Heb je ook buikpijn?
Eén pijn … veel oorzaken!
"Mama, ik heb buikpijn!"
Bij sommige kinderen is dat een ‘reden’ om niet naar school te moeten. Maar het kan ook iets ernstigs zijn! Negeer de klachten van het kind niet, misschien is het een 'om hulp vragen' voor andere problemen die veel dieper liggen dan de 'buikpijn'
Buikpijn kan zoveel oorzaken hebben, dat het zelfs voor een dokter vaak een uitdaging is om de juiste diagnose te stellen. Maar wat is meestal de boosdoener?
1. STRESS
Waaraan herkennen?
Moet je een belangrijke vergadering leiden of een spreekbeurt geven? Dan kunnen je zenuwen er wel eens voor zorgen dat je uren ervoor met buikpijn, braakneigingen en/of diarree op het toilet moet doorbrengen.
Hoe krijg je het (niet)?
Bepaalde stresserende situaties kan je natuurlijk niet uit de weg gaan. Maar als je gezond eet, dagelijks een half uurtje beweegt en genoeg ontspant, zal je veel beter met spanning kunnen omgaan.
Wat doe je eraan?
Een eenvoudig pilletje tegen diarree of misselijkheid kan soelaas bieden. Maar als je klachten vaak opspelen en gepaard gaan met gewichtsverlies, koorts of bloed in de stoelgang, aarzel dan niet om langs te gaan bij de dokter.
2. GALSTENEN
Waaraan herkennen?
Als je na een vetrijke maaltijd plots hevige pijn_opstoten krijgt, wijst dat waarschijnlijk op galstenen. De kwaal komt vooral voor bij vrouwen boven 35 jaar.
Hoe krijg je het (niet)?
Je kan lang rondlopen met galstenen in je galblaas zonder er last van te hebben. Maar wanneer zo een steen in de galgang terechtkomt, veroorzaakt dat plots een krampachtige, hevige pijn. Jammer genoeg kan je niets doen om galstenen te voorkomen, al zorgen diabetes en overgewicht wel voor een verhoogd risico.
Wat doe je eraan?
De galstenen kunnen verwijderd worden met een kijkoperatie langs de mond of de buik.
3. MAAG- EN DARMZWEREN
Waaraan herken je het?
Een branderige pijn in de bovenbuik die komt en gaat, is typisch voor en maag-en darmzweer. Het doet pijn als je de buik aanraakt en je eten smaakt je niet meer.
Hoe krijg je het (niet)?
Het zuur dat je eten moet afbreken, kan een gat in je maag of darmwand branden. Dan spreken we van een maag-of darmzweer. Dat kan de schuld zijn van medicatie. Sommige pijnstillende middelen verhogen namelijk de zuurproductie. Maar een maagzweer kan evengoed ontstaan door een bacteriële infectie. Ook stress speelt een rol, net als roken en minder gezonde eetgewoonten.
Wat doe je eraan?
Antibiotica en/of zuurremmers kunnen je er na een maand weer volledig bovenop helpen;
4. PRIKKELBARE DARMSYNDROOM
Waaraan herken je het?
Een ‘spastische darm’ is een veel voorkomende chronische aandoening. Krijg je vaak af te rekenen met buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en/of constipatie? Dan kan het zijn dat je dikke darm niet optimaal functioneert.
Hoe krijg je het (niet)?
Waarschijnlijk wordt het prikkelbare-darmsyndroom veroorzaakt door een combinatie van erfelijke aanleg, minder gezond eetgewoonten en stress.
Wat doe je eraan?
Veel mensen lijden aan het prikkelbare-darmsyndroom zonder dat ze het weten. Laat je dus zeker onderzoeken als je bovenstaande symptomen herkent. De ziekte kan weliswaar niet genezen worden, maar je kan de symptomen wel onderdrukken met de juiste medicatie. Je zal bovendien veel minder last hebben van de symptomen als je traag en gezond eet, voldoende kauwt en regelmatig gaat wandelen.
5. BUIKGRIEP
Waaraan herken je het?
Buikgriep heeft weinig te maken met de echte griep, maar wordt zo genoemd door de gelijkaardige symptomen: koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast krijg je pijnlijke buikkrampen, diarree en moet je overgeven.
Hoe krijg je het (niet)?
Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus. Daardoor is het heel besmettelijk. Wees dus voorzichtig als iemand in je omgeving buikgriep heeft. Goed je handen wassen, niet hetzelfde bestek gebruiken en zo weinig mogelijke rechtstreeks contact zijn de boodschap.
Wat doe je eraan?
Niets, buikgriep geneest na een paar dagen vanzelf. Zorg er wel voor dat je genoeg water drinkt, want door diarree verlies je veel vocht. Je kan eventueel iets nemen tegen de misselijkheid, maar let op met diarree-werende middelen. Het is beter om de ontlasting uit je lichaam te hebben dan erin!
6. APPENDICITIS
Waaraan herken je het?
Wanneer je appendix ontsteekt, spreken we van appendicitis. Enkele symptomen zijn pijn in de rechteronderbuik, misselijkheid, geen eetlust, koorts en pijn bij aanraking van de buik. Appendicitis komt vooral voor bij mensen onder de 25 jaar en zal in die gevallen snel worden opgemerkt. Maar de aandoening kan zich ook voordoen op oudere leeftijd. Meestal zijn de klachten dan behoorlijk vaag, zodat het niet gemakkelijk is om de diagnose te stellen. Dan kan een bloedtest of echografie duidelijkheid bieden.
Hoe krijg je het (niet)?
Artsen weten nog steeds niet hoe je een ontstoken appendix kan voorkomen
Wat doe je eraan?
Om te vermijden dat de appendix barst, moet je hem zo snel mogelijk operatief laten verwijderen.
7. VOEDSELVERGIFTIGING
Waaraan herken je het?
Als een paar uur na een dinertje het hele gezelschap naar het toilet holt, weet je hoe laat het is. Overgeven, diarree, buikkrampen, bloed in de stoelgang en hoge koorts zijn typische kenmerken van een voedselvergiftging.
Hoe krijg je het (niet)?
Je kan een vergiftiging oplopen door voedsel te eten dat besmet is met een bacterie. Bewaar voeding daarom niet te lang en eet zeker niets waarvan de vervaldatum verstreken is. Let ook op met eieren, één op de duizend bevat salmonella! Wees extra voorzichtig op vakantie, zeker in landen met minder hygiënische levensomstandigheden.
Wat doe je eraan?
Drink veel water om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen en wacht af. Na een paar dagen verdwijnen de symptomen vanzelf. Als dat niet gebeurt, of als je te hoge koorts krijgt, raadpleeg dan best een arts. Zwaardere vormen van voedselvergiftiging kunnen immers gevaarlijk zijn!
8. NIERPROBLEMEN
Waaraan herken je ze?
Buikpijn kan veroorzaakt worden door nierproblemen. Als je plots heel vaak of juist weinig moet plassen en er bloed in je urine zit, laat je dan zeker onderzoeken door de arts.
Hoe krijg je het (niet)?
Een gezonde levensstijl bevordert de werking van de nieren, maar de meeste aandoeningen kan je helaas niet echt voorkomen.
Wat doe je eraan?
Er kunnen heel wat mankementen aan je nieren ontstaan : stenen, infecties, gezwellen … Afhankelijk van de diagnose kan je arts medicatie of een operatie aanraden.
9. DIVERTICULITIS
Waaraan herken je het?
Diverticulitis is een infectie van de divertikels in de dikke darm. Dat zijn uitstulpingen die kunnen ontsteken als er stoelgang in vast komt te zitten. De aandoening komt vooral voor bij oudere mensen, die al regelmatig last hebben van constipatie. Je kan diverticulitis herkennen aan pijn in de linkeronderbuik, rectale bloedingen en een gewijzigd stoelgangpatroon.
Hoe krijg je het (niet)
Een vezelarm dieet verhoogt het risico op diverticulitis
Wat doe je eraan?
Zet meer groenten, fruit en granen op het menu. Je arts kan helpen om een aangepast dieet op te stellen en medicatie voorschrijven om de symptomen te onderdrukken. In sommige gevallen is een operatie nodig.
Lees ook 'knobbeltjes op de darm'
10. KANKER
Waaraan herken je het?
Heb je langdurige buikpijn die bovendien gepaard gaat met bloedingen, gewichtsverlies en een verandering in je stoelgangpatroon? Dan zou dat weleens op kanker kunnen wijzen…
Hoe krijg je het (niet)?
De meest voorkomende kanker in de buikstreek is darmkanker. Die kan verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid, andere darmaandoeningen en een ongezonde levensstijl spelen allemaal een rol. Ook in de galblaas, pancreas en vrouwelijke geslachtsorganen kunnen zich tumoren ontwikkelen.
Wat doe je eraan?
Hoe vroeger je de kanker op het spoor komt, hoe beter. Dan heeft een operatie in combinatie met bestraling en chemotherapie de grootste kans op succes.
11. ENDOMETRIOSE
Waaraan herken je het?
Krijg je als vrouw erg veel buikpijn tijdens je maandstonden en bij seksuele betrekkingen? Dat kan wijzen op een woekering van baarmoederslijmvlies buiten je baarmoeder
Hoe krijg je het (niet)
Het baarmoederslijmvlies dat je afstoot tijdens je menstruatie kan terechtkomen in de buikholte, zich vastzetten aan allerlei organen en beginnen te groeien.
Wat doe je eraan?
In eerste instantie zijn pijnstillers en ontstekingsremmers een oplossing. Als de aandoening al verder gevorderd is, kan een operatie nodig zijn om cysten, of in het ergste geval je eierstokken en baarmoeder, te verwijderen
Misschien kan dit beknopt overzicht een hulpje zijn bij buikpijn?
Maak jouw eigen website met JouwWeb