Zweetvoeten en Putjeszolen

1. Zweetvoeten

Durf jij je schoenen na een lange dag niet uittrekken uit angst voor vervelende geurtjes? Moet je van vrouw- of manlief je schoenen buiten de woonkamer plaatsen?  Zie je mensen de neus dichtknijpen in de omkleedruimte van sport-of zwemcomplex …. tja, dan heb je waarschijnlijk last van zweetvoeten?

Bij het woord zweetvoeten denken we meteen aan voeten die een 'onaangename geur' verspreiden. Personen met zweetvoeten (hyperhidrosis) produceren vaak grote hoeveelheden zweet. Sommige plaatsen van het lichaam (gelaat, handpalmen, oksels of voetzolen) kunnen voortdurend vochtig zijn. Dit is erg vervelend op het werk of in gezelschap en het kan soms moeilijk zijn om normale dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Het is echter niet zo dat alleen de hyperhidrosis lichaamsgeur veroorzaakt. De vieze stank ontstaat door bacteriën en schimmels. Zij groeien het best op plekjes die vochtig en warm zijn, en waar voldoende voedingstoffen zijn in de vorm van huidschilfers. De voeten zijn dus voor bacteriën dé ideale plek. Zonder zweterige voeten kunnen ze zich moeilijk voortplanten. Zolang ze in leven zijn veroorzaken de bacteriën geen klachten, maar als ze afsterven ontstaat de typische onaangename geur.

Heb je een overmatige zweetproductie van de voeten, onaangename geur, warm en branderig voeten, weke en bleke voeten, voeten die constant vochtig aanvoelen ….

dan lees je best verder op zoek naar de juiste aanpak van 'zweetvoeten'.

Aanpakken

Goed en vaak de voeten wassen is de beste remedie. Desnoods meerdere keren per dag. Dat kan gewoon met water en zeep. Maar er zijn heel wat meer manieren om het probleem aan te pakken.

  • De voeten goed wassen met een antibacteriële zeep of alcogel om de bacteriën te doden en zo kwalijke geurtjes te verwijderen. Ze zijn te verkrijgen bij apotheek of drogist
  • Droog de voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen. Laat ze goed drogen aan de lucht.
  • Na het drogen kunnen de voeten behandeld worden met verzorgende middelen, of bacterie- en schimmeldodend poeder.
  • Draag goed ventilerende schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen (rubber, nylon) juist weer niet. Gymschoenen zonder ventilatie in de stof zijn slecht. Goede schoenen zijn leren schoenen met ventilatie, of speciale ventilerende schoenen (Nike air max of Geox schoenen bijvoorbeeld).
  • Wissel dikwijls van schoenen en laat de schoenen vaak drogen. Loop thuis zoveel mogelijk zonder schoenen.
  • Wil je de binnenkant van de schoenen beschermen, dan kan je inlegzolen gebruiken. Er zijn inlegzolen in allerlei soorten en materialen, zowel dikke als dunne en er zijn er ook die de vochtigheid reguleren of geur neutraliseren doormiddel van actieve koolstof (geurvreters).
  • Draag sokken van katoen of wol in plaats van synthetische. Wissel dagelijks (of eventueel meerdere keren per dag) sokken.
  • Een 10-15 minuten inweken in een voetenbad aan het einde van de dag is vaak ook prettig. Aan het badwater kan eventueel zeezout worden toegevoegd of een bacteriedodend middel. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is (maximaal handwarm). Er zijn verschillende heilzame extracten in de handel die in het water opgelost kunnen worden.
  • Ook sommige huis-tuin-en-keuken middelen schijnen soms te werken, zoals alcohol, jodium of zinkzalf.
  • Gebruik een gewoon talkpoeder om de voeten droog te houden. Er zijn ook talkpoeders met middelen erin tegen schimmels of bacteriën.
  • Er zijn deodorants voor de voeten, ze remmen de zweetproductie, desinfecteren en beschermen tegen schimmel.
  • En er zijn antizweet-producten voor de voeten. Via een dermatoloog zijn vloeistoffen en crèmes met aluminiumhydroxichloride of aluminiumchloride hexahydraat te verkrijgen die de zweetproductie tegengaan. Bij overmatig zwetende voeten kan dit nodig zijn.
  • Heb je last van overmatig zweten, dan kan iontoforese helpen. Hierbij wordt een elektrische gelijkstroom door je voeten gestuurd. Een veelbelovende behandeling voor de toekomst is het gebruik van radiofrequenties. Daarbij worden zweetklieren definitief vernietigd door radiogolven.
  • Verzorg de voeten door oude huidcellen en eelt te verwijderen (zelf of door een pedicure). Zo bestrijdt je voetschimmel.

Enkele huismiddeltjes:

Voeg natriumbicarbonaat (zuiveringszout) en azijn aan het voetbadwater. Deze stoffen maken het water zuur en bepaalde bacteriën kunnen daar niet tegen.
Natriumbicarbonaat: los 1 eetlepel zuiveringszout op in 1 liter water. Laat uw voeten hierin tweemaal per week een kwartier weken.
Azijn: los 125 ml azijn op in 1 liter water. Laat uw voeten hierin tweemaal per week een kwartiertje weken.

 

2. Putjeszolen

Tja, het is niet moeilijk om te verklaren, bij putjeszolen heeft men putjes in de voetzolen.

Een andere benaming is 'pitted keratolysis' De juiste medische naam is 'keratoma plantare sulcatum'.

Het zijn kleine kratervormige putjes (1 mm tot 5 mm) in de bovenste laag van de huid (hoornlaag). Ze vloeien soms samen tot grotere deuken. De putjes zitten vooral op drukplekken, zoals op voetzool, op de hiel en aan de rand van de tenen. Ze zijn enkele millimeters groot. Je krijgt ze vaak op drukplaatsen waar de eeltlaag dik is.

Ze worden veroorzaakt worden door een bacteriële infectie. Bij zweten en broeien gaan de bacteriën stofjes maken die de huid aantasten. Hierdoor ontstaan de putjes en een vieze geur. Mensen met putjeszolen hébben ook vaak zweetvoeten.

Door de combinatie van warmte, zweet en bacteriën, kan de huid loskomen. Hierdoor ontstaan deuken in de huid. Patiënten klagen over irritatie, jeuk of zelfs pijn, vooral wanneer de aangetaste huid over een groot gebied loslaat. Daarbij is er een onwelriekende geur, de geur van zweetvoeten. De stinkende geur is niet afkomstig van het zweet maar van de bacteriën die het zweet omzetten in zuren.

 

Oorzaken

Zoals hierboven beschreven komen putjeszolen komt door een combinatie van vocht, warmte en bacteriën.

Ze komen vaak voor, vooral voor in de tropen, bij sporters, bij beroepen waarbij mensen (slecht ventilerende) veiligheidsschoenen dragen. Ze komen voor bij kinderen én volwassenen, wel iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Risicofactoren voor het verkrijgen van de aandoening zijn zweetvoeten, vochtige sokken, slecht ventilerende schoenen en slechte hygiëne.

Behandelen en voorkomen

Putjeszolen kan hardnekkig zijn en vaak terugkomen. Het is belangrijk om risicofactoren te herkennen en deze ook mee te behandelen.

  • de bacteriële infectie wordt behandeld met aluminiumzouten tegen transpiratie en een ontsmettende gel.
  • ook schoenen zijn vaak besmet. Laat ze uitdrogen of stop ze enkele dagen in een plastic zak in de diepvries.
  • ontsmet je voeten en verse sokken voor je nieuwe schoenen aantrekt.
  • De huisarts kan een lotion of crème voorschrijven. Bv. een lotion met clindamycine (een antibioticum) en een benzoylperoxide lotion. Breng de lotion 1 keer per dag aan en dit gedurende 3 tot 4 weken. Ofwel de miconazolcrème gebruiken ( te verkrijgen bij drogist of apotheek)
  • daarbij zijn alle tips om zweetvoeten aan te pakken hier 'zeker' ook van toepassing.

Putjeszolen kan terugkomen, ook als je een goede behandeling geeft. Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger voor het krijgen van putjeszolen dan anderen en zeker als je last hebt van zweetvoeten.

 

@ afbeeldingen genomen via google