Heb je zin in een omelet?

Wie houdt er niet van …

We maken het klaar met kaas, met vis, met aardappel … een OMELET

En, het is helemaal niet duur!

 

1. Maaltijdomelet met broccoli, aardappel en spek

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 8 eieren
  • 4 gekookte aardappelen
  • 1 broccoli
  • 200 gram spekreepjes
  • 1 ui
  • 2 eetlepels gesnipperde bieslook
  • room
  • boter
  • peper en zout
  • brood

Bereiding:

  • Verdeel de broccoli in fijne roosjes en blancheer ze kort in licht gezouten water. Laat schrikken in koud water en laat uitlekken.
  • Pel de ui en snipper ‘m fijn. Stoof glazig in wat boter. Voeg de spekjes toe en bak een minuutje mee. Hou apart.
  • Klop de eieren los met een scheutje room, peper en zout.
  • Snij de aardappelen in stukjes.
  • Verhit wat boter in een pan en bak er 1/4 van de aardappel en de broccoliroosjes kort in aan.
  • Overgiet met 1/4 van het eimengsel en bestrooi met 1/4 van het ui-spekmengsel. Laat de omelet zachtjes stollen.
  • Maak op deze manier 4 omeletten.
  • Werk af met gesnipperde bieslook en serveer met brood.

 

2. Zuiderse omeletjes met geitenkaas

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 8 eieren
  • 150 g geitenkaas, zachte (type Chavroux)
  • 1 rode ui (kleine)
  • 8 zongedroogde tomaten (+ wat extra)
  • room
  • boter
  • peper en zout
  • 1 zakje rucola

Bereiding:

  • Schil de zoete aardappelen en snij ze in blokjes. Kook 5 minuten en laat uitlekken.
  • Snij de chorizo in blokjes. Bak even aan in een pan met een flinke scheut olijfolie.
  • Doe er de blokjes aardappel bij en laat even meebakken.
  • Klop de eieren los met de peterselie, peper en zout. Giet in de pan en roer even om, zodat de zoete aardappel en tortilla niet onderaan in de pan blijven liggen.
  • Dek af. Bak de tortilla ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje, tot ze gestold is.
  • Draai ze om en bak nog 5 minuten verder. Haal ze uit de pan.

 

3. Omelet met champignons

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 8 eieren
  • 1 kg champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el bladpeterselie (gehakte)
  • melk
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout
  • brood

Bereiding:

  • Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes. Pel en snipper de knoflook.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime pan of wok en bak er de champignons in met de knoflook.
  • Voeg, als al het vocht verdampt is, een klontje boter toe en kruid met peper en zout.
  • Schep om en haal van het vuur.
  • Klop de eieren los met wat melk. Kruid met peper en zout. Bak er 4 omeletten van.
  • Leg elke omelet apart open op een bord. Roer de peterselie door de champignons.
  • Verdeel dit over de omeletten en vouw ze toe. Geef er brood bij.

 

4. Mexicaanse omelet

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 eieren
  • 400 g rundergehakt
  • 2 tomaten
  • 1 paprika, groene
  • 2 lente-uien
  • 2 chilipepers, groene
  • 1 blikje maïs (klein)
  • melk
  • room, zure
  • 1 el koriander (gehakt)
  • maïsolie
  • peper en zout
  • chips (tortilla)

Bereiding:

  • Pel de tomaten, ontpit ze en snij ze in blokjes.
  • Snij de paprika in kleine blokjes. Snij de lente-uitjes fijn.
  • Snipper de chilipepertjes (zonder de zaadjes) fijn. Laat de maïs uitlekken.
  • Bak het gehakt rul in een pan met een scheutje maïsolie.
  • Voeg de groenten toe en roerbak even mee. Werk af met een beetje koriander. Breng op smaak met wat zout.
  • Klop de eieren los met een scheutje melk en kruid met peper en zout.
  • Bak 4 grote, dunne omeletten in een pan met olie.
  • Beleg ze met het gehaktmengsel en rol strak op. Snij ze schuin doormidden.
  • Serveer met tortillachips en zure room.

 

5. Portugese kabeljauwomelet

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 12 eieren
  • 350 g kabeljauwfilet
  • 1 ui (middelgroot)
  • 1 tomaat
  • 1 paprika, groene
  • 80 g boter
  • 2 el peterselie, gehakt
  • zout
  • brood

Bereiding:

  • Pel en snipper de ui. Snij de tomaat in blokjes en de paprika in reepjes.
  • Snij ook de kabeljauw in blokjes.
  • Verdeel alles in 4 porties, voor 4 omeletten dus.
  • Stoof per omelet wat ui aan in een klontje boter. Voeg paprika toe en laat eventjes meestoven.
  • Klop per omelet 3 eieren los met 1/2 el peterselie en wat zout.
  • Giet dit over de ui en de paprika.
  • Bestrooi meteen met de kabeljauw en de tomaat.
  • Laat de omelet zachtjes stollen, tot ook de vis gaar is.
  • Serveer met brood.

 

6. Omelet met zalm en asperges

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 eieren
  • 4 plakjes zalm, gerookte
  • 1 bussel asperges, groene
  • 6 takjes dille, verse
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

  • Maak de asperges schoon en snij ze in stukken van 3 à 4 cm.
  • Stoof ze beetgaar in een ruime pan met wat olijfolie. Kruid met peper en zout. Hou apart.
  • Snij de zalm in snippers. Hak de dille.
  • Klop 2 eieren los en giet ze in een pan met wat hete boter.
  • Bestrooi meteen met asperges en zalmsnippers.
  • Kruid met peper en laat de omelet zachtjes stollen.
  • Bak op dezelfde manier nog 3 omeletten.
  • Bestrooi ze net voor het serveren met gehakte dille. Lekker met gebakken krielaardappeltjes.

 

Met dank aan libelle door wie ik enkele van deze lekkere omeletten klaarmaakte

http://www.libelle-lekker.be

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb