Soep over de grenzen heen

Het is wintertijd, soeptijd ..

Het hoeft niet altijd Belgisch. Kom, kijk en kook mee over de grens en ontdek hoe lekker ánders soep kan zijn.

FRANKRIJK

Franse uiensoep

Er zijn in de wereld verschillende soorten Franse uiensoep. Toch is er van alle variaties een klassieker, zoals volgende

Ingrediënten: (6 personen)

  • ¾ kg uien
  • 2 liter runds- of kippenbouillon
  • 40 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • 45 gram bloem
  • 250 ml witte wijn
  • Peper en zout
  • 12 sneetjes stokbrood
  • 100 gram geraspte kaas

Bereiding :

  • Pel de uien en snij ze in dunne ringen
  • Verwarm boter en olijfolie en fruit daar de uienringen goudbruin. Roer regelmatig om en zet het vuur niet te hoog, maar geef de uienringen wel voldoende tijd om te kleuren. Bij grote hoeveelheden, bak de uien in twee of meerdere beurten.
  • Voeg de (fijngehakte) teentjes knoflook en de bloem toe. Roer ongeveer 2 minuten.
  • Doe de gebakken uien in een grote kookpot of soepketel.
  • Voeg al roerende de bouillon en de wijn toe en breng (al roerend) aan de kook.
  • Voeg laurier en tijm toe, dek af en laat de soep nog 20 minuten sudderen op een licht vuur.
  • Neem de laurier weg en breng de soep op smaak met peper en zout.

Opdienen :

  • Verwarm de grill voor
  • Rooster de sneetjes stokbrood en verdeel ze over de 6 soepkommen
  • Schep de soep erover en bestrooi met de geraspte kaas
  • Zet de soep even onder de grill totdat de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt
  • Dien op en eet smakelijk.

 

ITALÏE

Minestrone

Minestrone is een Italiaanse groentesoep met pasta of rijst en op smaak gebracht met verse kruiden en look. Het is een volwaardige maaltijdsoep.  De soep wordt geserveerd met geraspte parmezaanse kaas.

Ingrediënten : (6 personen)

  • 3 liter kippen- of groentenbouillon
  • 200 gram zout of gerookt spek (kan weggelaten worden door vegetariërs)
  • 2 stevige wortels (in blokjes gesneden)
  • 1 preiwit (in rondjes)
  • 1 dikke ui (in ringen)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels bleekselder (in stukjes)
  • 3 aardappelen (bij voorkeur vastkokend)
  • 1 blik witte bonen (optioneel)
  • 1 courgette (in stukjes
  • gesneden)
  • 200 gram erwten
  • 150 gram sperziebonen (optioneel)
  • ¼ fijngesneden kool (witte of groen)
  • 3 tomaten (of 400 gram tomatenstukjes in blik)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • gehakte peterselie
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 blaadjes verse salie (optioneel)
  • Verse tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram parmezaanse kaas
  • 150 gram pasta (naar keuze)
  • Peper en zout

Bereiding :

Alle groenten zijn in kleine, maar niet té fijne stukjes gesneden én gewassen. In een minestrone mogen de verschillende groenten herkenbaar blijven. Ze zorgen voor wat extra ‘beet’ in de soep.

  • Verhit de olijfolie in een grote kom
  • Stoof eerst de stukjes ui en selder. Voeg dan de geperste look toe.
  • Doe er de wortelstukjes en de prei bij. Roer regelmatig in de pot tijdens het koken
  • Laat de fijngesneden spekblokjes meestoven
  • Voeg de fijngesnipperde kool en de blokjes aardappel erbij.
  • De laurier, takjes tijm, peterselie en salie samenbinden tot een kruidentuiltjes en erbij doen.
  • Voeg er nu de courgette, erwten en uitgelekte witte bonen bij.
  • Roer de tomatenpuree door de kippen- of groentebouillon. Schenk de bouillon erbij, dek af en laat op een zacht vuur pruttelen.
  • Nu is het de beurt aan de zachte groenten. Voeg blokjes tomaat en courgette toe en laat nog 10 min. koken tot alle groenten goed gaar zijn.
  • Laat de pasta meekoken tot ze beetgaar is.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout

Opdienen :

  • Schep de minestrone in een groot, diep bord
  • Strooi er peterselie en een portie parmezaanse kaas over

Tip : écht op zijn Italiaans wordt een kommetje met flink wat gemalen parmezaan apart op tafel gezet.

 

NEDERLAND

Snert (Hollandse erwtensoep)

De Nederlandse keuken kent weinig internationaal beroemde gerechten, maar snert komt toch aardig in de buurt. Het is een stevige maaltijdsoep die vooral in de winter veel gegeten wordt. In echte Hollandse erwtensoep hoort varkensvlees.

Ingrediënten : (voor ongeveer 3 liter soep)

  • 500 gram groene spliterwten
  • 2 varkenspootjes of 1 stuk hamschijf (met bot)
  • 100 gram spek (liefst zuurkoolspek met zwoerd)
  • 6 saucijsjes
  • 2 aardappelen
  • 3 stengels prei
  • 1 knolselder
  • 1 wortel
  • Groene selder
  • Peper en zout

Bereiding :

  • Spoel de spliterwten in koud water. Sommigen laten ze een nacht weken, maar dat is geen ‘must’
  • Breng ruim water aan de kook en doe de erwten erin, de varkenspoten en het spek erin. Laat zachtjes koken.
  • Ondertussen snij je aardappelen en knolselder in blokjes, de wortel en de prei in rondjes en de ui gesnipperd.
  • Doe de schoongemaakte groenten in de pan en verhit op een laag vuur totdat de erwten klaar zijn ( dat kan duren van 1 tot 3 uur – spliterwten moeten stukkoken)
  • Haal het vlees uit de kom. Verwijder botten of botjes en eventueel kraakbeen. Snij het vlees fijn. Haal het zwoerd van het spek en snij het spek in blokjes.
  • Doe alle vlees terug in de kom, doe er de saucijsjes bij en snipper de bladselder erbij.
  • Laat nog 15 minuten verder opwarmen
  • Kruid met peper en zout.
  • Dien heet op

Serveren :

  • Verdeel over de soepkommen en doe saucijs of rookworst in plakjes erbij. Geef er brood bij, liefst roggebrood (met katenspek belegd) maar gewoon stokbrood kan ook.

 

BELGIË

Belgische witloofsoep met witbier

Ingrediënten : (4 personen)

  • 12 struikjes witloof
  • ½ flesje witbier (Brugs tarwebier, Hoegaarden, Dentergemse …)
  • 8 dl gevogeltefond
  • Boter
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Muskaatnoot, peper en zout

Bereiding :

  • Maak het witloof schoon en verwijder de bittere onderkant.
  • Snipper de struikjes fijn en stoof ze 5 minuten in een mootje gesmolten boter
  • Voeg de gevogeltefond en het witbier toe
  • Breng aan de kook en laat 15 – 20 minuten koken, tot het witloof goed gaar is
  • Kruid met peper, zout en muskaatnoot

Serveren

  • Versier met peterselie of witloofsnippers

 

RUSLAND

Borsjtsj (rode-bietensoep)

Ingrediënten :

  • 4 rode bietjes
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 ½ liter heldere, krachtige runderbouillon
  • een mespunt gedroogde marjolein
  • een mespunt gedroogde basilicum
  • Peper en zout

Bereiding :

  • Boen de bietjes schoon en kook ze 5 minuten in gezouten water. Dan kan je de schil vlot verwijderen en de ‘aardesmaak’ is weg.
  • Snij 2 bietjes heel fijn, meng met azijn en suiker en laat 2 uur marineren
  • Breng de bouillon aan de kook
  • Snij de 2 resterende bietjes in blokjes en voeg ze bij de bouillon
  • Kruid met marjolein en basilicum, dek af en laat koken tot de bietjes gaar zijn.
  • Mix de gemarineerde bietjes en voeg bij de soep
  • Breng op smaak met peper en zout

Tip : het is écht op z’n Russisch met een toef zure room in de soep, en met flink geboterd roggebrood erbij.

 

SPANJE

Gazpacho

Zacht, romig en ijskoud! Er bestaan veel variaties op deze Spaanse klassieker, maar met zongerijpte tomaten en goed olijfolie wordt gazpacho een topper

Ingrediënten : (4 personen)

  • 5 grote rijpe tomaten
  • ½ komkommer
  • 1 ui
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • ½ groene paprika
  • ½ rode paprika
  • 3 sneetjes wit brood
  • 8 eetlepels olie
  • Sap van ½ citroen
  • Tabasco

Bereiding :

  • Verwijder de zaadlijsten van ed paprika’s en ontkorst het brood
  • Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes. Hou een halve tomaat apart en snij die in heel kleine stukjes. Snij de rest in stukken
  • Schil de komkommer en snij 2 cm in kleine stukjes. Snij de rest gewoon in stukken. Doe hetzelfde met de paprika’s en ui.
  • Doe alle minuscule stukjes in ene kom en meng ze door elkaar. Dek af met plastiekfolie en zet koel weg
  • Snij 1 snee brood in kleine dobbelsteentjes en bak deze goudbruin in olijfolie. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snij de rest van het brood in stukken en doe samen met de tomaatstukken, de komkommer, de ui, de paprika, de look, het citroensap en 4 eetlepels olijfolie in de keukenmachine en mix tot soep.
  • Breng op smaak met tabasco en zout. Plaats in de koelkast en laat goed koud worden
  • Schep de ijskoude soep in gekoelde glazen of kommen : druppel er wat olijfolie over en serveer met brood en fijne groenteblokjes

 

CHINA

Chinese (Oosterse) kippensoep

Ingrediënten :

  • 2 kipfilets, in plakjes gesneden
  • 100 gram Chinese vermicelli (engelenhaar)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 koffilepels vissaus (nuoc mam)
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 koffielepel zonnebloemolie
  • 1 rood pepertje, in ringetjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 stengel citroengras, gesnipperd
  • 2 koffielepels verse gerapste gember
  • 2 eetlepels gehakte verse munt
  • 4 plukjes verse koriander
  • Peper en zout

Bereiding :

  • Doe de vermicelli in een pannetje
  • Schenk er kokend heet water bij tot ze net onder staan
  • Dek af en laat 5 minuten onaangeroerd staan. Giet ze af
  • Roerbak het pepertje, de knoflook, het citroengras en de gember een paar minuten in de zonnebloemolie
  • Schenk er dan de bouillon bij en breng aan de kook
  • Voeg er de plakjes kip aan toe
  • Dek af en laat 5 minuten sudderen, of tot de kip gaar is
  • Breng op smaak met de sojasaus, de vissaus en eventueel peper en zout
  • Voeg er de vermicelli aan toe en laat de soep goed doorwarmen
  • Werk af met gehakte munt en een plukje koriander
  • Serveer goed heet

Tip : je kan er naar keuze groente bijvoegen; rode paprika, wortel, sojascheuten, uitjes …

 

THAILAND

Thaïse consommé

Ingrediënten :

  • 1 liter heldere runderbouillon
  • 100 gram runderfilet
  • 4 gekookte en gepelde scampi’s
  • ½ limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje engelwortel (zo groot als het knoflookteentje)
  • Een paar blaadjes verse basilicum
  • Olie
  • Peper en zout

Bereiding :

  • Snij de filet in dunne reepjes en roerbak ze in een beetje hete olie
  • Kruid met peper en zout
  • Snipper het knoflookteentje en snij de engelwortel in zo klein mogelijke stukjes
  • Snipper de basilicumblaadjes en pers de limoen.
  • Verdeel vlees, scampi’s, limoensap, knoflook, engelwortel en basilicum over de borden
  • Breng de bouillon aan de kook en verdeel de soep over de borden
  • Serveer meteen

 

In vorig artikel plaatste ik het recept over GOULASHSOEP uit HONGARIJE

De afbeeldingen werden genomen via google

Maak jouw eigen website met JouwWeb