Het verschil tussen leven en dood voor dieren in nood
We horen en zien steeds vaker hoe dieren verwaarloosd en mishandeld worden. Er zijn zoveel redenen waarom dieren 'moeten' lijden. Het kan gaan om onvoldoende kennis betreffende onderhoud en/of verzorging van de meeste dieren. Hoe vaak komt het niet voor dat dieren worden aangeschaft zonder hierbij alle voor- en nadelen te overwegen? Er is één gouden raad: "Infomeer je eer je begint met de aankoop van een dier!"
We beseffen het misschien niet maar de verkeerde aanpak is soms dicht bij huis. Weet je dat 6 op de 10 plaatsen waar landdieren in de weide staan gebreken vertonen? Er is geen aangepaste stalling of zelfs helemaal geen stalling, onvoldoende vers gras, teveel dieren op een beperkte ruimte, geen droge plaats voorzien (teveel modder) zodat de dieren de ganse dag door natte poten hebben en slecht onderhouden hoeven, weke hoeven!
Wie van dieren houdt kan zich niet voorstellen dat iemand een dier zou mishandelen. En toch, de mens is heel creatief in het bedenken van redenen waarom dieren moeten lijden. Hoe komt het dat niet iedereen in staat is empathie op te brengen voor de meest weerlozen, de dieren? Waarom bestaat deze gruwel überhaupt nog in Europa anno 2017? De mishandeling die dieren door het toedoen van mensen ondergaan is hartverscheurend, misselijkmakend en razernij-opwekkend. Maar ook al is het moeilijk hierover na te denken: we kunnen het lijden van dieren niet stoppen door weg te kijken en te doen alsof het niet plaats vindt.
Elke dag opnieuw en overal in de wereld vechten dieren voor hun levens. Ze worden tot slaaf gemaakt, geslagen, verminkt en opgesloten in kleine kooien zodat mensen hen kunnen doden en opeten. Ze worden soms verbrand, verblind, vergiftigd en levend in stukken gesneden in de naam van "onderzoek". En wat met de slachtoffers die geëlektrocuteerd en gewurgd worden of zelfs levend gevild zodat mensen rond kunnen paraderen in hun pelzen.
Het is leuk om naar het circus te gaan en ja, de clowns zullen de kinderen en ouders best vermaken, de jongleurs slaan ons met verbazing en artiesten, die halsbrekende toeren uithalen aan de trapeze of andere attributen doen ons hart héél wat sneller slaan. Maar hoe is het gesteld met de dieren in het circus? Wat moeten sommige van hen doorstaan voor het 'vermaak' van mensen?
Volgende gegevens komen van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)
'Berenwelpen, leeuwen geslagen, vastgeketend en verwaarloosd in de Chinese circusindustrie.'
In heel China worden beren, apen, tijgers, leeuwen, honden en andere dieren gedwongen om op te treden voor menigtes in circussen, reizende shows en aan de weg gelegen dierentuinen. Het klinkt wreed maar de onderzoekers van PETA stelden vast dat bv. berenwelpen aan hun nek werden opgehangen en gedwongen om trucs uit te voeren door middel van geweld en intimidatie. Ze waren bv. gedwongen om rechtop te blijven staan, soms wel uren achter elkaar, om ze te trainen op hun achterpoten te lopen. Als ze zichzelf niet rechtop kunnen houden, lopen zij het risico te stikken of zichzelf op te hangen. Op de lange termijn veroorzaakt dit permanente gewrichtsschade of zelfs verlamming. Ze krijgen die problemen vaak op jonge leeftijd, wat betekent dat ze voor de rest van hun leven lijden.
Daarnaast worden dieren ook gedwongen om over objecten te springen, op hun handen te lopen en andere verwarrende truckjes uit te voeren. Het huilen, schreeuwen en grommen helpt niet, de trainers rukken aan hun halsbanden, slepen hen over de grond, grijpen hen bij de vacht op hun rug, schreeuwen naar ze en dwingen hen door te blijven gaan.
Weet je wel wat eraan vooraf ging als leeuwen tijgers op ballen balanceren, over de grond rollen en op hun achterpoten staan? En wat denk je hiervan : Een aap werd geketend aan de hoorns van een geit en werd gedwongen een handstand te doen terwijl de geit een ladder beklom en op een vaas stond, al balancerend op een balk. Terwijl de aap moeite had zijn balans te houden werd hij herhaaldelijk door zijn handelaar gestoken met een metalen paal.
Eén ding is zeker:
Dieren willen niet op fietsen rijden, op hun kop staan, balanceren op ballen of door brandende hoepels springen.
Wij zijn ons bewust dat kinderen van kleinsaf moeten leren op een goede manier omgaan met dieren. Dieren hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Willen ze een dier in huis, begin zo snel mogelijk met de juiste aanpak. Kinderen kunnen een sterke band opbouwen met dieren én ze leren veel bij. Kinderen leren verantwoordelijkheid dragen, begrip hebben van discipline en tijdsbesef (want het dier moet op tijd en stond eten en drinken krijgen). Sommige dieren hebben extra verzorging nodig en het hokje moet regelmatig schoongemaakt worden. Oudere kinderen zullen zich hiervan hopelijk bewust zijn. Kleutertjes zijn soms net iets te jong, maar het is wel belangrijk dat ze leren hoe ze moeten omgaan met dieren. En het huisdier kan een steun en toeverlaat zijn, maar ook een speelvriendje voor het kind.
En heb je geen huisdier, er zijn tal van andere mogelijkheden om je kindje kennis te laten maken met dieren: kinderboerderijen, dierenparken waarbij sommige dieren vrij lopen en niet 'alleen' in de kleine kooi zitten.
'Wie houdt van dieren, houdt van mensen', zo werd het mij vroeger ingeprent.
Help dieren in nood. Geef hen wat ze verdienen na een leven van ellende.
Voorjaar 2017: Wij opteren voor een daguitstap naar een dierenpark en dat spreekt tot de verbeelding van ieder kind. We willen geen groot pretpark-gedoe van friettenten, hamburgerkramen en kooien waarin alleen dieren door de tralies te zien zijn. Bij wilde dieren is dat uiteraard nodig en dat kan ik uitleggen, maar soms vinden we dat toch een beetje zielig.
Het staat vast, we rijden naar De Zonnegloed – Wildlife resue & Education farm.
Dit is niet zomaar een kinderboerderij of dierenpark. Het is een opvangcentrum voor verwaarloosde en in beslag genomen dieren. Ze komen uit diverse Europese opvangcentra. Dieren met een minder kleurrijk verleden die niet terug naar de natuur kunnen, krijgen er een nieuwe thuis voor de rest van hun leven. Dit is een Sanctuary, een veilig nest, een warme thuis.
Welkom in de prachtige natuur van De Zonnegloed, een paradijs voor iedereen die van dieren houdt. We komen oog in oog te staan met dieren uit alle delen van de wereld. Er zijn meer dan 100 soorten: van boerderijdieren tot speelse stokstaartjes, roofvogels, reptielen, apen, kamelen, lynxen, zebra's, ruige beren en nog veel meer.
Hier worden er jaarlijks heel veel dieren met de beste zorg omringd. Dieren uit illegale handel, particulier bezit, dieren uit een entertainment-industrie, laboratoria of uit circussen … allemaal dieren die niet terug naar de natuur kunnen.
Ze krijgen in De Zonnegloed een nieuwe thuis voor de rest van hun leven. Het centrum beschikt over een eigen verzorgingsruimte, operatiekamer, allerlei aangepaste binnen- en buitenkooien, vliegkooien en rehabilitatieverblijven. Dankzij deze infrastructuur biedt de Zonnegloed de nodige professionele herstellingsmogelijkheden en verzorging voor de rest van hun leven. Niet alleen accommodatie, maar ook gekwalificeerd personeel, ervaren dierenartsen en gemotiveerde studenten dierenzorg/dierengeneeskunde en vrijwilligers zijn onontbeerlijk.
Een vraagje: heeft de zebra witte of zwarte strepen?
Elk dier heeft zijn geschiedenis, en kan hier na soms heel ellendige omstandigheden terecht voor een mooier en waardiger leven. Sommigen waren gewoon niet 'mooi' genoeg voor een reguliere zoo, anderen hebben echt een verleden van mishandeling bij hun vorige eigenaars.
De apen voelen zich helemaal thuis op hun 'Apeneiland'.
Het park is voor en van de dieren, bezoekers zijn er op bezoek.
Er wordt duidelijk gevraagd om de dieren met rust te laten, om op sommige plaatsen erg stil te zijn, om op ieder moment het welzijn van de dieren indachtig te zijn - zoals bij deze uil die zijn maaltijd verorbert.
Of de volgende (foto rechts), die zijn middagdutje doet
Het is verrijkend hoeveel meer je aan de kinderen kan leren door dit park te bezoeken: respect en zorg voor dieren komt in de eerste plaats.
De ezel draait de kop en poseert voor ons, net alsof hij wil zeggen "En, wat denken jullie van mijn nieuwe thuis?"
Het geld van de ingangskaartjes, de donaties en alle andere inkomsten worden overduidelijk in de dieren geïnvesteerd.
Elk dier heeft een mooi en net onderkomen, aangepast aan zijn behoeften.
Dit kleintje hoeft niet ver te zoeken, mama is gelukkig niet ver. En de kleine zal het beter hebben dan zijn mama vroeger.
Adopteer een dier
Wie het wenst kan hier een dier adopteren. Dieren hebben deskundige en liefdevolle verzorging nodig: eten, een schoon verblijf, medische zorg en vooral veel aandacht. Als adoptieouder neemt u samen met anderen de financiële zorg op u. De Zonnegloed is een stichting/vzw en ontvangt geen enkele subsidie voor dit werk. Stichting/vzw De Zonnegloed is volledig afhankelijk van de bezoekers, donaties, adopties. Er worden ook vaak geschenken in natura gegeven zoals bv. fruit, groenten, noten …
Wie het wenst kan hier vrijwilligerswerk doen. De meeste dierenvrijwilligers werken in de dierverzorging, maar ook binnen de technische dienst, fondsenwerving, zelfbediening & onthaal, rondleidingen en voor administratieve werkzaamheden is hun inzet onmisbaar. En de Zonnegloed heeft een netwerk van chauffeurs. Dit zijn mensen die gratis en met eigen vervoer dieren ophalen en naar De Zonnegloed brengen. Ze kunnen ook ingezet worden om voer of andere materialen op te halen, flyers uit te delen …
De kangoeroe is het springen moe en geniet van de voorjaarszon.. wat een leven !
Anderen leven zich uit in het water ...
Soms verschuilen de dieren zich tussen de struiken ..
of moet men de verrekijker gebruiken om iets kleins van dichtbij te zien.
Overal in het park vind je informatie over de bewoners, hun verzorging en hun soortgenoten in het wild. Voor de kinderen zijn er speeltuintjes en doe-opdrachtjes gelinkt aan de dieren.
Bovendien ligt het park midden in een prachtig stukje natuur.
De dierenverblijven zijn omringd door groen, er staan rustbankjes en er zijn picknickplaatsen voorzien.
Wij worden binnen verwelkomd door een stel papegaaien. En ik kan je verzekeren dat het een héél luid welkom was.
Het is zo leuk om te zien dat de opbrengsten geïnvesteerd worden in het einddoel, en niet in een fancy cafetaria of andere extra's waar de dieren niets aan hebben. De 'eetkaart' is beperkt, maar de maaltijden zijn gezond en lekker.
Na het eten gaan we nog een kijkje nemen op de reptielenzolder.
Er waren nog heel wat meer reptielen maar foto's nemen was moeilijk omdat ze zich achter glas bevinden. En ja, er waren zelfs spinnen ... blijkbaar grote en harige spinnen. Je mag me veel vragen maar liefst niet foto's te nemen van spinnen! bbrrrr
De jonge beer Berros
Een jonge bruine beer werd enige tijd geleden in Spanje door de lokale dierenbescherming in beslag genomen. Tot dan woonde hij in een dierenpark, waar hij samen met zijn moeder in een veel te kleine kooi moest leven. Berros hield er een trauma aan over, en daarom werd hij naar De Zonnegloed gebracht.
Er waren eerder al twee vrouwelijke beren met een trauma in het park. Ook Berros had het niet gemakkelijk, hij moest even wennen aan zijn nieuw onderkomen, maar na amper een maand gaat het nu bijzonder goed met hem. Hij lijkt het trauma uit het Spaans dierenpark al bijna vergeten!
Help mee met het redden van Mohani.
Er werd ons verteld dat een luipaard Mohani Panthera pardus zwaar mishandeld werd in een circus. Hij moest meedoen in een circusact. Gelukkig werd hij in beslag genomen en tijdelijk opgenomen bij Stichting AAP. Bij de 'De Zonnegloed' treffen ze voorbereidingen om het dier definitief op te vangen en hem een nieuwe thuis te geven voor de rest van zijn leven. Ze vragen steun en hulp voor het opbouw van het verblijf.
Zie hier een foto waar Mohani voorheen moest verblijven
Een praktische tip bij bezoek: Voor de veiligheid zijn huisdieren niet toegestaan, met uitzondering van speciaal getrainde geleidehonden voor blinden en mindervaliden en na overleg met het onthaal.
Eerst nog een stevige knuffel aan de poes en het is tijd om naar huis te rijden.
Ik wil afsluiten met een tekst van De Zonnegloed, een warme thuis voor dier en mens!
"Wij redden hen uit kale, betonnen kuilen ..
En geven hen de vrijheid om vrij rond te lopen en te spelen.
We bevrijden hen uit een martelende opsluiting
En een geestdodende omgeving …
En we geven hen de kans om deel uit te maken van een familie
Door bij hun eigen soortgenoten te verblijven .
Van over de hele wereld redden we zieke en stervende dieren
en dieren die lijden …
En we herstellen hun waardigheid, we zorgen ervoor dat ze weer gezond en levenslustig worden dankzij een dierengeneeskundige verzorging van topniveau.
Als het gaat over educatie doen we dit op baanbrekende, unieke en inspirerende manier ..
Op een manier waarbij de rust en de vrijheid van de dieren gerespecteerd wordt.
@ eigen foto's (behalve de eerste zes)
Bronnen:
https://www.peta.nl/over-peta/
http://action.peta.nl/ea-action/action?ea.client.id=43&ea.campaign.id=49825
Volgend deel : Wat bezielt rijken om op bedreigde dieren te schieten
Maak jouw eigen website met JouwWeb