Belgische 'Streekbieren - deel 2

Er zijn in dat kleine landje nog meer streekbieren dan je leerde kennen in VORIG DEEL

 

BROUWERIJ VAN STEENBERGE IN ERTVELDE

AUGUSTIJN

Sinds 1295 wordt Augustijn gebrouwd door de paters Augustijnen in hun klooster te Gent. In de middeleeuwen brouwden en commercialiseerden veel paters en monniken hun eigen bier. Water was dikwijls verontreinigd, en dus was het veiliger om bier te drinken omdat het wordt gekookt tijdens het brouwproces. In 1978 zochten de paters Augustijnen een nieuwe partner voor het brouwen van Augustijn, nadat ze eerder al het bierbrouwen hadden uitbesteed. Brouwerij Van Steenberge, te Ertvelde was een logische keuze, gezien de nabije ligging van het klooster. Later leefde Jozef Van Steenberge zich uit in zijn passie voor hogegistingsbieren. In 1982 herlanceerde hij Augustijn, met nagisting - een beslissing die de brouwerij niet betreurd heeft.

 

AUGUSTIJN BLOND

Dit bier heeft een goudgele kleur die neigt naar amber. Een zoet boeket met aroma’s van appel en meloen. Het is ook licht zoet van smaak, met een mooie bitterheid.

Serveren : 8°C

Alcoholgehalte : 7,5% vol

 

AUGUSTIJN DONKER

Deze heeft een bruine, karamelachtige kleur en intens boeket van gekarameliseerde mout en Luikse perensiroop. Opmerkelijk bittere smaak die eindigt met een droge toets.

Serveren : 8°C

Alcoholgehalte : 7% vol

 

AUGUSTIJN GRAND CRU

Een koperkleurig bier met uitgesproken aroma’s van graan en gist. Warm in de mond,  de finale wordt gekleurd door de hop.

Serveren : 8°C

Alcoholgehalte : 9% vol

 

GULDEN DRAAK

De brouwerij is erg fier met dit bier. Nadat ze met de gulden draak de gouden medaille wonnen op de World Beer Challenge 2013, behaalden ze een 2de gouden medaille op de Brussels Beer Challenge 2013. Deze internationale bierwedstrijd vond plaats in Luik van 1 tot 3 november.

Onder het amberkleurige schuim zit een diepbruin bier. Het expressieve boeket is rijkelijk gevuld met aroma’s van hop, dadels en gemoute gerst. Het is een bier dat zo rijk, zo gloeiend, zo vol is van zijn typische smaak, dat het de sommige proevers wel eens aan chocolade doet denken en anderen dan weer aan koffie.

Serveren : 7 à 10°C

Alcoholgehalte : 10,5% vol

 

PIRAAT

Het Piraat Bier won goud op de World Beer Cup 2012

Het bier is licht amberkleurig.

Het heeft een complexe, rijke smaak, lichte zoetigheid met een stevige hopbitterheid

Serveren : 7 à 10°C

Alcoholgehalte : 10,5 % vol

 

BROUWERIJ : DU BOCQ - PURNODE

WATERLOO

Het bier van de overwinning

Dit bier was oorspronkelijk, dankzij zijn helende eigenschappen, bestemd voor strijders en herstellenden. De smaak van mout en gerst, de zure zachtheid van hop en de zuiverheid van het water maakten deze drank de favoriet van de overwinnaars.
... Een gezond en explosief drankje dat je naar de overwinning leidt!

De geschiedenis van het Waterloo-bier begon in 1456, de dag van de oprichting van de "Brasserie du marché” in Braine l'Alleud.
In 1815, tijdens de Slag van Waterloo, vestigde Wellington zijn troepen en zijn hoofdkwartier in Waterloo, in de buurt van de brouwerij. De "Brasserie du marché" leste de dorst van alle geallieerde troepen. Onder hen rekende men 24 000 Engelsen, Schotten, bewoners van Wales en Ieren, evenals 44 000 Duitsers en Nederlanders (Belgen en Nederlanders). Naast het verschaffen van kracht en energie, onderscheidden enkele soldaten de geneeskrachtige eigenschappen van dit bier. In 1971, sloot de "Brasserie du marché" definitief zijn deuren en werd de productie van haar bieren onderbroken.

In 2004 blies Adrien Desclee, ondersteund door twee gerenommeerde brouwmeesters, de bieren een nieuw leven in. Momenteel worden de Waterloo Triple 7 Blond en de Waterloo Double & Dark volgens de puurste brouwtraditie gebrouwen.

De soldaten dronken het bier graag uit een kelk (drinkbeker). Historisch gezien is de beker een symbool van overwinning.

Ook nu is er ‘De Waterloo kelk’. De beker uit klei helpt de frisheid en het gulle schuim van het bier te behouden. Het biedt een moment van "terugkeer naar de bronnen" en dompelt ons een beetje meer onder in de traditionele en mythische wereld van de strijders uit die tijd.

 

WATERLOO TRIPEL 7 BLOND

Het is een goudgeel bier met fijne pareling. In het begin exotisch (mango, ananas), daarna ruik je gistaroma’s. De fijne bittere smaak eindigt ook op een gisttoon.

Serveren : 5 à 12°C

Alcoholgehalte : 7,5% vol

 

WATERLOO DOUBLE & DARK

Lichtbruin met een rode glans. Het fruitige boeket onthult een milde zoetigheid. De evenwichtige smaak combineert mooie zuren met licht bittere toetsen

Serveren : 5 à 12°C

Alcoholgehalte : 8,5% vol

 

GAULOISE BLOND

Dit blonde bier geurt lichtjes fruitig en hopachtig door zijn lichte bitterheid. Niet te sterk, maar rond met een uitgesproken karakter.

Serveren : 7 à 10°C

Alcoholgehalte : 6,3% vol

 

GAULOISE BRUIN

Het is een amberkleurig bier met rode gloed. Het intense, fruitige boeket heeft een zurige ondertoon. Romige smaak met mout en mooie zuren. Heel evenwichtig.

Serveren : 8 à 12°C

Alcoholgehalte : 8,1% vol

 

PALM BREWERIES – STEENHUFFEL

De stamboom van Brouwerij Palm gaat terug tot in de 16de eeuw en heeft vertakkingen naar andere familiale brouwerijen zoals Roman in Oudenaarde.  Ze is gelegen in het Vlaams-Brabantse Steenhuffel, in het midden van de groene Brabantse weilanden met de beroemde Belgische trekpaarden,  van wie de amberkleurige vacht en witte manen sterk doen denken aan het amberkleur Palm.

 

PALM

Palm is de trots van Brabant. Het is een amberkleurig bier met een fijn boeket van licht gemoute gerst en wat hop. De verfrissende smaak is licht bitter en doet wat denken aan ontbijtthee.

Serveren : 12°C

Alcoholgehalte : 5,4% vol

 

ROYAL ROYAL

In 2003 viert PALM- brouwer Alfred van Roy zijn 90ste verjaardag. Zijn medewerkers creëren het gepaste cadeau voor hem : een hogegistingsbier dat ‘Palm Royal’ gedoopt wordt.

Dit hoogblonde bier heeft een uitgesproken boeket van fruit en hop. In het begin proef je rijp fruit, gevolgd door een fijne bitterheid

Serveren : 6 à 8°C

Alcoholgehalte : 7,5% vol

 

BROUWERIJ HAACHT – BOORTMEERBEEK

Meer dan 110 jaar familiaal, onafhankelijk en écht Belgisch vakmanschap. Dat is Brouwerij Haacht in een notendop.

Keizer Karel (Charles Quint)

 

KEIZER KAREL GOUD BLOND

Dit is een goudgeel bier met een uitzonderlijk boeket van kruiden en gekookte aardappelen. De aanzet is zacht en vloeit over in een mollige, kruidige smaak.

Serveren : 7°C

Alcoholgehalte : 8,5% vol

KEIZER KAREL ROBIJN ROOD

Bier met een bruinrode kleur en rijp boeket met fruit uit de boomgaard. De zoete, volle smaak wordt in de finale aangevuld met bittere toetsen.

Serveren : 7°C

Alcoholgehalte : 8,5% vol

 

GILDENBIER

Diest is een Bourgondisch lekkere stad! Vooral de streekbieren worden er fel gesmaakt want Diest is van oudsher een bierstad. Hoewel het Gildenbier niet meer gebrouwen wordt in Diest is het nog steeds hét bier van de stad.

Dit hoge gistingsbier heeft een donkere kandij-achtige kleur en een licht romige schuimkraag.  Bij de eerste slok uit de typische seydel proeven we een milde zoetheid. De afdronk is behoorlijk fors, doch zacht-zoet met een licht bittere nasmaak.  Dit bier past perfect bij een chocoladedessert.

Serveren : 8 à 10 °C

Alcoholgehalte : 7% vol

Weetjes

Gildenbier vindt zijn oorsprong eeuwen geleden in Diest als feestbrouwsel voor het jaarlijkse bal van de Shuttersgilde. Vroeger moesten kandidaat-leden om 12 uur op één been 1 liter bier uitdrinken om lid te worden.

Naast Gildenbier zijn "DROSSAARDBIER" en "LOTERBOL", die gebrouwen worden in de enige resterende huisbrouwerij, ook graag gedronken streekbieren.

Brouwerij De Koninck ligt in het centrum van Antwerpen, gelegen aan de oevers van de Schelde. Het ‘Bolleke’ is een klassieker... verbonden met Antwerpen, zoals de haven, de zoo, diamant en mode.

 

BROUWERIJ DE KONINCK/DUVEL MOORTGAT

'DE KONINCK' of het 'BOLLEKE’

Een ‘Bolleke’ of ‘De Koninck’ is een amberkleurig bier van hoge gisting met een pittige smaak en fluweelzachte aroma’s van rijpe banaan en pruimen. Het is gemaakt met Saaz-hop en 100% zuivere mout, zonder toevoeging van maïs of andere brouwsuikers. Het is zowel een dorstlesser als een degustatiebier.

Serveren : 6 à 8°C

Alcoholgehalte : 5% vol

 

BROUWERIJ BOSTEELS in BUGGENHOUT (bij Dendermonde)

De Brouwerij Bosteels dateert uit 1791 en is al zeven generaties in het bezit van de familie Bosteels. Er wordt soms gefluisterd dat het de beste brouwerij van het land is. Opmerkelijk aan het verhaal van de brouwerij is dat ze nog nooit reclame hebben moeten maken, naar eigen zeggen omdat ze de bieren met passie brouwen.

TRIPEL KARMELIET

Tripel Karmeliet is een zeer verfijnd en complex goud- tot bronskleurig bier met een geweldige, romige kraag. Het heeft deze kenmerken niet alleen te danken aan de gebruikte granen, maar ook aan het beperkt gebruik van aromahop en het fruitig karakter (banaan en vanille) van de huisgist. Toetsen vanille vermengd met citrusachtige aroma's.
Tripel Karmeliet bezit niet alleen de lichtheid en frisheid van de tarwe, maar ook de romigheid van haver, en het heeft ook een kruidige, citroen- achtige droogheid die bijna aan kinine doet denken.

Serveren : 6 à 7°C

Alcoholgehalte : 8,4% vol

 

KWAK

Kwak is een hoog gistend bier, diep amberkleurig met een licht moutige smaak en een fruitige nasmaak. Het bier heeft een licht kruidig karakter met zoethouttoetsen, een noga-achtige stevigheid en een warme afdronk die aan gekarameliseerde banaan doet denken. Het bijzondere koetsierglas brengt zijn smaak nog meer tot leven.

Pauwel Kwak is de naam van een 19e-eeuwse herbergier. In zijn koetsiersherberg De Hoorn brouwde deze Vlaming een zwaar, donker bier. Omdat Napoleon in zijn Codex had laten opnemen dat het koetsiers niet toegestaan was samen met hun passagiers bier te nuttigen, vreesde de herbergier omzetdaling. Om dit te omzeilen schonk hij de koetsiers zijn bier in een speciaal glas dat zij samen met een speciale houder aan de koets konden hangen. Zo was er altijd ruimte voor 'een voor onderweg'

Serveren : 5 à 6°C

Alcoholgehalte : 8% vol

 

En er volgt nog een 3de deel van streekbieren.