De griep is weer in het land

Het is zover!  De griep is weer in het land en er is zelfs al sprake van een griepepidemie.

  "Het is officieel: er heerst een griepepidemie in België. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Afgelopen week werd voor het eerst dit griepseizoen de epidemische drempel overschreden. Met 246 personen per 100.000 inwoners die afgelopen week hun huisarts consulteerden voor de griep werd de epidemische drempel van 140 per 100.000 ruim overschreden. Daarom is er nu officieel sprake van een griepepidemie. Bovendien acht het instituut het zeer waarschijnlijk dat de komende weken nog meer mensen besmet raken. De toename van de afgelopen tijd is vooral te zien bij jonge kinderen van 0 tot 4 jaar."

 

Het griepseizoen loopt van november tot april. Het is niet uitzonderlijk dat de griep ons ook nog kan treffen tegen het einde van de winter.

Het overvalt je van de ene op de andere dag. Je voelt je niet goed in je vel, je armen en benen willen niet meer mee, je hebt een loopneus, hoofdpijn… een algeheel ongemakkelijk gevoel, en het wordt alleen maar erger.

Iedereen moet er wel eens aan geloven, zelfs degenen onder ons die ‘nooit ziek’ zijn. Je lichaam dwingt je gewoon om rustig aan te doen. De hoge koorts houdt je meestal af van leuke bezigheden zoals een boek lezen, een film kijken .. zaken die je anders ontspannend zou vinden als je vrij bent.

 

Griep is een acute, besmettelijke en epidemische infectieziekte die wordt veroorzaakt door virussen.

Hoe krijg je griep?

Het virus verspreidt zich via speekseldruppeltjes in de lucht, afkomstig van niezen, hoesten of praten. De druppeltjes komen ook op voorwerpen als deurknoppen, kranen en toetsenborden terecht. Door die voorwerpen en nadien je ogen, neus of mond aan te raken, kan je besmet raken. De kans is grootst in slecht geventileerde ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten. griepsymptomen ontstaan als je immuunsysteem niet opgewassen is tegen de virusinfectie.

 

Aan welke symptomen herken je dat je griep hebt?

Er is wel degelijk een verschil tussen griep, bronchitis of verkoudheid.

* bij griep ben je meestal ernstiger ziek, met aanhoudende hoge koorts (meer dan 38,5°), koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, pijn aan de ogen, aan het haar en aan de botten,  ontsteking van de lagere luchtwegen en het neusslijmvlies. Griepsymptomen komen vrij plots op.

* bij bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp in de longen ontstoken. dat zorgt voor piepende ademhaling, slijm ophoesten, kortademigheid. Vaak komt bronchitis in combinatie met een verkoudheid. Ze kan het gevolg zijn van een virus als griep of van een bacteriële infectie.

* een verkoudheid komt meestal geleidelijk aan op. De klachten beperken zich tot de bovenste luchtwegen en gaan gepaard met niezen, loopneus, waterige ogen. De symptomen verdwijnen sneller dan bij griep. Koorts is uitzonderlijk.

 

Kan griep gevaarlijk zijn?

Er is een risicogroep nl. personen met een chronische aandoening van :

  • het hart
  • de longen (ook astma)
  • de lever, de nieren
  • stofwisselingsziekten (ook diabetes)
  • immuniteitsstoornissen (door medicijnen of door HIV)
  • ouderen

Bij hen kan griep van een banale aandoening omslaan in een levensgevaarlijke ziekte, wanneer complicaties optreden zoals longontsteking. En deze complicaties kunnen voor de  risicopersonen uiteindelijk tot hospitalisatie leiden.

In Vlaanderen sterven immers elk jaar bijna duizend mensen aan de complicaties van de gewone seizoensgriep. Tijdens de laatste ernstige epidemie (winter 1989-1990) "doodde" dit griepvirus in ons land 4500 mensen.

 

Hoe kan je je beschermen tegen griepinfectie?

Door zorgvuldig de handen te wassen en te ontsmetten kan je het risico beperken. Maar de meest efficiënte preventie is vaccinatie.  Die is aanbevolen voor:

  • de risicogroepen (zie hierboven)
  • personen die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersonen
  • alle personen vanaf 65 jaar
  • zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen. Zij worden dus gevaccineerd als ze twaalf weken of meer zwanger zijn.
  • alle personen die in een instelling zijn opgenomen
  • iedereen die werkt in de gezondheidszorg/ kinderopvang of kleuterklassen
  • kinderen jonger dan 6 maanden

Elk jaar zijn andere virusstammen actief. De griepprik is dus maar één griepseizoen doeltreffend. De Wereldgezondheidsorganisatie brengt jaarlijks de virussen die het meest circuleren in kaart. Telkens wordt een aangepast vaccin gemaakt met antistoffen voor de verwachte virustypes. Meestal is de samenstelling doeltreffend. Maar soms steekt er toch een andere variant de kop op.

Het griepvaccin beschermt niet tegen verkoudheid of bronchitis. Doordat de efficiëntie lager ligt bij mensen op leeftijd of met een zwakker afweersysteem kunnen die toch griep krijgen maar dan wel met mildere symptomen en het beperkt de kans op gevaarlijke complicaties.

 

Wat kan je doen als je griep krijgt?

De klassieke middelen zijn pijnstillers en koortsverlagende middelen zoals paracetamol of Aspegic tegen koorts en spierpijn. Hoestremmers, neusdruppels of –spray kunnen helpen om beter te kunnen ademhalen en slapen. Antibiotica (antibacteriële middelen) helpen niet bij virussen.

Water of thee drinken brengt verlichting omdat je door de koorts veel vocht verliest.

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen maar het kan wel enkele weken duren voor je helemaal uitgeziekt bent.

 

Wanneer ben je besmettelijk?

Als volwassene geef je het virus door vanaf één dag voor het uitbreken van de eerste symptomen tot 5 à 7 dagen na het ziek worden.

Kinderen kunnen tot 6 dagen voor de aanvang van de griepsymptomen besmettelijk zijn. Daarnaast kan je drager zijn van het griepvirus, zonder dat je symptomen vertoont. Ook dan kan je anderen besmetten.

 

Waarom loop je meer risico in de winter?

Dat heeft niet rechtstreeks te maken met een lagere immuniteit, wel met je gedrag. In de winter brengt men meer tijd door in besloten ruimten met anderen, waardoor de kans op besmetting toeneemt. Je huis, kantoor, klaslokaal, werkplaats ... wordt minder geventileerd waardoor het virus kan blijven hangen. Bovendien verspreidt het griepvirus zich gemakkelijker via droge lucht en bij lagere temperaturen.

 

 

De natuurlijke aanpak.

Het grote voordeel van homeopatische middelen is dat ze de natuurlijke balans in ons lichaam herstellen door het zelfgenezend vermogen te stimuleren.

Dit kun je doen :

  • eet en drink gezond, weinig of geen suiker
  • zorg voor een goede conditie
  • zorg voor rust en regelmaat in je leven
  • vermijd stress
  • zorg voor voldoende ontspanning overdag en een goede nachtrust
  • beweeg voldoende, liefst in de buitenlucht

Ben je toch geveld?

  • blijf in bed, ziek de griep uit en ga niet te snel terug aan het werk.
  • drink voldoende
  • verlucht je kamer en gebruik wegwerpzakdoekjes
  • neem extra vitamine C (tot twee gram per dag)
  • neem oscillococcinum : één dosis om de zes uur de eerste dag, vervolgens twee keer een dosis de tweede dag en dan nog een dosis vanaf de derde dag, tot de klachten verbeteren.
  • bij ernstige griepklachten zijn er een paar individueel passende homeopatische hulpmiddelen die kunnen gebruikt worden bij specifieke griepsymptomen : bv. belladonna, arsenicum album, gelsemium, bryonia en aconitum. Als herstel van griep kun je China 15CH nemen, samen met Kalium Phosphoricum 15CH : vijf granules van elk, ’s morgens en ‘ savonds gedurende twee weken.

 

Maar laat de griep je niet helemaal ondermijnen ... blijf positief!

Denk zo : "verplichte rust… en zelfs als je toch stiekem tussendoor wat wilt werken, het lukt gewoon niet, je hersenen willen ook al niet mee ... tja, overmacht … ik zal me er dan maar (letterlijk) bij neerleggen… morgen is het beter"

 

 

Griep kluistert je aan bed en dus ook aan jezelf. Het geeft je de kans om je leven eens onder de loep te nemen, want griep krijg je niet meestal zomaar. Daarom wordt soms gezegd dat griep ‘gezond’ is. Het lijkt tegenstrijdig, maar wanneer je griep krijgt, was het kennelijk nodig. Het is gezond om één keer in de tien jaar een griep te ontwikkelen. Je immuniteit wordt flink opgeschud en opgefrist. Je vitaliteit zal daarna toenemen en je bent er weer voor een paar jaar vanaf. Tenminste, toch als je nadien goed voor jezelf zorgt. Dus als je nog eens griep hebt, denk dan niet meteen : ‘dit nooit meer’, maar vooral ‘hier word ik alleen maar beter van!’

 

 

Bronnen : Kari Van Hoorick in Plus Magazine + Jutta Borms in Vitaya

De afbeeldingen werden genomen via google