Vegetarische gerechten met tofoe

Vorig deel over tofoe gemist?

Tofoe, verrassend veelzijdig

 

Pascale Naessens stelt ons 2 recepten met tofoe voor:

1. Snijboontjes met een sausje van zijden tofoe

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 400 gram snijboontjes
  • handvol pijnboompitten

voor de saus

  • 150 gram zijden tofoe
  • 1 handvol rucola
  • 3 zongedroogde tomaatjes in olijfolie
  • 1 eetlepel olie
  • peper en zout

Bereiding (15 min.):

  • mix alle ingrediënten voor de saus tot een gladde massa
  • rooster de pijnboompitten gedurende een 6-tal minuten in de oven op 180°C
  • Snij de snijboontjes in lange smalle reepjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af.
  • Meng de saus gedeeltelijk onder de snijboontjes. Serveer extra saus apart.
  • strooi tot slot wat pijnboompitten over de boontjes

 

2. Tofoe met kurkuma en groenten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 gram tofoe
  • 250 gram bruine champignons
  • 250 gram spinazie
  • olijfolie
  • 5 lookteentjes, gesnipperd
  • 1 grote eetlepel kurkuma
  • sap van ½ citroen
  • zwarte peper en zout

Bereiding:

  • snij de champignons in grote stukken en de tofoe in blokjes
  • zet een pan op een matig vuur en giet er wat olijfolie in. voeg de knoflook toe, de kurkuma en de zwarte peper. roer goed
  • Bak hierin de blokjes tofoe tot ze beginnen te kleuren.
  • haal ze uit de pan en zet opzij
  • zet de pan weer op het vuur, voeg eventueel wat extra olie toe en bak de champignons
  • giet een glas water in de pan en voeg de spinazie toe. Laat slinken
  • doe er de tofoe opnieuw bij alsook het citroensap
  • laat alles even doorkoken en serveer in een diep bord

 

Volgende 2 recepten komen van Weight Watchers:

3. Thaise soep met tofoe

Dit recept is makkelijk te bereiden en bovendien is het zo klaar! Lust je deze soep graag iets pikanter? Dan kan je er meer groene pepers in verwerken.

Deze Thaise soep met tofoe is goed voor een gevulde maaltijd; een noedelsoep in een kommetje!

Ingrediënten:

  • 1 stuk citroengras
  • 1 koffielepel kristalsuiker
  • 1 middelgrote limoen
  • 350 g tofoe
  • 3 eetlepels koriander
  • 2 groene spaanse pepers
  • 80 g woknoedels
  • 100 g paksoi
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 125 g mini maïskolfje
  • 1 stukje gemberwortel (hoeveelheid naar smaak)
  • 1 liter groentebouillon

Bereiding:

  • snij de pepertjes in ringen en de citroengras in stukken.
  • Rasp de gember en hak de koriander fijn.
  • Meng dit alles met de bouillon, enkele limoenblaadjes, het limoensap, de sojasaus en de suiker. Breng aan de kook en laat nog ca. 2 minuten zachtjes doorkoken
  • Voeg de fijngesneden paksoi, de mini maiskolfjes, de in blokjes gesneden tofoe en de ongekookte woknoedels toe.
  • Laat op een zacht vuurtje ca. 3 minuten koken tot alle groenten en de noedels beetgaar zijn. Verwijder het citroengras.
  • Doe de soep in voorverwarmde kommen en bestrooi met wat koriander.

 

4. Gebakken tofoe met groenten

Ben je fan van de Aziatische keuken? Dan zal dit vegetarisch gerecht je zeker kunnen bekoren. De sherry in het recept zorgt voor een bijzondere smaak. En lust je geen sherry, dan kan je het weglaten uit het recept.

Ingrediënten:

  • 200 g Shiitake champignons
  • 1 paprika (rood, groen of geel)
  • 100 g sojascheuten (taugé)
  • 130 g tofoe
  • 120 g noedels
  • 2 koffielepels olijfolie
  • 1 koffielepel droge sherry
  • 2 eetlepels groentebouillon
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 snufje witte suiker   

Bereiding:

  • Halveer 200 g shiitake champignons en snij 1 paprika fijn.
  • Stoof met 100 g sojascheuten in 1 koffielepel olie.
  • Meng 1 koffielepel sherry, 2 eetlepels groentebouillon, 1 eetlepel sojasaus en een snuifje suiker.
  • Giet het over de groenten en laat kort doorkoken.
  • Snij 130 g tofoe in dikke plakken en bak ze in 1 koffielepel olie.
  • Schik de groenten en de tofoe op een bord en besprenkel met 1 eetlepel sojasaus.
  • Serveer met 120 g gekookte noedels.

 

5. Silken Tofu Salade

Een heerlijke, frisse, vrolijke salade voor warme zomerdagen en daarom ook opbeurend op donkere winteravonden. Of gewoon als lunch. Het is simpel als een Insalata Caprese, maar dan lekkerder.

Ingrediënten:

  • 300 gr zijden tofoe, in blokjes
  • 3 eetlepels verse koriander, grof gehakt
  • 1 rood chilipepertje, brunoise of ringetjes
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels arachideolie

Bereiding:

  • Verdeel de blokjes zijden tofoe voorzichtig over 1 persoonskommetjes ( 300 gram per 1 of 2 personen)
  • Doe daarop de koriander, lente-ui, chilipeper, sojasaus en sesamolie.
  • verhit je de arachideolie in een klein pannetje en giet dat voorzichtig over het groen. Dat zal daardoor knetteren.
  • het is best om alles vlak voor serveren bij elkaar te brengen, anders gaat de tofu “lekken” en dat is zonde.

http://www.aziatische-ingredienten.nl/recept-silken-tofu-salade/

 

6. Silken Tofu Smooth Chocolate

Ingredienten:

  • 300 gr silken tofu (laten uitlekken)
  • 150 gram pure chocolade 70% (in stukjes gebroken)
  • 30 gr ongezoete cacaopoeder (gezeefd)
  • 60 ml water
  • 1 eetlepel sojamelk
  • 110 gr suiker
  • 2 eetlepels Disaranno Amaretto

Bereidingswijze:

  • Plaats een hittebestendige kom boven een pan met kokend water en smelt de chocolade met cacaopoeder, sojamelk, water, suiker en Disaranno Amaretto.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Is de chocolade eenmaal gesmolten, haal dan het pannetje van het vuur.
  • Mix de silken tofu in een keukenmachine tot een glad en zacht mengsel en meng vervolgens de silken tofu voorzichtig in het chocolademengsel.
  • Verdeel de chocolade tussen de schaaltjes en zet deze in de koelkast voor minstens 3 uur.