Kalfsblanquette

Wat eten we vandaag?

Het is een veel gestelde vraag, ook hier ... deze morgen. Tot ik er opeens aan dacht dat er nog stukjes kalfsvlees in de diepvries waren Vandaag dus kalfsblanquette op het menu.

Voor 2 personen gebruikte ik:

  • 400 gram kalfsvlees van de schouder (in stukjes gesneden)
  • 200 gram kalfsgehakt
  • 200 gram champignons
  • 1 stengel prei
  • worteltjes
  • 1 stengel selder
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 dl room
  • boter
  • bloem (of ev. sausbinder)
  • peper en zout

Werkwijze:

  • pel de ui, spoel de selder, schraap de wortelen en maak de prei schoon (kleine diepvriesworteltjes mogen ook).
  • snij de groenten in grove stukken
  • Doe ze samen met het kalfsvlees in een kookpan en zet onder water
  • Doe er tijm, laurier en zout bij en breng aan de kook. Laat ongeveer 1u sudderen.
  • Snij de champignons in stukken en stoof ze in wat boter.  Kruid met peper en zout
  • Maak balletjes van het gehakt en kook ze in een drietal minuten gaar
  • Schep het kalfsvlees en eventueel wat groentjes uit de pan en zeef het kookvocht

Voor de saus:

De saus kan je maken op meerder manieren :

  • je kan een deel van het vocht warmen, er een sausbinder doorroeren
  • of een bechamelsaus maken (boter smelten, bloem erbij tot je een bol bekomt en kookvocht erbij voegen tot gewenste dikte)
  • doe er de room bij
  • schep er het vlees, gehaktballetjes, champignons en ev. groentjes bij
  • eventueel nog bijkruiden

Verdeel over de borden en dien op met gekookte aardappelen of puree

en of het smaakte????

Zijn deze bewijzen voldoende??

 

'eigen foto's'