Tien vragen over gezonde zomervoeten

Het is zomer, de voetjes zijn bloot en we willen toch dat ze er mooi uitzien!

Heerlijk, dat blote voetenweer.
Maar dan moeten ze er natuurlijk wel fris, gezond en mooi uitzien.
Hoe doe je dat?

 

1. De ideale zomerschoen?

Dat is een sandaal met een hakje van 2 tot 3 cm en een voldoende dikke zool die de gewrichten wat ondersteuning biedt en schokken opvangt. Ideaal is een bandje zowel vooraan als achteraan de hiel. Met sneakers  zit je ook goed, ze beschermen je voeten tegen schokken van de harde ondergrond.

 

2. Pedicure of podoloog?

Een podoloog is gespecialiseerd in medische aandoeningen van de voet en enkel. Een pedicure heeft vooral een esthetisch voordeel, maar kleine problemen zoals eksterogen en pijnlijke eelt kun je er ook laten behandelen. Met een 'ernstig' ingegroeide teennagel ga je dan wel weer beter naar de podoloog.

 

3. Wat met zweetvoeten?

Draag geen synthetische sokken, kies voor natuurlijke materialen zoals katoen. Leren schoenen zijn aanraders omdat ze goed ademen. Was je voeten met koud of lauw water zonder zeep, omdat zeep de zweetproductie juist kan stimuleren door een ‘laagje’ over je voeten te leggen. Daardoor kunnen ze minder goed ademen. Wissel regelmatig van schoenen; een paar dat je elke dag draagt, zal sneller stinken.

 

4. Kun je blaren voorkomen?

In de zomer hebben we er veel meer last van omdat we op fijnere schoenen en sandalen overschakelen. Loop elke nieuwe schoen eerst een beetje in. Draag ze bv. thuis en bouw dan op naar een volledige avond. Voel je meteen een knelpunt, dan werken blarenpleisters op de plekken waarop het meest druk komt prima. Ze geven een extra beschermlaagje.
Heb je toch een blaar, laat ze zitten en bedek met een herstellende blarenpleister. Of prik ze netjes door met een steriele naald.

 

5. Wat is een eksteroog?

Een eksteroog of likdoorn ontstaat op een plek waarop een constante druk zit. Bijvoorbeeld op de zijkant van je teen als je vaak smalle, knellende pumps draagt. Het is een eeltplek die in een kegeltje naar beneden groeit in je huid en daardoor op een zenuw drukt. Daarom doet het zo’n pijn. Een eksteroog laat je behandelen bij een pedicure. Heb je er aanleg voor, dan zul je het om de zoveel weken moeten laten behandelen.

 

6. Wat is een goede voetcrème?

Men zou denken dat je voor de droge huid op je voeten een heel vette crème nodig hebt. Niets is minder waar : op je voetzolen zitten geen talgklieren of haarvaatjes, waardoor producten op basis van olie niet goed opgenomen worden. Ze blijven plakken en maken je huid glibberig. Kies voor een hydraterende crème op waterbasis met urea. Urea houdt het vocht vast en brengt vocht in de huid.

 

7. Mooie nagels op vakantie?

Zo lak je nagels voor het beste resultaat : eerst een basislaag, dan twee laagjes kleur, dan een toplaag. De basislak zorgt ervoor dat felle kleurpigmenten niet in de nagelplaat trekken. De toplaag beschermt de kleur tegen zeewater en zon. Trendy deze zomer zijn : koraalrood, het accentueert je bruine benen en staat mooi bij elke teint.
Tegenwoordig bestaat ook een nieuwe generatie nagellak zoals SoPolish die op de vingernagels 2 weken houdt maar op teennagels wel tot 6 weken goed kan blijven.. heel handig voor op vakantie. SoPolish laat je aanbrengen in een instituut en ziet er zo natuurlijk uit als gewone nagellak.
Zie http://www.pronails.be

 

8. Flipflops of blote voeten?

Flipflops zijn leuk en zomers, maar er lange tijd of grotere afstanden op lopen is niet zo’n goed idee. Je tenen gaan zich automatisch krullen om grip op de teenslipper te krijgen. Je spieren verkorten daardoor en dan kan het pijn gaan doen. Op blote voeten lopen is gezonder en volgt meer de natuurlijke afrol van je voet.

 

9. Hoe pak je eelt aan?

Eelt vormt zich als natuurlijke bescherming op drukpunten. Je mag het dus nooit helemaal wegnemen. Als je te veel eelt onder je voeten wegschraapt, zal dat pijn doen als je loopt. Was je voeten elke dag, scrub ze af en toe en gebruik een hydraterende crème. Maak je makkelijk eelt aan, dan kun je het wekelijks met ene voetrasp een beetje wegnemen. Rasp nooit droog! Doe het als de huid zacht is van ene douche of bad.

 

10. Waarom heeft een pedicure zin?

Als je bedenkt dat wij tijdens ons hele leven wel 4 keer de aardbol rondwandelen en dat onze voeten het meeste van die tijd opgesloten zitten in, niet altijd comfortabele schoenen, dan weet je dat je voeten extra zorg kunnen gebruiken.
Af en toe naar een pedicure gaan, kan je behoeden voor pijnlijke eeltpitten, eksterogen en ontsierende kalknagels of kloven. Je kunt om de zes tot acht weken gaan, eventueel iets regelmatiger in de zomer. Heb je geen noemenswaardige problemen met je voeten, dan is één keer om de drie maanden ook voldoende.

 

TIP

Regelmatig wisselen van schoenen helpt ook om de eelt beter te verdelen. Ideaal is het zelfs als je elke dag andere schoenen draagt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb