Nog 8 lekkere pastasauzen

Vond je, de voor jou lekkerste saus, al in de 7 pastasauzen van vorig deel ? Of ben je op zoek naar nog een totaal andere saus?

 

8. Alla carbonara

  • 8 plakjes bacon
  • 4 eieren
  • 300 ml room
  • 60 gram parmezaan
  • zwarte peper uit de molen

Bereiding :

  • Snij de bacon in reepjes en bak ze knapperig in een pan met antiaanbaklaag.
  • Klop de eieren los. Vermeng ze met de room en de kaas en kruid met peper.
  • Voeg er de bacon aan toe.
  • Schenk de saus bij de gekookte pasta en verwarm al roerend nog een tweetal minuten.

 

9. Tomatensaus

  • 3 blikken tomaten van 400 gram
  • 1 grote rode ui
  • 1 stengel selder
  • 1 eetlepel gesnipperde rozemarijn
  • 1 eetlepel gesnipperde bladpeterselie
  • 1 eetlepel basilicum
  • 125 ml olijfolie

Bereiding :

  • Snij de selder in boogjes.
  • Snipper de ui en fruit ‘m in de olie.
  • Voeg er de tuinkruiden, de selder en de tomaten aan toe.
  • Kruid met peper en zout. Laat 1 uur zacht sudderen en roer ondertussen regelmatig om.

 

10. Boscaiola-saus

  • 125 gram baconreepjes
  • 150 gram champignons, in plakjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 400 ml lightroom
  • 2 eetlepels gesnipperde bladpeterselie
  • olijfolie
  • peper uit de molen en zout

Bereiding :

  • Bak de bacon met de knoflook en de ui in een beetje olijfolie.
  • Voeg er de champignons aan toe en dek af. Laat alles 5 minuten zachtjes stoven.
  • Doe er de room bij en laat nog even doorwarmen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Bestrooi met de peterselie.

 

11. Italiaanse ragù

  • 2 kalfsschenkels
  • 2 lamsschenkels
  • 1 wortel
  • 1 grote ui
  • 2 stengels selder
  • 2 lepels tomatencoulis
  • 125 ml rode wijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 125 ml olijfolie
  • peper en zout

Bereiding :

  • Maak de groenten schoon. Snipper de ui - snij de wortel in schijfjes en de selder in boogjes.
  • Fruit de groenten even in de olie. Haal ze uit de pan en hou ze apart.
  • Bak in de pan de schenkels rondom aan.
  • Doe er de groenten weer bij, samen met de laurier.
  • Overgiet met de wijn en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes sudderen.
  • Voeg dan de tomaten toe. Kruid met peper en zout.
  • Dek af en laat 3 uur zachtjes garen, tot het vlees van het bot loskomt.

 

12. Tomatensaus met balletjes

  • 500 gram gemengd gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • ½ lepel tomatencoulis
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 ei
  • 2 eetlepels gesnipperd basilicum
  • paneermeel – olijfolie – peper en zout

Bereiding :

  • Maak het gehakt aan met het ei, wat paneermeel, peper en zout.
  • Rol er miniballetjes van.
  • Fruit de ui en de knoflook in olijfolie.
  • Doe er de balletjes bij en bak ze rondom goudbruin.
  • Voeg er de tomatencoulis en de bouillon aan toe.
  • Breng aan de kook en laat een halfuurtje sudderen, zodat de saus wat indikt.
  • Roer er tot slot het basilicum door en breng op smaak met peper en zout.

 

13. Aglio, olio & peperoncino

  • 50 gram broodkruim
  • 6 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 rood chilipepertje, gesnipperd
  • sap en geraspte schil van 1 onbehandelde citroen
  • 150 ml olijfolie
  • zeezout

Bereiding :

  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur in een ruime pan.
  • Bak daarin het verbrokkelde broodkruim goudbruin. Haal uit de pan en hou even apart.
  • Schenk de rest van de olie in de pan.
  • Verwarm er zachtjes de chilipeper en knoflook in, tot de knoflook begint te kleuren.
  • Doe er 1 ½ koffielepel zeezout bij, het citroensap en de citroenschil.
  • Neem van het vuur af en schep er het broodkruim door.

 

14. Alla vongole

  • 1 kg venusschelpen
  • ½ tomaat, in blokjes
  • scheutje witte wijn
  • 1 teentje knoflook, grof gesnipperd
  • een stukje rode chilipeper
  • 2 eetlepels bladpeterselie, gesnipperd
  • olijfolie
  • zeezout

Bereiding :

  • Giet flink wat olijfolie in een ruime pan of wok en fruit de knoflook goudgeel.
  • Doe er de chilipeper, tomaat en een flinke snuif zeezout bij. Laat even stoven.
  • Blus met de wijn en laat wat inkoken.
  • Roer er dan ook de peterselie door.
  • Doe er de schelpen bij en zet het deksel op de pan.
  • Laat koken tot alle schelpen open zijn.

 

15. Alla putanesca

  • 800 gram tomaten uit blik
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 rood chilipepertje, gesnipperd
  • 6 ansjovisfilets in olie, fijngehakt
  • 10 zwarte olijven, ontpit en fijngehakt
  • 1 eetlepel gezouten kappertjes, gespoeld en fijngehakt
  • 2 eetlepels bladpeterselie, gesnipperd
  • olijfolie
  • peper uit de molen en zout

Bereiding :

  • Fruit de chilipeper samen met de ui en de knoflook in een beetje olie.
  • Voeg er de ansjovis, kappertjes, olijven en tomaten aan toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
  • Roer er de peterselie door. Breng op smaak met peper en zout.

 

Smakelijk!