Ben jij suikerverslaafd?

Suikerrijke producten zijn verslavend.

Heel veel mensen – waaronder ik – hebben dat al ondervonden. Als ik er eenmaal van afgekickt ben, vind ik het niet moeilijk om er af te blijven, maar eens ik de smaak opnieuw te pakken heb, wil ik alleen maar NOG MEER. Er is altijd een gelegenheid om mezelf te trakteren op een snoepje, een koekje, chocolade of een stukje taart. Ja, de wil is sterk maar het vlees is zó zwak!

Jaarlijks speelt de gemiddelde Belg  zo’n 40 kilo suiker naar binnen. Dat is 4 keer meer dan een halve eeuw geleden. We zijn dus met z’n allen behoorlijk versuikerd.

Wat doet dat met ons lichaam?

Suiker is de oorzaak van heel wat welvaartziektes zoals verhoogd risico op diabetes, aderverkalking, een verminderde weerstand, hoge bloeddruk, auto-immuunproblemen of zelfs kanker.

Van zodra je een suikerportie nuttigt, stopt het lichaam de verbranding van lichaamsvet. De gemakkelijke energiebron suiker krijgt de voorkeur om onmiddellijk gebruikt te worden.
ëe suiker die via de darm in je bloed terecht komt en je bloedspiegel pijlsnel de hoogte indrijft, wordt door je lichaam ervaren als overvloed. Dit wordt opgeslagen voor "later" als vetreserve voor slechte tijden. Maar die slechte tijden komen niet. Dus je vetcellen voeden zich te pletter aan de regelmatige overdosis die een goede snoeper creeërt. Hierdoor ontstaat gewichtstoename en obesitas.

Suikerverslaving kan een hormonale disbalans in de hand werken, onderdrukt het immuunsysteem en verstoort de opname van vitaminen en mineralen.

Een teveel aan het goedje kan leiden tot hyperactief gedrag, angststoornissen, concentratiestoornissen en geïrriteerde kinderen. Maar het kan evengoed een suf gevoel veroorzaken en verminderde activiteit bij kinderen. Daarbij werkt de 'zoete zonde' de opname van calcium en magnesium tegen, veroorzaakt tandbederf en kan brandend maagzuur en migraine in de hand werken.

Loop je rond met een opgeblazen buik, net of je binnen enkele maanden moet bevallen, ga eens na of je soms te veel suiker eet. De bijbehorende krampen kunnen een alarm zijn dat je reageert op een bepaalde stof in één of ander voedingsmiddel. Er bestaan regelrechte allergieën, maar ook een heleboel intoleranties die minder gemakkelijk aantoonbaar zijn. Suiker lan leiden tot verminderd glucose tolerantie. Suiker verhoogt bacteriële schimmelvorming in de darmen. Hoge innames van suiker veroorzaken een chronische dikkedarmontsteking.  Veel suiker is ook heel slecht als je de ziekte van Crohn hebt.

Teveel suiker kan ook bijdragen aan eczeem bij kinderen, het verlaagt de insuline gevoeligheid - kan de alvleesklier te veel stimuleren en hierdoor beschadigen en dit draagt bij aan diabetes.

 

Na de piek, de uitputting

Als je iets zoet eet, dan voel je je op slag beter. De suikerboost zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Dat geeft je eerst een energiestoot, maar je lichaam maakt een heleboel insuline aan om die concentratie naar beneden te krijgen. Je bloedsuikerspiegel duikt naar beneden en hierdoor krijg je opnieuw een flauw gevoel en kun je je minder goed concentreren. Zodat dat je weer naar iets ZOET grijpt … Deze extreme schommelingen kunnen leiden tot insuline-uitputting. Eet je gewoon een boterham of een stuk fruit, dan verandert je bloedsuikerspiegel ook, maar die schommeling is dan niet zo drastisch.

 

Overdaad schaadt

Moeten we nu massaal op straat komen en betogen 'tegen suiker'? Moeten we suiker voorgoed schrappen? Het is een feit dat we kunnen suikervrij leven. Het is ook zo dat we ons allemaal stukken beter en fitter voelen.

Maar ik weet al bij mezelf dat ik GEEN suiker kan bannen uit mijn leven! Ik eet al veel minder suiker dan vroeger maar helemaal niet meer ... NO WAY!

Laat ons zeggen dat het is zoals bij vele voedingsmiddelen : 'Het mag en kan ... maar overdaad schaadt'

Trage en snelle suikers

Je spieren en hersenen hebben wel suiker nodig, maar niet de geraffineerde suiker uit frisdrank, snoep, gebak, witte rijst en wit brood. Die geraffineerde suiker wordt scheikundig gezien zo zuiver mogelijk gemaakt, waardoor ze een witte kleur krijgt en heel snel door je bloed opgenomen wordt. Of je nu wit brood, witte pasta of witte rijst eet … ze bestaan uit simpele koolhydraten en deze worden in je lichaam omgezet naar suikers. Maar de versies met vezels zijn veel beter. Vezels zitten in volkoren- of granenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, vlees, vis, aardappelen, groenten en fruit. De vezels zorgen er voor dat de suikers amper worden opgenomen in je lichaam en je bloedsuikerspiegel zal ook niet zo sterk stijgen. Zolang je er dus een gevarieerd voedingspatroon op nahoudt, krijg je meer dan genoeg 'goede' suikers binnen.

Zo kick je van een suikerverslaving af

  • drink zo weinig mogelijk  frisdrank en gekocht fruitsap. De gesuikerde versies doen je suikerspiegel op hol slaan, de versies met kunstmatige zoetstoffen onderhouden je zin in zoet. Vruchtensappen zijn vaak erg gefilterd waardoor de vezels er ook niet meer in zitten.
  • koop zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten, want zo weet je dat er geen extra suiker aan toegevoegd is. Probeer ook het % van de verborgen namen van suiker (bv. dextrose, fructose,  galactose, glucose, lactose, maltose, sucrose … ) te vinden.
  • Eet meer fruit : fruit bevat veel suiker waar je minder snel dik van wordt, en bovendien is het zoet in fruit veel minder zoet dan van snoep. Daardoor is het effect op je hersenen ook minder.
  • Kies voor voedingsmiddelen met trage suikers. (zie hoofdstuk  hierboven)
  • Drink niet te veel alcohol want alcohol wordt gemaakt van suiker en zorgt er bovendien voor dat je wilskracht niet zo sterk is dan wanneer je nuchter bent.
  • Let erop dat je niet te veel suiker in huis hebt. Snoepjes voor de kinderen zijn vaak een grote boosdoener, maar hoe vaak komt het voor dat je zelf meer opgegeten hebt dan zij? Hoe minder suiker je in huis hebt, hoe minder snel je in de verleiding komt. Daarbij is het voor de kinderen heel goed leren om te genieten van niet-zoete smaken. Jong geleerd is oud gedaan!
  • Vermijd suikervervangers. Ze zorgen er misschien voor dat je minder snel dik wordt, maar het verlangen naar zoet neemt niet af. Daarnaast zijn er veel aanwijzingen dat suikervervangers niet erg gezond zijn als je ze in grote mate eet of drinkt. Het is in het begin even zoeken naar de juiste hoeveelheden, de smaak en het effect als je kookt of bakt, maar met honing, tagatose, stevia of agavesiroop is er heel veel mogelijk.

 

  • wees niet te streng voor jezelf. Ban niet alle suiker vanaf dag één, maar doe het geleidelijk aan. Stelselmatig je 'te' zoete smaak afbouwen lukt nu eenmaal beter dan een zero-beleid te voeren en te ‘crashen’.

Op je gezondheid!

Een suikerverslaving overwinnen is essentieel voor een lang, gezond en vitaal leven. Hoewel de koekjes, gebakjes en chocolade mij het water in de mond doen lopen, kunnen deze producten met suikers de kwaliteit van mijn leven verminderen.

Ik weet dat ik het nooit zal kunnen uit mijn leven bannen, maar ze mogen de gezondheid van mijn lichaam niet bepalen!

 

vorige artikelen zoetstoffen :

- ASPARTAAN

- STEVIA

Maak jouw eigen website met JouwWeb