoppende voedingsmiddelen zijn banaan, beschuit, bosbessensap, kaneel, witte rijst, langgetrokken thee, toast, rode wijn.
Als homeopathisch middel kun je, drie keer per dag, vijf korrels Bryona Alba 30 CH nemen. Ook Linoforce van A. Vogel is een zuiver natuurlijk middel voor een regelmatige transit dat de ontlasting zachter helpt te maken. Het belangrijkste ingrediënt is lijnzaad. Daarnaast bevat Linoforce twee andere natuurlijke bestanddelen die de darmwerking en een regelmatige stoelgang ondersteunen.
Boek te vinden via bol.com
LEEF GEZOND !!!!!
alle afbeeldingen zijn via google genomen
Maak jouw eigen website met JouwWeb