Wie lust een ijsje?
Het is warm, vakantie en ijsjestijd! Wat is een zomer zonder dit bolletje verkoeling?
Hoe moeilijk valt het soms om te kiezen uit het grote aanbod.
Een ijsje, dat is genieten … kiezen doe je vooral met je smaakpapillen. Misschien handig om te weten wat die keuze inhoudt. IJsjes horen bij zon en vakantie, maar helaas zijn het vaak echte caloriebommen. Slim kiezen is de boodschap!
Het caloriegehalte van een ijsje verschilt naargelang de soort. Voorverpakte hoorntjes tellen snel 300 kcal. Met een derde minder calorieën is een hoorntje met twee bolletjes gewoon roomijs een betere keuze, maar sorbet of waterijs wint het ijsjespleit. Het gevaar schuilt vooral in wat je toevoegt, bv. chocoladesaus, nootjes en slagroom doen de caloriewaarde de hoogte injagen.
Roomijs
Roomijs bevat melk, room, eieren en suiker, eventueel aangevuld met ingrediënten als vanille, mokka en vruchtenextracten.
Roomijs bevatte vroeger een minimaal melkvetgehalte van 8 %, nu is dat in veel landen teruggebracht naar 5% . Een klein bolletje volvet roomijs telt 50 tot 100 calorieën.
Softijs
Softijs wordt ook wel 'vers ijs' genoemd. In tegenstelling tot roomijs, dat alvorens het te consumeren minimaal twaalf uur moet rijpen in de diepvriezer, wordt softijs bereid in speciale machines die het ijs meteen naar buiten duwen.
Softijs wordt maar tot min 5 graden bevroren, heeft een meer romige en smeuïge textuur en bevat een iets lager vetpercentage dan gewoon roomijs. Het wordt bereid in speciale machines die het ijs meteen naar buiten duwen. Net voordat de beeldige ijssoes op je horentje belandt, daalt de temperatuur tot enkele graden onder het vriespunt. Daarna is het onmogelijk het ijsje nog te bewaren.
Een perfecte hygiëne is een must, want dit zachte ijs is erg vatbaar voor besmettingen, zoals in het verleden al enkele malen is gebleken.
Light ijs
De term light slaat bij light ijs voornamelijk op het vetgehalte. Light ijs bevat 30% minder vet, maar nog steeds zeer veel suiker.
Wie op zijn gewicht let, gaat dus best na of light ijs zich ook in minder calorieën vertaalt.
Een ander light alternatief is steviaroomijs.
Hoe vaster een voedingsproduct zoals ijs, hoe minder baat je er bij hebt om voor light te kiezen. Dit type eetwaren heeft immers volume nodig. En het weggehaalde vet kan niet zomaar worden vervangen door water. Van light ijs mag je dus niet dubbel zoveel eten, met twee bolletjes krijg je nog altijd zo'n 130 kcal binnen.
Waterijs
Waterijsjes bestaan hoofdzakelijk uit water en suiker, waar de nodige smaken, zoals vruchtensap, vruchtenpuree of siroop, worden toegevoegd. Waterijs bevat geen toegevoegde vetten.
De trend om waterijs volgens persoonlijke smaak aan te passen met toppings en ingrediënten heeft waterijs opnieuw erg hip gemaakt. En voor wie zijn gewicht in de gaten wil houden, zijn ijs op basis van water en ook sorbets sowieso een slimmere keuze.
Veruit het bekendste waterijsje is de raket. Mijn kleinkinderen zijn hier dol op. Dit waterijsje, dat slechts 40 calorieën bevat, is intussen 50 jaar oud. Andere klassiekers die het nog steeds doen, zijn de twister en de calippo.
Sorbet
Sorbet bevat dezelfde ingrediënten als waterijs, maar het verschil zit voornamelijk in het productieproces. Bij de bereiding van sorbet wordt de ijsmassa geroerd en dat houdt dit ijs schepbaar en licht verteerbaar.
Sorbet bevat 20 tot 30 % minder calorieën dan roomijs. Fruitsorbet bevat minstens 25% fruit of het equivalent in sap, vruchtenextract of gedroogd fruit. Bij citrusvruchten volstaat 10% fruit en 5% bij exotische vruchten.
Hoewel sorbet een waterbasis heeft, betekent dit niet dat het ijs altijd vrij is van melk. Soms wordt een kleine hoeveelheid toegevoegd om de structuur te verbeteren. In twee bolletjes van dit verkoelende tussendoortje zitten ongeveer 120 kcal, een groot waterijsje doet het beter met slechts 90 kcal.
links kiwi- en rechts citroensorbet
Verwar sorbet niet met sherbet, dit is een vorm van sorbet op basis van melk of slagroom.
http://www.ah.nl/kookschrift/verzameld-recept?id=202823&userid=231240
Yoghurtijs of Frozen yogurt
De nieuwe trend is yoghurtijs. Frozen yogurt kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten maar is nu ook bij ons al stevig ingeburgerd.
Yoghurtijs bevat iets minder vet dan roomijs omdat de melk vervangen is door magere yoghurt, rijk aan calcium. Maar ook hier komt extra suiker bij kijken. Frozen yogurt kies je dus voor de smaak, want qua voedingswaarde verschilt het niet erg van roomijs.
Bij yoghurtijs hoort vaak een topping. Dit is een extraatje dat het ijsje helemaal af maakt. Als topping geniet fruit de voorkeur en laat je chocolade, snoepjes en koekjes beter liggen.
Lactosevrij ijs
Voor wie van de structuur en smeuïgheid van roomijs houdt, maar geen lactose mag - of voor wie gewoon op ontdekking wil - bestaat er een ruim gamma alternatieven. Zo vind je onder andere ijs van soja-, rijst- en geitenmelk in de supermarkt. Deze brengen per portie doorgaans evenveel calorieën als gewoon roomijs aan.
Maak zelf een ijsje!
- waterijsjes kan je eenvoudig maken met fruitsap of gepureerd fruit, vermengd met water en suiker. Giet in een vorm, stop er een stokje in en zet in de diepvriezer. Hoe meer suiker je waterijs bevat, hoe zachter je ijsje en hoe langer je het kan bewaren in de diepvriezer. Vier je creativiteit bot door stukjes fruit, munt, nootjes enz.. toe te voegen.
- een gezond vers ijsje verkrijg je door een beetje witte yoghurt of melk samen met bevroren vruchten te mengen in een blender. Het smaakt zoals vers roomijs en je kan het verrijken met een lepeltje suiker, stevia of aspartaan en vervolgens even invriezen.
MMMM ..... LEKKERRRRR!
afbeeldingen genomen via google voor commercieel hergebruik.
Met dank aan 'plus magazine'.
Maak jouw eigen website met JouwWeb