Maak kennis met de Britse keuken

De Britse keuken is een vat vol verrassingen

In tegenstelling tot wat velen denken, is de Britse keuken niet het lelijke eendje in de vijver van de Europese gastronomie.

 

Laat ons een reisje maken door dit 'minder gekende'.

Op culinair vlak hebben de Britten een slechte reputatie. Nog vaak wordt gedacht dat ze overleven op fish & chips en lam met munt. Dit is zonder twijfel te wijten aan het rantsoeneringsbeleid dat lang na WO II bleef bestaan. Het Verenigd Koninkrijk heeft nochtans een erg gevarieerd landschap en een gematigd klimaat. Je vindt er een overvloed aan groenten en fruit en de veeteelt is een ware nationale trots. En wat nog belangrijker is : het heeft goede contacten onderhouden met zijn voormalige kolonies. De nieuwsgierige, extraverte en avontuurlijke Britten houden aan hun ontdekkingsreizen vele specerijen, producten en een schat aan culinaire knowhow over. In die mate zelfs dat veel Britten denken dat het nationale gerecht niets anders kan zijn dan … chicken tikka masala.

kip tikka masala

 

Stimulerende eenvoud

De inwoners van het Verenigd Koninkrijk omschrijven hun culinaire tradities als eenvoudige gerechten, bereid met lokale ingrediënten, voorzien van eenvoudige sauzen die de smaak eerder accentueren dan maskeren. De Keltische traditie van de veeteelt heeft hen in staat gesteld de techniek van gestoofd vlees met aromatische kruiden op punt te stellen, zoals in de traditionele stew (ragout) of de Welse cawl (gestoofd lam met prei).

links : stew      -      rechts : welsh cawl

 

De Britten zijn trots op hun vlees : de Sunday roast (zondags gebraad) met gebakken aardappelen, de smaakvolle pies (pasteien), die vaak bereid worden met orgaanvlees en de legendarische worsten, al dan niet gerookt, die niet mogen ontbreken bij een typisch Engels ontbijt.

Sunday roast

 

Het ontbijt : alleen daarvoor al zou je het Kanaal oversteken. Naast omeletten of spiegeleieren serveert men je verrukkelijke witte bonen in tomatensaus, onweerstaanbaar gebakken spek, worsten, beboterde toast en confituur. Good gracious, je zal er niet omkomen van de honger. De veeteelt heeft bovendien geleid tot een overvloedige melkproductie en dus tot het vervaardigen van typische kazen, zoals cheddar en stilton.

 

Specialiteiten uit het noorden

De Britse Eilanden, die omringd worden door de zee, hebben dus ook veel meren en rivieren. Men eet er dus veel vis. Schotse en Ierse zalm zijn geliefd bij de meest veeleisende fijnproevers. Het smaakpalet van de zalm is geschikt voor zowel eenvoudige als subtiele bereidingen.

De bizarre fish & chips (visfilet in een deeg op basis van bier gedompeld en dan gebakken), gecombineerd met frietjes – en de mushy peas (geplette erwten) en wijnazijn, zijn voor de Britten wat friet en stoverij is voor ons, Belgen.

Uit wikipedia :

  • Fish and chips is een typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis in combinatie met gefrituurde, vrij dikke aardappelsliertjes.
  • Een belangrijk verschil met friet of patat is de textuur: deze is opmerkelijk slapper bij chips. Men heeft de keuze uit diverse vissoorten. De meest voorkomende zijn kabeljauw en schelvis, maar ook andere soorten rondvis worden gebruikt. Op de balie staat over het algemeen een fles azijn (voor over de chips) en zout, desgewenst ook voor over de chips. Het gebruik van mayonaise over de chips is zeldzaam en leidt bij navraag soms tot onbegrip. De fish and chips werd vroeger over het algemeen in een krant gewikkeld meegenomen. Tegenwoordig is dit door wetgeving niet meer mogelijk en wordt de snack verpakt in speciaal papier, vaak bedrukt alsof het krantenpapier is.
  • Als variant hierop wordt ook sausage and chips verkocht. De fish is vervangen door een of meer worsten met een korst van hetzelfde beslag als de vis dat gefrituurd wordt.
  • Het is vrijwel overal te koop in Groot-Brittannië, maar ook populair in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en in enkele badplaatsen in Nederland.”

Mushy peas  zijn slappe erwten worden gedroogd kapucijners die voor het eerst 's nachts worden geweekt in water en vervolgens gestoofd met een beetje suiker en zout tot ze een dikke groene klonterige soep. In Noord-Engeland en de Midlands zijn ze een traditionele begeleiding om fish and chips , hoewel hun beroep zich heeft verspreid , en soms mint wordt gebruikt als smaakstof. Overal in Groot-Brittannië , maar in het bijzonder in verband met Noord-Engeland worden ze vaak geserveerd als onderdeel van de populaire snack van taart en erwten (verwant aan de Australische taart vlotter , maar dan met slappe erwten in plaats van een dikke erwtensoep) en worden beschouwd als een onderdeel van de traditionele Britse keuken . Slappe erwten kunnen ook gekocht worden in vertind blik. Ze worden soms ook geserveerd in beslag als een erwt beignet . [ nodig citaat ] slappe erwten zijn ook populair in Schotse fish and chips winkels, die veel gemeen hebben met het Engels ras.”

 

Meer naar het noorden, in Schotland en Noord-Ierland, heeft men lange tijd enkel haver en gerst geteeld, die beter bestand zijn tegen slecht weer. Vandaar de traditie van de oatcakes (koekjes) en porridge (een pap op basis van havervlokken). De gerstteelt heeft de productie van brandewijn of whisky, die door Ierse monniken naar Schotland geïmporteerd werd, bevorderd. De Schotten zijn meesters in het distilleren.

links : oatcakes    -   rechts porage

 

Uit wikipedia :

Een oatcake is een soort van cracker of pannenkoek , gemaakt van havermout , en soms bloem ook. Havermoutkoekjes worden gekookt op een bakplaat (gordel in Schotland) of gebakken in een oven. Oatcake variaties bestaan op basis van verschillende preparaten in verschillende regio's en landen.

Pap (ook wel gespeld als “porage”, parritch, enz.),  is een gerecht gemaakt door het koken gemalen, geplet, of gehakte granen in water , melk , of beide, met optionele aroma's, meestal warm geserveerd in een kom of schaal. Het kan worden gezoet met suiker, of die zich als een hartige schotel. De term wordt meestal gebruikt voor haver pap (havermout), er zijn soortgelijke gerechten gemaakt met andere granen of peulvruchten , maar ze hebben vaak andere unieke namen, zoals polenta of grutten .Een gerecht gemaakt van haver alleen, hetzij in gemalen of maaltijd vorm of volkoren, is beter bekend als havermout in de VS

 

Onverwachte combinaties

De Britten brachten van hun wereldreizen tal van producten mee : kruiden uit India, tomaten en aardappelen uit Zuid-Amerika, exotische vruchten en hun bereidingen zoals chutney en natuurlijk ook thee, die met of zonder wolkje melk, de nationale drank geworden is.

links : chutney    -     rechts : English tea

 

De onderdanen van hare Goedgunstige Majesteit mengen sinds eeuwen de meest onverwachte ingrediënten en bovendien zijn ze gek op specerijen en sausen met krachtige smaken. Ze zijn uitvinders van pickles, de piccalilly. Ze zijn gek op gemarineerde uien en augurken en geven hiermee pit aan hun talrijke pasteien met vis of vlees.

Ze zouden hun ziel geven voor een streepje Worcestershiresaus op een boterham met rosbief, om nog maar te zwijgen over de bruine saus of gravy die ze overvloedig over hun gebraad gieten.

 

links: worcestershiresaus     -     rechts gravy

 

Maar als er één kunst is waar de Britten in uitblinken, dan is het wel die van ‘tea time’. Dit is een heerlijk moment waarmee men bij een tas geurige thee geniet van fijne sneetjes kruimbrood met komkommer en gezouten boter (foto links) of van lauwe scones met confituur of zure room (foto rechts)

links : het kruimbrood     -     rechts : de scones

 

Heb je zin om eens iets nieuws te proberen? Aarzel dan niet langer, steek het kanaal over en waag je aan een inspirerend culinair avontuur, je zal niet teleurgesteld zijn

 

1. Chicken pie – pastei met kip en champignons

Ingrediënten : voor 4 personen

  • 500 gram filet van scharrelkip
  • 250 gram Parijse champignons
  • 3 sneetjes gerookte bacon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een boterballetje
  • 1 ui
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 bokalen gevogeltefond (38cl)
  • 20 cl melk
  • 1 pak bladerdeeg
  • 1 ei
  • zout en zwarte peper

Bereiding :

  • snij de kipfilets in stukjes.
  • hak de bacon grof en hak de ui fijn. Snij de champignons in 2 of in 4 naargelang hun grootte.
  • kleur de stukjes kip in twee keer aan in een sauteerpan met olie en warme boter.
  • haal de stukjes uit de pan en leg er de bacon in.
  • laat 2 min. bruinen en voeg daarna de ui, de champignons, de tijm en de laurier toe.
  • laat 5 min. verder bakken op een gemiddeld vuur. Bestuif met bloem, meng en giet er daarna de gevogeltefond en de melk bij.
  • meng en voeg de stukjes kip toe. Laat 5 minuten verder garen, tot de saus indikt. Pas de kruiding aan
  • verwarm de oven voor op 200°C. Stort de bereiding in een grote ovenschotel of 4 aparte borden. Maak de randen vochtig, bedek met bladerdeeg en zorg ervoor dat deze rondom goed vastzit.
  • smeer het bladerdeeg in met het geklopte ei en laat gedurende 25 min. goudbruin bakken in de oven
  • dien warm op met een salade

 

2. Fish Pie – visgratin

Ingrediënten : voor 2 tot 3 personen

  • 500 gram bloemige aardappelen
  • 140 gram gerookte heilbot
  • 200 gram scholfilet
  • 1 handvol spinaziebladeren
  • het sap van 1 citroen
  • 1 koffielepel zeste van citroen
  • 4 takjes peterselie
  • 6 takjes dille
  • 20 cl zure room
  • 20 gram gezouten boter
  • 40 ml melk
  • zout en zwarte peper

Bereiding :

  • kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen.
  • pureer ze met de boter en de melk  -  kruiden met peper en zout
  • verwarm de oven voor op 180°C.
  • snij de gerookte vis en de scholfilet in stukjes van 2 cm. Rasp de cheddar kaas. Hak de spinazie grof. hak de blaadjes van de platte peterselie en de dille fijn.
  • Giet alles in een slakom en voeg vervolgens de room, het citroensap en de citroenzeste toe. Meng en pas de kruiding aan.
  • giet het mengsel in een ovenschotel en bedek het met de puree.
  • laat gedurende 30 min. goudbruin worden in de oven
  • dien onmiddellijk op met een salade

 

3. Treacle spong cake – taart met golden syrup

Ingrediënten : voor 6 personen

  • 8 eetlepels golden syrup
  • 400 gram zachte boter + 20 gram voor de schotel
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • ½ koffielepel vanille-essence
  • 100 gram zelfrijzende bloem
  • een snuifje zout

Bereiding :

  • verwarm de oven voor op 180°C
  • beboter de taartvorm en giet er de golden syrup in
  • meng de boter en de suiker met een mixer. Voeg er de eieren één voor één aan toe terwijl je blijft kloppen.
  • voeg de boter , het zout en de vanille-essence toe en meng tot een homogene massa.
  • giet de massa in de vorm en laat 30 min. bakken. Controleer de bovenkant dat de taart van de taart niet verbrandt (indien nodig bedekken met aluminiumfolie)
  • laat de taart afkoelen in de vorm alvorens ervan te proeven op kamertemperatuur.

Opmerking : deze taart wordt niet uit de vorm gehaald om op te dienen.