De diagnose luidt 'tendinitis' … en nu?

Je pols doet pijn en is gezwollen. De huid voelt warm aan, je kunt het lichaamsdeel minder goed bewegen.

Soms gaat het even weg, maar het komt terug.

Tendinitis luidt de diagnose!

Tendinitis is een van de ruim honderd reumatische aandoeningen. Alle soorten reuma hebben gemeen dat de pijn wordt ervaren in delen van het bewegingsapparaat zoals botten, spieren, gewrichten en pezen. De pijn is niet het gevolg van een ongeval of blessure, maar wordt vaak gekenmerkt door een ontsteking.

Tendinitis is een ontsteking van een pees. Pezen bestaan uit vezels die de spieren verbinden met de botten. De vezels zitten in een omhulling of zogenaamd peeskapsel waarin ze bewegen. Die beweging wordt vergemakkelijkt doordat het gewricht wordt "gesmeerd" met een gewrichtsvloeistof.

Je kan op volgende foto de pezen zien op de achterkant van je hand. Ze komen van spieren in de onderarm en bewegen de vingerbotten.

Er zijn een aantal klassieke symptomen. Het belangrijkste symptoom bij tendinitis is pijn en het moeilijk kunnen bewegen, vooral wanneer de spier van de pees wordt opgespannen. Soms ontstaat een zichtbare zwelling, roodheid en de plek voelt warm aan, meestal dicht tegen het gewricht. De pijn kan uitstralen en de intensiteit gaat vaak op en af en piekt bij bewegen of sporten.

In sommige gevallen duurt de ontsteking maar een paar dagen, waarna die vanzelf weg gaat. Maar het kan weken of maanden duren, als er niet behandeld wordt. Tendinitisklachten komen vooral voor ter hoogte van de schouder, de pols, de elleboog (de bekende tenniselleboog), de knie (patellapees) en enkel en de hiel (achillespees).

Wat zijn de oorzaken van tendinitis?

Je hoort de term tendinitis vaak in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven worden we er vaak mee geconfronteerd. Mensen ontpoppen zich ineens tot enthousiaste klusser of tuinman/-vrouw. Vooral na een lange rustperiode is het geen aanrader om opeens je hele tuin om te spitten of het huis te behangen/schilderen in een mum van tijd. Wie de belasting van de pezen niet zachtjes heeft opgebouwd kan problemen krijgen. Een te zware of ongewone overbelasting kan leiden tot ontsteking en zelfs tot scheurtjes in de pees.

Wil je na een lange winter- of rustperiode opnieuw gaan sporten, bouw je activiteit dan geleidelijk op. Het zijn niet alleen mensen boven de dertig/veertig jaar die hebben last van tendinitis. Heel wat sporters hebben ermee te kampen. Peesontsteking kan ontstaan door kwetsuren. Het geneest vaak langzaam, is moeilijk te voorkomen en een echte plaag voor wie intensief aan sport doet.

Slechte houding van het gewricht, een lichte misvorming, onvoldoende opwarmen voor een sport en onaangepaste uitrusting (bv. degelijke schoenen) kunnen oorzaak zijn van tendinitis.

Tendinitis kan veroorzaakt worden door de voeding. Peesontstekingen kunnen voortvloeien uit onvoldoende hydrateren, een hoog urinezuurgehalte in het bloed (een zuur dat wordt afgevoerd met de urine, vandaar het belang om voldoende te drinken), een overmatig gebruik van suikers wat schadelijk is voor de afbraak van urinezuur of een overmatig gebruik van bepaalde voedingswaren die histamine bevatten (tomaten, avocado's, spinazie, aardappelen, kolen, worst, tonijn, gruyèrekaas …).

Wanneer ben je zeker dat je tendinitis hebt?

Het is belangrijk dat je naar de dokter gaat zodra je een ongewone pijn voelt. Een verwaarloosde peesontsteking kan complicaties geven en hardnekkig zijn indien de pees en het kapsel aan elkaar vast gaan kleven. Er is al veel af te leiden uit het verhaal van de patiënt die zijn klachten beschrijft. Aan de hand daarvan bepaalt de arts of de klacht alleen plaatselijk is, of onderdeel uitmaakt van een of meer algemene reumatische ziekten.

Er kan eventueel een klinisch onderzoek, met specifieke test voor de verschillende pezen volgen: een radiografisch onderzoek, een echografie, een botscan en in uitzonderlijke gevallen een NMR-scan. Als er gedacht wordt aan een infectie kan via een bloedonderzoek de oorzaak van de infectie gevonden worden.

Hoe wordt tendinitis behandeld?

Tendinitis is goed te behandelen. De behandeling is afhankelijk van de plaats van de ontsteking. De beste manier om de ontsteking te laten verminderen is RUST. De pees moet gedurende enkele weken volkomen onbeweeglijk worden gehouden. Soms kan een tijdelijke brace of steunverband hierbij helpen.

IJspakkingen (coldpacks) op het getroffen gebied leggen, kan de zwelling en pijn verminderen. Maar let op 'laat nooit langer dan 20 minuten aan één stuk ijs op een ontsteken pees liggen'.

De dokter kan pijnstillers én ontstekingsremmers voorschrijven of ter hoogte van de pees een cortisonepreparaat inspuiten dat eveneens het ontstekingsproces afremt. Opgelet, een achillespees verdraagt deze inspuitingen niet zo goed.

Ook fysiotherapie kan helpen: massage helpt de zwelling wegnemen en zorgt ervoor dat het gewricht niet verstijft. Het helpt om de conditie van gewrichten, pezen en spieren in stand te houden of te verbeteren. Bovendien helpt het om een goede houding aan te leren.

De combinatie van al deze behandelingen geeft meestal een gunstig resultaat. Maar het duurt wel enkele weken vooraleer er beterschap merkbaar is: geduld is de boodschap.

Tendinitis voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen.

  • Om herhaling van de klachten te voorkomen is het belangrijk dat je die activiteiten vermijdt die de aandoening in eerste instantie hebben veroorzaakt.
  • Het is beter pezen niet te overbelasten en niet te overdrijven met de duur en intensiviteit van repetitieve bewegingen die u niet gewend bent. Probeer de klus of sport meer in de tijd te spreiden.
  • Het kan heel moeilijk zijn als je door je werk steeds herhaalde bewegingen moet doen. Als het een terugkomend probleem is, dan moet je dit met je werkgever bespreken. Een verandering van taken kan helpen.
  • Neem voorzorgen door ergonomische hulpmiddelen te gebruiken, zoals een gelkussentje dat de pols ondersteunt of speciale bandjes (knie, elleboog) die de druk wat wegnemen van de pees. Ze moeten wel vrij strak worden aangespannen en dat kan oncomfortabel worden.
  • Warm, vooraleer je sport, geleidelijk op gedurende minstens 10 minuten.
  • Oefeningen om de spieren rond het getroffen gebied te versterken kunnen helpen. Vraag een fysiotherapeut naar de beste oefeningen om overbelasting te voorkomen.
  • Indien je met een nieuwe sport begint, volg dan enkele lessen onder begeleiding van een coach zodat je de juiste techniek aanleert.
  • Zorg voor de juiste uitrusting volgens de sport die je wil beoefenen. Vooral goede schoenen zijn belangrijk om peesontstekingen te voorkomen.
  • Recupereer na de training door lang te stretchen.
  • Drink voldoende voor, tijdens en na de training.

En wat als dat allemaal niet helpt?

Wordt er na een aanvaardbare periode onvoldoende resultaat geboekt, dan kan men een operatie overwegen. Dat kan perfect in de dagchirurgie. Het weefsel wordt gestimuleerd om nieuw, gezonder weefsel aan te maken. De techniek noemt scarificatie. Na de ingreep zo snel mogelijk bewegen om stramheid te voorkomen. Het genezingsproces duurt een zestal weken. In die periode revalideert de patiënt voorzichtig en herwint hij de functie van de getroffen pees.

 

De Quervain tendinitis operatie

De orthopedielier - quervain tendinitis

Omdat de genezing vaak heel wat tijd vraagt, vind je hieronder 'natuurlijke' ontstekingswerende remedies die je kan toepassen zonder de ongewenste neveneffecten van pijnmedicatie.

Hoe je peesontsteking op een natuurlijke manier behandelen?

Tendinitis reageert over het algemeen goed op een natuurlijke behandeling met kruiden en een eenvoudige manier om pijn en ontsteking te verlichten is het aanbrengen van zelfgemaakte kruidenkompressen. Je kan hiervoor de volgende planten gebruiken:

  • Smeerwortel (Symphitum Officinale) is van oudsher erkend als medicinale plant voor wondverzorging. De bladeren bevorderen de genezing van oppervlakkige wonden, rugpijn en zwelling en brengen verlichting van gewrichtspijn aan de knieën en enkels. De plant kan enkel uitwendig gebruikt worden en is giftig bij inwendig gebruik.
  • Curcuma Longa: In de Indische geneeskunde staat kurkuma of geelkruid reeds eeuwen bekend als geneeskrachtig kruid. Kurkuma is sterk ontstekingswerend en verzacht de pijn, zwelling, koorts en eveneens verstopte ademhalingswegen. Het werkt bovendien antibacterieel, antiviraal, schimmeldodend en immuniteitsverhogend. Gebruik het poeder of de gedroogde wortel in je gerechten en geef je menu een Indische gezondheidsbevorderende draai.
  • Arnica Montana: Is hét natuurlijke middel bij uitstek om ontsteking en stijfheid tegen te gaan. Het stimuleert op natuurlijke wijze de lokale doorbloeding. Hierdoor worden afvalstoffen uit spieren en gewrichten sneller afgevoerd en herstelt spierweefsel sneller.

Om een natuurlijk kompres te maken, verzamel je bij voorkeur verse planten. Maal ze fijn met een vijzel en breng de pasta aan op de plaats van de ontsteking. Wikkel vervolgens een zwachtel om en let op dat je die niet te strak aanspant.

Heb je de planten in gedroogde vorm, vermeng ze dan met water en laat dit even koken. Breng het op dezelfde wijze aan op de huid en omzwachtel extra met een doek om overtollig vocht op te vangen.

Van de hierboven beschreven plantenremedies is de best bekende de toepassing van Arnica. Het wordt vaak gebruikt in gels en homeopathische medicatie door sportlui en mensen die regelmatig te kampen hebben met spierpijn en ontsteking.

  • Kleikompressen verlichten de pijn veroorzaakt door ontsteking. Groene klei is een levende stof, rijk aan mineralen, sporen en enzymen, die aangebracht kan worden op de huid om pijn en ontsteking te verlichten. Dompel een katoenen doek in een kleipapje en breng die aan op de huid. Je kan de klei ook vermengen met infusies van de hierboven vermelde planten voor een uitstekend effect.

Laat het kompres twintig minuten inwerken en spoel nadien de huid goed af met lauw water. Breng deze medicinale kompressen tweemaal per week aan en behandel hiermee op eenvoudige en natuurlijke wijze tendinitis of peesontsteking.

 

Bronnen

https://gezonderleven.com/tendinitis-natuurlijk-genezen/

https://gezonderleven.com/hoe-behandel-tendinitis-peesontsteking/

https://www.avogel.nl/Indicaties/Tendinitis-peesontsteking.php

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb