Belgische ‘Pils en tafelbieren’

De frisse dorstlessers

Op het einde van de 19de eeuw zorgde een nieuwe bierstijl uit Bohemen voor een revolutie in de bierwereld. Onder andere de Belgische bierdrinkers vallen massaal  voor het heldere en goudkleurige pilsbier uit het Tsjechische stadje ‘Plzen’ (Pilsen), waarvan de naam van de nieuwe bierstijl ‘pilsener’ of kortweg ‘pils’ is afgeleid. 

Hiervoor werden er in de Westerse wereld vooral speciaalbieren van hoge gisting gebrouwen.

Vele Belgische brouwers brengen dan ook een eigen versie van pils op de markt en een aantal van hen veroveren op hun beurt de Belgische bierwereld. Een van de Belgische pilsbieren, Stella Artois, was al snel zo populair geworden dat het zijn Tsjechische voorbeeld op de internationale markt zelfs van de troon stootte.     

afb. komt uit : http://www.blog.seniorennet.be

Een ander laaggistingsbier, met een nog lager alcoholpercentage (onder de 2,5%), is tafelbier. Zoals het woord aangeeft, is dit ideaal bier om bij de maaltijd te drinken. Later brengen sommige brouwers ook een alcoholvrije versie van hun pilsbier op de markt.

 

JUPILER

Jupiler is bij uitstek het meest gedronken pilsbier in België. Vandaag behoort het tot het uitgebreide assortiment van de grootste brouwersgroep ter wereld AB-InBev, net als zijn Leuvense tegenhanger Stella Artois.

Het is een goudgeelbier met een licht fruitig en floraal boeket. Toetsen van hop en gist drijven ook boven. De licht bittere graansmaak onthult een beetje zuren.

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 5,2 % vol

 

JUPILER BLUE

Citroengeel tot licht goudkleurig. Het boeket van typische bieraroma’s (graan, gist, hop) bevat lichte toetsen van citrusfruit. Heel verfrissend in de mond met weinig zuren en een lichte bitterheid.

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 3,3 % vol

 

JUPILER N.A.

Onder de witte schuimkraag zit een citroengele kleur. In de neus ontdek je aroma’s van gepofte kastanjes, gekookte aardappelen en graan. De smaak begint en eindigt zoet

Serveren : 2°C

Alcoholgehalte : 0,5 % vol

 

STELLA ARTOIS

De geschiedenis van brouwerij Artois begint een paar eeuwen geleden in de stad Leuven. En ook vandaag wordt het bekendste bier, Stella Artois, nog altijd gebrouwen en gebotteld in die bruisende universiteitsstad.

Het is een bleekgouden bier met een fris hopboeket dat ook toetsen van gist bevat. Elegante smaak die mooi droog is en een licht bittere finale heeft.

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 5,2 % vol

 

MAES

De roots van deze Belgische pilsener liggen in Waarloos, een gemeente tussen Antwerpen en Mechelen. De bescheiden brouwerij van de familie Maes, groeide uit tot een bloeiend familiebedrijf. Het bier wordt vandaag gebrouwen in Alken, want Brouwerij Maes behoort ondertussen tot de tweede grootste brouwersgroep in België, Alken-Maes.

Het is een strogele pils met een fris en licht fruitig boeket van hop, gist en graan.  De hop keert ook terug in de mond, aangevuld door toetsen van gekonfijt citrusfruit

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 5,2 % vol

 

MAES ZERO

Heeft een licht citroengele kleur en sneeuwwitte schuimkraag. Intense limoenaroma’s prikkelen de neus, aangevuld door citroen, koriander en gember. De smaak is even fris en aangenaam zoet.

Serveren : 3 à 5°C

Alcohol : 0% vol

 

PRIMUS

Dit bier heeft een goudgele kleur en witte schuimkraag. Het boeket is fris en gevuld met aroma’s van graan en havermout. Zacht van smaak met hoptonen in de finale.

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 5 % vol

 

CRISTAL ALKEN

Dit goudgele bier schittert mooi in het glas. Intense hoparoma’s zorgen voor een fris boeket. Lichte zuren en fijne bitters kleuren de smaak.

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 4,8 % vol

 

ROMY

Een mooie pareling doorbreekt de citroenkleur. Het boeket is fruitig (limoen, aalbes) en bevat ook hoptonen. De fruitige smaak heeft licht bittere toetsen.

Serveren : 5 à 6°C

Alcoholgehalte : 5,1 % vol

 

VEDETT EXTRA BLOND

Dit citroengele bier is heel aromatisch : toetsen van gist, hop en hooi worden gecombineerd met gekonfijte citroen en lindethee. De bittere smaak is aangenaam en fris.

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 5,2 % vol

 

BOCKOR

Gerstemout, maïsgries, fijne hopsoorten en water zijn de ingrediënten voor deze pils. Bockor pils heeft een mooie, smeuïge schuimkraag wanneer het bier vakkundig geschonken wordt in een zuiver, goed ontvet glas. De geur heeft een frisse hoptoets en een mooie ingehouden bitterheid.

Serveren : 4 à 6°C

Alcoholgehalte : 5,2 %

 

BAVIK

Bavik Pils werd in 2005, 2009 en 2012 verkozen als beste Pils van België. Maar de bavik viel ook in de prijzen op een nieuwe, maar prestigieuze wedstrijd. Deze gouden medaille zorgt voor een hernieuwde bevestiging van de gelauwerde Bavik Premium Pils.

Deze pils kenmerkt zich door een verfrissende citrusgeur van de hop met een vrij bittere hoppige hoofdsmaak die standhoudt in de afdronk.  Deze pils onderscheidt zich van andere pils bieren door een combinatie van een traditioneel brouwproces met een moderne brouwtechniek. Zo wordt Bavik Pils enkel gebrouwen met de beste aromahop, lang en koud gelagerd en nooit gepasteuriseerd. Hierdoor onderscheidt het zich van andere pilsen en wordt deze kwaliteit geapprecieerd door kenners zoals de awards bevestigen.

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 5,2 % vol

 

PIEDBOEUF

 

PIEDBOEUF BRUIN

Onder de zwartbruine kleur van koffie zit een discreet boeket van gemoute gerst en Luikse perensiroop. Vrij zoet in het begin, daarna licht bitter en een beetje zurig. Ideaal bij stoofvlees.

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 1,5 %vol

 

PIEDBOEUF BLOND

Strogeel bier met fruitige aroma’s (abrikoos, perzik) en toetsen van graan. Opvallend licht in de mond, met een beetje zuren en een licht zoete toets in de finale

Serveren : 3°C

Alcoholgehalte : 1,5 % vol

En er zijn nog meer pils- en tafelbieren in België. Bezoek ons ‘klein’ landje en geniet van een lekker biertje!

 

met dank aan :

boek : Belgische bieren - in de keuken en in het glas http://http://www.colruyt.be

en http://www.albodrinks.be/bieren/a-tot-f

en http://www.wikipedia.org

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb