Bloemenweetjes en - tips
Vind je het ook heerlijk om een tuin te hebben? Een plekje waar je kunt ontspannen. Een ware lust voor het oog.
Elk seizoen heeft de tuin een nieuw gezicht.
En het is een ideaal onderwerp om onze nieuwe camera te testen!
De klokjesbloemen staan het liefst in de schaduw, waar ze een mooi tapijt vormen dat in de lente een heerlijke geur verspreidt.
Krokussen, narcissen, tulpen, dahlia's, lelies, begonia's ... hun kleuren verlevendigen de tuin van de lente tot aan de eerste vorst. Laat het loof van krokussen en andere lentebloeiers staan totdat het volledig vergeeld is.
Met deze gele, kleine bloemen rond het fonteintje, ziet het tuintje er het hele seizoen mooi uit.
Hortensia's kleuren prachtig blauw in ijzerhoudende grond. Aluinzout bij het gietwater doet wonderen. Ook roestige spijkers in de grond helpen.
Er zijn momenteel al prille knopjes te zien op onze roze hortensia
De rhododendron is één en al bloem!
Deze gele staat minder in de zon en toont zijn kleur nog niet helemaal.
WEETJES
1. Berenklauw
De reuzenberenklauw kan een sieraad zijn in de tuin. Je moet wel heel voorzichtig met deze plant omspringen, want aan de bladeren kun je je lelijk branden. Het sap van de berenklauw veroorzaakt zware brandwonden en je kunt er zelfs blind van worden. Spoel direct je huid overvloedig met koud water en blijf enige weken uit de zon.
2. Clematis
Zet een bodembedekker aan de voet van een clematis. Die klimplant staat het liefst met de onderkant in de schaduw en het hoofd in de zon.
3. Hosta’s
Slakken kunnen een ravage aanrichten aan de hosta’s in de tuin. Gelukkig is er wel een en ander aan te doen. Slakken houden niet van: zand, gemalen sintels, fijngemaakte eierschalen en dennennaalden. je kunt ze ook lokken met schaaltjes bier.
Heesters verhuizen
Groenblijvende heesters en coniferen die je volgend jaar op een andere plaats wilt zetten, steek je in de herfst met een scherpe schop los rond de wortelkluit. Tijdens de herfst-en wintermaanden blijft de plant op zijn eilandje staan en in maart-april kan je hem verhuizen.
Meeldauw en bladluizen op rozenstruiken verwijder je met een mengsel van 200 gram groene zeep, een kopje brandspiritus en 10 gram salicylzuur. Dit alles vermengen met 10 liter water en regelmatig sproeien.
Deze knoppen doen me al dromen van mooie pioenrozen!
Jammer genoeg is het moeilijk om rozen bladluisvrij te houden. Plant eens een lavendel tussen de rozenstruiken. Bladluizen houden daar helemaal niet van.
Knip vingerhoedskruid na de bloei terug. De plant gaat zich vertakken en hij bloeit dan later nog eens.
Bloembakken
Leg kiezelsteentjes tussen de plantjes in de bloembakken op de vensterbank. De voordelen zijn legio: als je water geeft of als het regent spat er geen aarde op de ruiten. Katten zullen de bloembakken niet meer interessant vinden nu er kiezels in liggen. Bij warm weer drogen de bakken minder snel uit. Bij krachtige wind waait de bak door het extra gewicht niet zo snel om.
Bloemen plukken en drogen
Pluk bloemen die je wilt gaan drogen altijd op een droge zonnige dag. Hang de bosjes ondersteboven op een droge luchtig plek, nooit in de zon. Wacht met de bladeren verwijderen tot het loof volledig verdroogd is. Wacht met hortensia’s drogen tot de bloemen aan de struk al een beetje verstorven zijn.
Bloemen drogen mooier als je de uiteinden van de stelen in kaarsvet doopt voor je ze ondersteboven hangt.
Boeket
Een simpel bosje bloemen lijkt een echt mooi boeket als je er een paar takken uit de tuin bijzet. Zet eerst het groen en daarna pas de bloemen in de vaas.
Dennenappels
Leg dennenappels op een warme plaats zodat de schubben wijd open gaan staan. Leg ze een half uur in sterk gezouten water en laat ze weer opdrogen. Zo komt er een prachtige 'rijpaanslag' op.
Giftige planten
Heel wat vaste tuinplanten en heesters zijn giftig. Wees uiterst voorzichtig met: akelei, monnikskap, ridderspoor, vingerhoedskruid, wolfsmelk, papaver, lelietje-van-dalen, maretak en de vruchten van goudenregen. Denk erom dat jasmijn niet alleen voor mensen, mar ook voor kippen giftig is.
Petunia’s
Zet dit jaar eens blauwe petunia’s in potten. Zet ze op een regenvrij, zonnig plaatsje en als je de uitgebloeide bloemen weghaalt en de plant elke twee weken mest geeft dan heb je niet alleen een prachtig bloeiende, maar ook geurende hoek.
Dit allegaartje van bloemen werd genomen in ons tuintje en enkele in de tuin van de zoon. Maar het was vooral een proef om ons nieuw fototoestel te testen :-)
Nog enkele tips voor kamerplanten
- Melk is niet alleen goed voor mensen, ook planten lusten zo nu en dan best een slokje. Hun bladeren worden er steviger van en als je de bladeren met wat melk afneemt gaan ze bovendien prachtig glanzen.
- Een restje kamillethee over? Bloeiende planten zijn er dol op.
- Plantenvoedsel: Laat het kookwater van eieren afkoelen en gebruik dat voor de planten. Ze knappen ervan op.
- Laat gebruikte theebuiltjes in regenwater weken en begiet hier je planten mee. Daar knappen ze van op.
Maak jouw eigen website met JouwWeb