Vraag het aan Dokter Google
Wat heb ik toch, Dr Google?
Is het zoeken op gezondheidssites zinvol of zinloos?
Drie op de vier Belgen zoeken naar medische informatie op het internet. Maar hoe betrouwbaar zijn de gezondheidssites?
Jaren geleden hadden wij geen pc of tablet om informatie op te zoeken. In bijna elk gezin was een encyclopedie aanwezig in de bibliotheek. En velen hadden daarnaast nog een medisch naslagwerk. Menig keer heb ik opgezocht hoe ik de kleine kwaaltjes van mijn kinderen kon verhelpen, verlichten of genezen. En ook het boek van Dr. Spock was bijna versleten toen onze jongste volwassen werd.
En als het niet in de boeken stond, dan gingen we naar de huisarts.
Maar de tijd dat dokters de enige bron van informatie waren, ligt definitief achter ons.
Wie een computer bezit heeft meteen ook toegang tot duizenden medische websites.
Van een gewoon zweertje tot huidkanker, geen kwaal is te min of te ernstig om op een site te plaatsen.
Volgens onderzoek zou 73% van de Belgische surfers naar medische informatie zoeken op het net. En 17% zou het zelfs nog doen eer ze een dokter raadplegen, in de hoop zelf al een diagnose te kunnen stellen.
Velen onder ons vragen aan de dokter een specifiek medicijn omdat ze daar op internet over gelezen hebben. En er zijn ook patiënten die na het bezoek aan de dokter nog snel even achter het scherm gaan zitten om te controleren of de diagnose wel juist is.
Het zijn niet meest de jongeren die het opzoekwerk doen. Maar vooral de 55-plussers blijken de meest enthousiaste surfers. En ook de patiëntenblogs en forums zijn populair.
Zijn er voor- of nadelen aan al dat gesurf naar medische informatie?
Goed geïnformeerd zijn is een prima zaak. We moeten er wel rekening mee houden dat niet alle websites betrouwbaar zijn. Een overdosis aan informatie zorgt dikwijls voor extra gepieker. En voor doemdenkers is ziek zijn veel stresserender sinds internet bestaat.
Natuurlijk kan een website een duidelijke omschrijving geven van symptomen, maar ze vervangt nooit de 'knowhow' van de arts. Dat heeft vooral te maken met het inschatten van het probleem. Zo kunnen de symptomen van een hartaanval en een indigestie op elkaar lijken.
Het hangt er ook van af wat je opzoekt als kwaal.
Voorbeeld : je hebt spierpijn na een salsa dans of een fitness oefening. Je wil die pijn aanpakken.
Dan vind je informatie op een betrouwbare website. Maar volg ook de raad : als de spierpijn langer dan een paar dagen aanhoudt, raadpleeg je toch beter een arts.
Ga je daarentegen informatie halen via een zoekmachine omdat je last hebt van vage klachten als hoofdpijn of misselijkheid. Dan heb je massa’s websites met honderden mogelijke verklaringen. Niet erg efficiënt dus!
Lotgenoten, blogs of forums
Je was bij de dokter en je kreeg de juiste diagnose + eventuele medicatie. Maar je wil méér weten. Je wil vooral extra informatie vinden bij mensen die hetzelfde probleem hebben.
Je gaat op zoek naar patiëntensites en surft naar wat anderen gedaan hebben. Het kan opluchten om te horen dat je niet de enige bent, dat je problemen of zorgen herkent. Contact met lotgenoten kan ideaal zijn voor het uitwisselen van informatie en ervaringen. Maar je mag niet vergeten dat ieder lichaam op een andere wijze kan reageren.
Misschien kan je vragen aan je dokter welke webistes of organisaties hij/zij kan aanraden voor extra informatie of sociale steun.
Medicijnen op het net?
Heb jij ze ook al gekregen : de mails die medicatie aanbieden tegen een spotprijs? Let op, deze sites zijn illegaal, want in België mogen alleen apotheken met een vergunning medicijnen verkopen (in Nederland kan je ook bepaalde medicijnen kopen bij de drogist). Veel medicijnen kun je in België alleen op voorschrift van de dokter krijgen. Daar is een reden voor, de arts weet welke medicatie nodig is, de apotheek zorgt voor kwaliteitscontrole en geeft advies.
Pas op met sites die deze medicatie vrij verkopen. Ze zijn niet te vertrouwen. Blijkbaar is 60% van de producten gewoon namaak!
Meer info hierover vind je op :
http://www.geneesmiddelen-via-internet.be/nl
Hoe herken je een degelijke site?
1. Kijk wie de auteurs zijn en waarom de site is opgezet. Kijk daarvoor altijd onder “wie zijn wij?” of “Over deze site”. Zijn het experts in het onderwerp? Geven ze hun bronnen aan? Linken ze naar betrouwbare sites?
Een ziekenhuis, universiteit of ziekenfonds heeft als voornaamste bedoeling de surfers informeren. Een farmaceutisch bedrijf zal misschien even vermelden wat voor middelen ze aanbieden. Maar zeker met sites die je iets proberen te verkopen, van medicatie tot alternatieve behandelingen moet je voorzichtig zijn!
2. Vind je op de site contactgegevens? Staat er alleen een webmaster, maar verder geen adres, e-mailadres of telefoonnummer, let dan op!
3. Is de site up-to-date? De medische wereld evolueert in een razend tempo, dus recente informatie is cruciaal. De meest recente reviewdatum staat het beste ergens op de site vermeld.
4. Geeft de site referenties en gebruikte bronnen?
5. Belooft de site mirakeloplossingen? Klik dan snel dicht..
6. Vraagt de site om je in te schrijven of persoonlijke gegevens achter te laten? Dan is de kans groot dat dit een commerciële site is en dat je extra mails in je mailbox kan verwachten.
7. Vraagt men om even een testje in te vullen? Niet doen! Testes bieden geen informatie en hebben alleen als gevolg dat je je meer zorgen gaat maken.
8. Staan er persoonlijke getuigenissen bij? Neem ze voor wat ze waard zijn. Iemands ervaring is niet universeel, niet iedereen heeft dezelfde pijngrens en niet iedereen gaat op dezelfde manier met ziekte om.
Betrouwbare bron.
In 2008 hebben artsen een site opgezet waar ze hun patiënten gerust naar kunnen verwijzen. Een onafhankelijke redactie schrijft artikels, verzamelt info en websites.
Neem een kijkje op :
Maak jouw eigen website met JouwWeb