Schotland : land van mooie natuur, whisky en rijke smaak

In vorig deel had ik het over de kenmerken uit de "Schotse keuken en de Schotse eet- en drinkgewoontes "

Hier volgen nog enkele specifieke Schotse gerechten.

White pudding

Een traditioneel en populair gerecht is white pudding. Het is een traditioneel Schots havermout gerecht, hoewel het ook wordt gekookt in Ierland.

De ingrediënten voor witte pudding zijn geroosterde havermout, uien, rundvet, specerijen en kruiden. Sommige slagers maken ook gebruik  van varkensvlees. Het mengsel wordt in darmhuid gebracht.

Zoals je kunt zien op de foto's van de witte pudding is het niet de meest aantrekkelijke van voedsel, maar Schotse white pudding is erg lekker

Men kan de pensen bewaren - zelfs maanden - indien ze opgehangen en droog gehouden worden. Ze kunnen dan in heet water gekookt worden en daarna worden ze in plakjes bruingebakken in de koekenpan.

De plakjes gebakken White pudding wordt vaak bij het ontbijt geserveerd hoewel deze praktijk vaker voorkomt bij de Ieren. In Schotland is white pudding verkrijgbaar als vervanger van de fish in de Engelse klassieker 'fish and chips'. De naam is dan white pudding supper.

Er is ook vegetarisch witte pudding verkrijgbaar is bij een aantal slagers en winkels in Schotland.

http://www.scottishrecipes.co.uk/white_pudding.htm

 

Forfar Bridies

Dit is een soort vleesgebak. Het deeg wordt gemaakt op basis van bloem en water en wordt gekruid met zout. Het gebak wordt gevuld met gehakt en ui.

Ingrediënten : 

  • 750 g lendenstuk, zonder bot
  • zout en peper
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 1 grote geraspte ui
  • 1/3 kop niervet (bestaat kant-en-klaar, uit een pakje)
  • 60 ml runderbouillon
  • 550 g pizzadeeg

Bereiding :

  • Verhit de oven voor op 200° C. Smeer een bakplaat in met olie.
  • Snij van het lendenstuk overtollig vet en pezen weg.
  • Snij het vlees in dobbelsteentjes van 5 mm en doe ze in een kom. Voeg zout, peper, mosterd, ui, niervet en bouillon toe en roer goed door.
  • Bereid het pizzadeeg volgens de aanwijzingen op het pakje.
  • Verdeel het deeg en vlees in zes delen. Rol de stukken deeg uit tot een schijf van 17 cm doorsnede.
  • Leg een portie vleesvulling op de schijf deeg, smeer de randen in met water en vouw ze dicht. Leg ze rechtop op de bakplaat.
  • Bak de broodjes 15 min. Breng dan de temperatuur terug tot 150° C en bak ze nog 45 min. tot ze stevig en lichtbruin zijn.

 

Scottisch egg (Schots ei)

Deze kleine lekkernij is oorspronkelijk gemaakt in de Middeleeuwen. Het was uit noodzaak, voor de Schotse boeren en herders. Door dit middel van het meenemen van voedsel op de velden moesten ze niet naar huis keren voor de lunch. Deze snack werd verpakt in een servet en in de tas gestoken om, samen met een klein stukje brood op te eten. Het bestaat uit een gekookt ei, ingepakt in een gehaktbal en gefrituurd.

Nu is het een gerecht dat vooral bij de lunch wordt gegeten en het is ook uitgegroeid tot een favoriete pub maaltijd.

Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar ze zijn ongelooflijk gemakkelijk te maken!

Ingrediënten:

  • 5 hardgekookte eieren, schelpen verwijderd
  • 1 worst (300 g)
  • 75 g paneermeel of droge broodkruimels
  • 1 ei
  • kleine hoeveelheid bloem
  • 1 eetlepel water
  • 5 el olijfolie
  • zout, versgemalen peper

Bereiding :

  • Bestuif de hardgekookte eieren in een beetje bloem.
  • Meng peper en zout met het worstvlees en verdeel in vijf gelijke porties.
  • maak 5 platte ballen van 1 à 2 cm dik.
  • leg het ei erin en kneed het worstvlees eromheen. Zorg ervoor dat er geen gaten in zijn.
  • klop het ei met het water. Besmeer het met vlees bedekte ei hiermee.
  • rol de bal door het paneermeel
  • verhit de olie in de pan en bak de ballen tot ze gaar zijn of frituur ze in hete olie.
  • laat ze uitlekken en serveer warm of laat ze afkoelen om op te eten als koude snack.

 

Scottish porridge

Dit is een Schotse havermoutpap. Deze dikke, beetje slijmerige pap wordt ook bij het ontbijt gegeten. Hij wordt gemaakt met havermoutvlokken, water en zout. Erg goedkoop dus!

True pap moet in een pan worden gekookt en geroerd met een houten spatel. Laat de havervlokken met water/melk (of een mengsel van beide) koken onder voortdurend roeren, totdat de pap dikker wordt. Haal van het vuur en laat gedurende 1 minuut staan. Je kan er eventueel wat ahornsiroop, bruine suiker, stroop of een theelepel jam bijdoen.

Maar opgepast : ‘Echte’ Scottish porridge eet je niet met suiker of stroop! Schotse pap moet zout zijn.

 

Deep fried mars bar

In Schotland is het al jaren een populair gerecht : gefrituurde Mars-repen. Jaarlijks gaan honderden toeristen speciaal naar die ene snackbar in Stonehaven, vlakbij Aberdeen, om dit bijzondere gerechtje te proeven.

Het wordt ook heel vaak gegeven bij het ontbijt.

De eigenaren van de snackbar wilden er een beschermd product van maken. Toen de fabrikant Mars erachter kwam, namen ze gelijk contact op met de snackbar. Wat blijkt : 'ze vonden het gerecht te ongezond!' Mars promoot een gezonde, actieve lifestyle en weinig snoepen, een calorieënbom als deze past hier niet bij.”

Eigenlijk vind ik dit wel raar, aangezien Mars repen al een calorieënbom op zich zijn. Omdat de eigenaren van de snackbar een rechtszaak met een groot bedrijf als Mars willen voorkomen gaan ze akkoord met hun eis. Op de menukaart moet nu worden gezet dat het frituren van een Mars zonder toestemming of aanmoediging van Mars gebeurt.

In Engeland gaan er altijd wilde verhalen over wat Schotse schoolkinderen voor de lunch krijgen. Menig Engelsman is ervan overtuigd dat de deep friedmars bar vast onderdeel is van het Schotse schoolmenu. Dat is natuurlijk een urban myth. De deep fried mars bar bestaat wel degelijk (en is een Schotse uitvinding), maar is niet terug te vinden op de Schotse schoolmenu’s.

Maar zoals met alle mythes, zit er een kern van waarheid in. Een paar jaar geleden was er een reportage over kinderen met overgewicht in Glasgow.

De frituurpan neemt nog steeds een prominente plek in op de Schotse scholen : pizza, friet, chicken nuggets, fish fingers ... zijn overvloedig aanwezig, al worden deze maaltijden aangevuld met groente.

Wie nu denkt : “Ik wil deze snack zelf maken.”Hier volgt het recept van de gefrituurde repen.

Ingrediënten:

  • 240 gram bloem
  • 120 gram maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 335 gram bruiswater
  • 4 bevroren Mars repen
  • frituurolie

Bereiden:

  • Verwarm je frituurpan voor op 190 graden.
  • Meng de bloem, maïzena, bakpoeder en zout in een schaal en voeg het bruiswater toe.
  • Mix het mengsel goed met een garde maar pas op dat je dit niet te lang doet, het deeg kan dan taai worden.
  • Dip de bevroren repen in het beslag en zorg dat ze overal bedekt zijn.
  • Bak de repen in de olie tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Enjoy!

 

Nagerechten

Cranachan

Dit traditioneel nagerecht uit Schotland van haver, slagroom, whisky, honing en verse frambozen is een heerlijk alternatief voor kleinigheid. Oorspronkelijk werd dit gerecht enkel in de zomer gegeten, tegenwoordig is cranachan het gehele jaar door verkrijgbaar.  

Ingrediënten :

  • 85 gram havermout
  • 570ml  slagroom
  • 450 gram frambozen
  • 6-7 eetlepels whisky
  • 3 el honing
  • beetje basterdsuiker
  • eventueel verse munt als garnering

Bereiding:

  • rooster de haver op een bakplaat of in een pan tot het nootachtig ruikt. Pas op dat het niet verbrand. Laat afkoelen
  • klop de slagroom en roer er de honing en whisky door.
  • maak een frambozenpuree met de helft van het fruit en breng op smaak met de basterdsuiker
  • leg een lepel van slagroom, honing en whiskymengsel op de bodem van elk glas.
  • strooi de helft van de haver en de helft van het frambozenmengsel erboven
  • maak afwisselend lagen en garneer met frambozen en eventueel een paar blaadjes munt

 

Bannock

Dit is een oud Brits gerecht dat nog stamt uit de Keltische keuken. Bannock is een plat brood wat eenvoudig te maken is en vele varianten kent. Aangezien er geen gist wordt toegevoegd kun je na het kneden van het deeg meteen gaan bakken, want het hoeft niet te rijzen.

De huidige bannock vind zijn oorsprong in Schotland al bestonden er wellicht al lokale varianten. Het Schotse bannock recept is vervolgens ook heel bekend geworden in Noord-Amerika.

De basisingrediënten van bannock zijn:

bloem, bakpoeder, zout en water - al worden bloem en bakpoeder tegenwoordig vaak vervangen door zelfrijzend bakmeel. Vele extra ingrediënten kunnen toegevoegd worden zoals suiker of bruine suiker, krenten, rozijnen, noten, siroop, enz ... Bannock wordt doorgaans op open vuur of kolen gebakken maar het kan uiteraard ook op een gasfornuis.

Ingrediënten voor 2 porties Bannock

  • 1 kop bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • water

Zo maak je de Bannock

  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg water toe tot je een deeg hebt.
  • Kneed het deeg niet te lang.
  • Doe wat olie in de pan/skillet/dutch oven en laat het warm worden.
  • Maak een schijf van het deeg en laat rustig in de olie glijden.
  • Bak de bannock langzaam gaar en goudbruin aan beide kanten.
  • Je kunt de bloem en bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel.
  • Je kunt aan het deeg van alles toevoegen zoals krenten, rozijnen, spekjes, (bruine) suiker, fruit, enz.
  • Eet het zo of bijvoorbeeld met wat boter, honing of siroop.

 

Black Bun

De zwarte bun is een vruchtencake die bereid wordt met rozijnen, gehakte amandelen, bruine suiker, kaneel en gember.

Ingrediënten :

  • 400 g bloem
  • 180 g boter in stukjes
  • 1 el basterdsuiker
  • 2 eierdooiers
  • 2 el ijswater
  • 375 g fijngesneden rozijnen
  • 300 g krenten
  • 1/2 kop oranjesnippers
  • 100 g gehakte amandelen
  • 165 g basterdsuiker
  • 1 tl piment / 1 tl gemalen gember / 1 tl gemalen kaneel
  • 2 el whisky
  • 100 g bloem
  • 1/4 tl krimmetart (of wel cream tartar is een aroma)
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 125 ml karnemelk
  • 1 ei plus 1 eierdooier, losgeklopt
  • 1 tl kristalsuiker.

Bereiding :

  • Mix de bloem en boter door elkaar en voeg de suiker toe tot er een fijn en kruimelig mengsel ontstaat.
  • Voeg de dooiers en het water toe en mix het tot een glad, zacht deeg.
  • Doe plasticfolie over de kom en laat het deeg 20 min. in de koelkast rusten.
  • Verhit de oven op 180° C.
  • Roer de rozijnen, oranjesnippers, amandelen, suiker, kruiden en whisky in een grote kom door elkaar.
  • Zeef bloem, krimmetart en bakpoeder boven de kom
  • voeg de melk, het ei en  de eidooier toe.
  • Roer alles met een houten lepel door elkaar.
  • - Smeer een cakevorm met anti-aanbaklaag van ca. 23 x 13 x 7 cm in met olie.
  • - Rol 2/3 van het deeg uit en bedek er de cakevorm mee. Laat 1,5 cm over de rand hangen.
  • - Schep de vulling in het deeg en druk het stevig aan. Rol de rest van het deeg uit.
  • - Smeer de rand van het deeg in de cakevorm en het mengsel in met losgeklopt eiwit.
  • Leg het deeg op de vulling en druk het aan. Druk de zijkanten dicht en snijd overtollig deeg weg.
  • Smeer de bovenkant in met de rest van het eiwit en bestrooi met suiker. Bak de cake 1 uur, zet de oven daarna op 160° C en bak de cake nog 1,5 uur tot hij mooi bruin is.

Black Bun kan een jaar goed blijven.

Je kan deze cake best enkele weken van tevoren maken.

 

Crowdie

Deze witte kaas wordt bereid op basis van zure melk en wordt op smaak gebracht met peper en zout.

 

Volgend deel : Schotland en Whisky