Voedselallergie of voedselintolerantie
Eerste hulp bij voedselallergie
Voedselallergie en –intolerantie worden vaak in één adem genoemd, maar ze zijn niet hetzelfde. In het geval van allergie reageert ons immuunsysteem op een onschadelijke stof die het lichaam als gevaarlijk beschouwt. Het lichaam maakt dan afweerstoffen aan die je ziek doen voelen.
Intolerantie ontstaat wanneer ons lichaam bepaalde voedingsstoffen moeilijk kan verteren door een tekort aan enzymen of omdat het lichaam te weinig transportsystemen heeft om bepaalde voedingsstoffen te kunnen opnemen.
De meest voorkomende voedselallergieën bij jonge kinderen zijn koemelk en kippeneieren, maar ook aardappel, tarwe en hazelnoten. Volwassenen zijn vooral allergisch voor hazelnoten, schaal-en schelpdieren en steenvruchten zoals kersen en pruimen. Andere bekende allergenen : pinda, soja, appel, tarwe, vis, tomaat, wortel en selder
Vermijd kant-en-klare maaltijden
In ontwikkelde landen komen voedselallergieën steeds vaker voor. Er wordt geschat dat op dit ogenblik 8% van de kinderen en 3 tot 5 % van de volwassenen aan voedselallergieën lijden. Hoe dat komt , daar zijn wetenschappers nog steeds niet uit, maar een mogelijke oorzaak is verbeterde hygiëne, waardoor ons lichaam steeds minder kan verdragen. Andere mogelijke oorzaken zijn : kant-en-klare voeding die vreemde stoffen bevatten die ons lichaam niet kan verteren, een te eentonig eetpatroon en een gebrek aan ontspanning. De meest voorkomende allergieën bij zowel volwassenen als kinderen zijn koemelk, kippeneieren, vis, schaal-en schelpdieren, noten, zaden, pinda’s, soja en tarwe.
Zo weet je of je een voedselallergie hebt
Bij een allergie treedt de reactie vrijwel meteen na het consumeren van het allergeen op. De symptomen variëren per persoon en per leeftijd. Bij kinderen en adolescenten komen vooral eczeem, netelroos, astma en digestieve problemen voor. Volwassenen hebben dan weer vaker last van problemen ter hoogte van het strottenhoofd, zwellingen in het gelaat, de oogleden en de lippen, buikklachten, duizeligheid en daling van de bloeddruk.
Bij intolerantie kunnen gelijkaardige symptomen opduiken, maar die zijn pas later merkbaar, waardoor het soms moeilijk is om te achterhalen welk voedingsmiddel dit heeft uitgelokt. Wil je echt zeker zijn of je allergisch of intolerant ben? Laat dan een bloedonderzoek doen.
Niet genezen, wel voorkomen
Bij allergie en intolerantie ligt een eliminatiedieet voor de hand : het voedingsmiddel wordt weggelaten. In geval van intolerantie wordt het voedingsmiddel eerst weggelaten en dan geleidelijk weer ingevoerd tot waar de grens ligt voor de tolerantie. Die is bij iedereen verschillend, dus vraagt dit veel geduld en uittesten.
met dank aan Hyacinthe Voorspoels, dietiste en aan Libelle
Koemelkallergie
Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij jonge kinderen : zowat 1 op de 10 zuigelingen heeft er last van. De darmen van een baby functioneren nog niet helemaal normaal, waardoor kleine stukjes melkeiwitdoor de wand van de darmen in het bloed terecht komen. Sommige kinderen kunnen hier allergisch op reageren.
Klachten :
De meest voorkomende reacties zijn huiduitslag of eczeem, darmkrampen, diarree en braken. soms komen ze afzonderlijk voor, maar meestal in combinatie. Niet alleen zuivere melk, ook het eten of drinken van bereidingen met melk kan voor reacties zorgen.
Diagnose
Koemelkallergie is niet altijd gemakkelijk te herkennen. De beste manier om te weten of je kind koemelkallergie heeft, is door koemelk uit de voeding te schrappen en te kijken of de klachten verdwijnen. Je kunt een allergietest laten doen, maar bij heel jonge kinderen geven die tests niet altijd uitsluitsel. Vraag advies aan de kinderarts.
Wat kun je eraan doen?
- je kunt het risico op koemelkallergie verkleinen door minstens zes maanden borstvoeding te geven en niet et snel met koemelk en vast voedsel te starten. op andere allergieën is het beschermende effect van borstvoeding eerder klein.
- koemelk kan in de moedermelk terechtkomen als je zelf zuiverproducten eet. Geef je borstvoeding en heeft je baby last van krampen, diarree of andere symptomen, volg dan enkele weken een koemelkvrij dieet. Let niet alleen op voor melkproducten, maar ook voor saus, boter, koekjes ..
- geef je flesvoeding, schakel dan over op hypoallergene melk ; daarin zijn de eiwitten voorverteerd, wat de kans op een allergische reactie verkleint.
Goed om te weten
- koemelkallergie wordt meestal in het eerste levensjaar vastgesteld. de klachten verdwijnen vaak bij het ouder worden. Na één tot drie jaar kunnen de meeste kinderen weer koemelk verdragen.
- kinderen met een koemelkallergie kunnen ook allergisch reageren op andere voedingsmiddelen. Wees daarom voorzichtig en alert wanneer je begint met vaste voeding.
- paarden- of geitenmelk is niet geschikt voor baby’s. De kans is zelfs groot dat je kind allergisch op die melksoorten reageert. Ook sojamelk is af te raden bij erg jonge kinderen : als je baby koemelkallergie heeft, heeft hij vaak ook en soja-allergie.
foto's zijn genomen via google voor commercieel hergebruik
Maak jouw eigen website met JouwWeb