Belgische abdijbieren

Abdijbieren, gebrouwen met de zegen van de abdij!

In vorig deel had ik het over de Belgische ‘Trappistenbieren’.

Naast trappistenabdijen zijn er nog veel andere abdijen in België die de kloosterregels genegen zijn. Ze worden bevolkt door verschillende religieuze ordes zoals de augustijnen, benedictijnen en norbertijnen. Net zoals de trappisten proberen de monniken uit die abdijen sober te leven en in hun eigen behoeften te voorzien. En dat doen ze in het begin door bv. brood te bakken, kaas te maken en -bier te brouwen.

 

Het verschil tussen trappisten- en abdijbieren.

Onze bieren zijn onze nationale trots, maar wat is nu precies het verschil tussen trappisten- en abdijbieren? Simpel, alle trappisten zijn abdijbieren, maar niet alle abdijbieren zijn trappisten.

De 3 voorwaarden om het etiket trappist te dragen, zagen we in vorig deel:

  • het moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden gebrouwen
  • het moet binnen de muren van de abdij worden gebrouwen
  • het grootste deel van de winst moet aan eigen onderhoud of aan sociale werken besteed worden.

 

Bij abdijbieren kunnen we zeggen : het zijn bieren van hoge gisting waarvan sommige door de monniken zelf gebrouwen worden, maar een aantal abdijen besteedt het brouwen uit aan commerciële brouwerijen.

De sterke reputatie van de abdijbieren is door de jaren heen verder uitgebouwd met de hulp van ‘lekenbrouwers’. In tegenstelling tot de trappisten doen de monniken het niet meer zelf, maar geven hun naam in licentie aan commerciële brouwers. In de meeste gevallen wordt wel gebruik gemaakt van oude kloosterrecepten. Op eigen vraag of op vraag van de lokale brouwers gaan ze een samenwerking aan met een commerciële brouwerij. Die produceert abdijbieren in naam van de abdij en op basis van het originele recept, en brengt de bieren ook in grotere hoeveelheden op de markt. Een deel van de opbrengst gaat naar liefdadigheidswerken of culturele doeleinden. De geslaagde mix tussen traditie en modern vakmanschap zet de abdijbieren vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw stevig op de bierkaart, zowel in binnen- als buitenland.

Sinds 1999 is de titel Erkend Belgisch Abdijbier een keurmerk dat door de Unie van Belgische Brouwers wordt toegekend. Om de naam abdijbier te zijn moet het bier aan volgende voorwaarden voldoen:

er moet een verband zijn met een bestaande of niet langer bestaande abdij (bv. via een stichting)

er moeten royalties betaald worden aan de abdij of stichting en die moeten gebruikt worden om liefdadigheids-of culturele werken te financieren

de abdij of stichting heeft controlerecht op alle publicaties

voor de abdijbieren die na 1999 op de markt komen, moet de abdij die aan het bier gelinkt wordt op een bepaald moment ook effectief bier gebrouwen hebben.

Naast de officieel erkende abdijbieren zijn er ook enkele niet-officieel erkende abdijbieren. Sommige dragen de naam van een abdij, maar hebben er geen banden mee (bv. Corsendonk). Andere worden gebrouwen volgens  een zelfde recept (Sint-Bernardus) en daardoor ook beschouwd als abdijbier.

 

ABDIJBIEREN

AFFLIGEM

Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De abdij werd gesticht door zes ridders wellicht in 1062. Al bijna 1000 jaar leven monniken hier volgens de regels van Sint-Benedictus.

Affligem blond

De kleur gaat van goudgeel naar koper. Fris boeket met aroma’s van abrikoos, hop en bloesems. Licht bittere smaak met een zoete toets in de afdronk.

Serveren : 8 à 10°C

Alcoholgehalte : 6,8% vol

 

Affligem dubbel

De kleur is eerder robijnrood dan bruin en dat is eigenlijk best prettig. Je verwacht een stevige smaak maar je krijgt een lichte, fijne, toch volmondige, smaak. Het heeft een boeket van kersen en bosaardbeien. Licht gerookte toon in de mond en een fijne bitterheid

Serveren : 8 à 10°C

Alcoholgehalte : 6,8% vol

Affligem Tripel

Goudgeel bier met een rijk boeket van gekonfijte abrikoos tot kamillethee. Ook de smaak is krachtig en goed gevuld. De bitterheid is fijn.

Serveren : 8 à 10°C

Alcoholgehalte : 9,5% vol

 

CINEY

Abdij van Chevetogne (Ciney) gesticht in 1939 door de Orde der Benedictijnen. Het klooster van Chevetogne is gelegen in een heuvellandschap aan de rand van de Belgische Ardennen.

Ciney bruin

Dit donkerbruin bier met rode tinten is volmondig en zacht in de afdronk. De karaktervolle fruitige smaak wordt omlijnd door een zachte en fijne bitterheid. De echte kenners proeven er een zacht zoetje in. Niet te flauw, maar niet te overheersend.

Serveren : 6°C

Alcoholgehalte : 7% vol.

Ciney blond

Bier van hoge gisting dat helder blijft bij koude in tegenstelling tot andere speciale blonde bieren. Een zacht en zuiver bier, goudblond, fruitig van smaak en met een evenwichtige, aangename bitterheid

Serveren : 9°C

Alcoholgehalte : 7% vol.

 

CORSENDONK

De naam “Corsendonk” verwijst naar de priorij van Corsendonk, een vroegere augustijner klooster te Oud-Turnhout.

Corsendonk Agnus Tripel

Oranjekleur met een koperen gloed. Het complexe boeket bevat zowel gekonfijt fruit als aardetoetsen. In de rijke smaak zit een mondgevoel en een fijne bitterheid mooi in evenwicht. Een mooie combinatie van fruit, tarwe, licht hoppigheid en een kruidige, droge afdronk.


Serveren : 8 à 10°C

Alcoholgehalte : 7,5 % vol.

Corsendonk Pater

Zwartbruin bier met een intens boeket van goed rijp fruit (banaan) en lichte karameltonen. De smaak is mooi bitter en een beetje geroosterd. Mooi, bijna vol en aangenaam om te drinken. Zeer interessant en onverwacht bier met buitengewoon veel nuances.

Serveren : 8 à 12°C

Alcoholgehalte: 7,5 % vol

 

GRIMBERGEN

De geschiedenis van de abdij van Grimbergen is een verhaal van verval en opstanding. Op vraag van de heren van Grimbergen wordt ze in 1128 gesticht door de Heilige Norbertus zelf, de oprichter van de norbertijnerorde. Sinds de 14de eeuw wordt de abdij en haar brouwerij nieuw leven ingeblazen. De fenix is het symbool van de abdij en haar gelijknamige bier – dit symbool is te zien op de flesjes en glazen.

Sinds 1950 wordt Grimbergen gebrouwen door de particuliere brouwerij Maes (later Alken-Maes) in het Limburgse Alken.

Grimbergen Dubbel

Lichtbruin met een rode gloed. Intense aroma’s van rijp fruit (appelen, pruimen). Frisse aanzet met een stevige hopsmaak, aangevuld door een zoete mouttoets.

Serveren op 10 °C

Alcoholgehalte : 6,5% vol.

Grimbergen blond

Een intense goudgele kleur vult het glas. In het frisse boeket ontdekt u aroma’s van abrikoos en verse gist. De smaak is vol en complex (hop , kamille en steenfruit)

Serveren op 6°C

Alcoholgehalte : 6,7% vol.

Grimbergen Goud

Goudgeel in het glas en elegant fris in de neus. In het boeket vindt u hop, mandarijn en citroengras. De volle smaak biedt een evenwicht tussenbitters en zuren.

Serveren op 5 à 7°C

Alcoholgehalte : 8% vol.

Grimbergen Tripel

Onder de goudgele kleur zit een fruitig boeket met een lichte honingtoets. De aanzet is krachtig. Daarna vult de mond zich met gedroogde abrikoos en banaan.

Serveren op 8à 12°C

Alcoholgehalte : 9% vol.

Grimbergen Optimo Bruno

Intense rosbruine kleur onder een eierschaalkleurige schuimkraag. Overrijp fruit uit de boomgaard kleurt het boeket. De smaak is vol, rijk en expressief.

Serveren op 6°C

Alcoholgehalte : 10% vol.

 

MAREDSOUS

Maredsous is het authentieke bier van de benedictijner monniken van de abdij van Maredsous in België. De abdij ligt in de Belgische Ardennen, ten zuiden van de stad Namen, naast het pittoreske dorpje Denée. De abdijbieren van Maredsous worden nog altijd gebrouwen volgens het oorspronkelijke recept van de benedictijner monniken. Het brouwen gebeurt wel buiten de muren van de abdij, maar met respect voor de Benedictijnertraditie.

Maredsous blond

Dit blonde bier verenigt diverse mout-en hopcomplexen  tot een harmonieuze smaakbeleving. Een toets fruitigheid verrijkt de overwegend frisse, lichtbittere afdronk

Serveren : 6 à 7 °C

Alcoholgehalte : 6% vol.

 

Maredsous bruin

Donkerbruin bier met in de neus karameltonen, boenwas en wat leder. De smaak is expressief (zwarte thee, zoethout) en eindigt op een mooi bittertje

Serveren : 6 à 10°C

Alcoholgehalte : 8% vol.

Maredsous tripel

Amberkleurig bier met een complexe neus van amandelen en gekonfijte sinaasappel. In de krachtige smaak zitten toetsen van dadels, noten en zuren.

Serveren : 6 à 10 °C

Alcoholgehalte : 10% vol.

 

LEFFE

De abdij Notre-Dame de Leffe is in 1152 gestart als priorij, ten zuiden van Dinant. In 1200 wordt het een zelfstandige abdij en de eerste brouwactiviteiten dateren van 1240. Heel wat tegenslagen (de pest, overstromingen, plunderingen, brand ..)  betekenen het einde van de abdij.

Om de abdij uit de geldnood te helpen stelt brouwer Lootvoet voor om bier te brouwen in naam van de broeders. Dit akkoord geldt als eerste officiële licentieovereenkomst (1952) tussen een lokale brouwer en een abdij, waarbij het bier de naam van de abdij krijgt. AB-InBev heeft de fakkel overgenomen en stelt zich tot taak de traditie van het Leffe bier, dat sinds 1240 volgens dezelfde receptuur gebrouwen wordt, voort te zetten.

Leffe Bruin

Donkerbruine koffiekleur en licht boeket van bruine suiker, geroosterde koffiebonen en dadels. De volle, romige aanzet loopt uit in een mooie bittere smaak een en licht zoete afdronk.

Serveren op 5 à 6 °C

Alcoholgehalte : 6,5% vol.

Leffe Blond

De diep gouden kleur is net zo intens als de fruitige neus (mandarijn, oranjebloesem). Het fruit keert terug in de mond, aangevuld met een lichte bitterheid en fijne zuren.

Serveren op 5 à 6°C

Alcoholgehalte : 6,6% vol.

Leffe Tripel

Amberkleurig bier met een sneeuwwitte schuimkraag en licht oranje toets. De intens fruitige neus is getint (rijpe mango) De smaak is complex, krachtig en warm.

Serveren op 5 à 6°C

Alcoholgehalte : 8,4% vol.

Leffe 9°

Intens oranje kleur en boeket van hop, mandarijn en frangipane. Licht bitter in de aanzet en een warm mondgevoel in de finale.

Serveren op 5 à 6°C

Alcoholgehalte : 9% vol.

Leffe Radieuse

De diepe amberkleur heeft een bruine schijn. In de neus zitten aroma’s van aalbessengelei, bloemen en kruiden. De verrassend rijke smaak is fruitig en aangenaam bitter.

Serveren op 5 à 6°C

Alcoholgehalte : 8,2% vol

Leffe heeft ook af en toe seizoensbieren en variaties : http://www.leffe.com/nl/bieren

In volgend deel komen nog 8 abdijbieren aan bod

 

afbeeldingen uit : http://www.wikipedia.org

boek : Belgische bieren : in de keuken en in het glas http://www.colruyt.be

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb